Gledam gdje postaviti ovo pitanje pa mi nekako najbliza ova tema, a na druge forume mi se neda registrirati samo zbog ovoga. K tome jos ne sumnjam da ovdje nema strucnjaka i za oblast elektrotehnike.
O cemu se radi:
Problem sa prijemom digitalnog signala HRT (ja sam u BiH) trenutno imam programe samo mi je antena visoko na kuci, pa bih to skinuo i izmjestio je na drugu lokaciju. Problem je u tome da ta druga lokacija je nekih 70m od kuce. Postavio bih stub, na njega antenu sa pojacalom i tu se sad javlja problem, napajanje pojacala, pojacalo se napaja sa adapterom 220-12V, imam dvije opcije,
I - dovesti 220V do stuba i onda na to skopcati adapter. Dobra strana je nemam pad napona,posebno kablo, losa je da nije bas dobro ici sa 220V na tu daljinu, treba zastiti od vlage sve itd.
II- transformator 220-12V posatviti u kucu vozit 12V do pojacala, dobro je to sto je to niski napon, nema strujnog udrara, nista vlaga, jeftiniji provodnik, lose je sto se bojim pada napona na tu daljinu.
Ipak mislim posto se radi o struji u mA sam siguran da nebi treabo biti pad napona na tih 100m. Pitanje da li da saljem 12V, ili da saljem 14 il 16 vec koliko treba da imam 12V na stubu (transformator 220-14,16,18..zavisi koliko treba) ili je to nepotrebno za tih 100m nece bit pada napona na tim malim strujama. Sve se to da izracunati
R=q x l/s
pa kad dobijem otpor (R) temeljem duljine (l), poprecnog presjeka (s) i specificnog otpora za bakar(q)
onda Omovim zakonom U=IxR, dobijem pad napona.
Sve to stoji volio bih cuti vase misljenje koje se temeljina vasem iskustvu i znanju.
Malo cu editovati, pade mi na pamet, sad do izrazaja dolazi unimer, izmjerim otpor, cak sta vise izmjerim pad napona kad to sve spojim za probu, onako na zemlji sa tom duljinom zice.