• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

upotreba pečata u OPG

  • Temu pokrenuo soony69
  • Datum prvog posta
S

soony69

Guest
Molio bi ako netko zna da mi pomogne.Da li je OPG u sustavu PDVa obavezan imati i koristiti žig(ili pečat)ili nije,te kojim zakonom ili propisom je to uređeno? Hvala unaprijed.
 

daniel2356

Član
Tu od
14 Svi 2009
Poruka
551
ja ga nisam imal oko 2 godine, ali na kraju sam ga morao napraviti, jersu na sve više i više mjesta ga tražili, ujedno i ministarstvo. Moj prijedlog ti je da ga napraviš te da obavezno staviš OIB na njega, da ga slučajno nebi morao kasnije mijenjati, to mi je savjetovao knjigovođa.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Pecat nije obavezan, a ovo sto pise daniel2356 je dobar savjet.
 

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,800
ček nis razumel sad jesi ili ne u sustavu PDV-a.pa ga trebaš imat?
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Da bi bio usustavu PDV-a moras imati ziro racun, a za otvoriti poslovni ziro racun moras imati pecat. Medjutim, u banci mozes otvorii i privatni ziro racun za koji nije obavezan pecat, a s kojim mozes raditi u sustavu PDV-a.
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ho ho , kako ste vi to sve pojednostavili :) Kad sam ja otvarao nisu ni oni sami znali što treba a što ne. Mislim da pečat svakako treba, a i nije neki veliki izdatak 100 kn. Recimo ako ste u sustavu PDV i plaćate doprinose, kako će banka pustiti virman ako nije potpisan i ovjeren pečatom? I opčenito kod naručivanja bilo kakve robe? Pozdrav
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Lako :) Svom referntu u banci kazes "Dobar dan, ja bih toliko i toliko novaca sa tog i tog racuna preselio na taj i taj racun mog dobavljaca". I teta u banci to napravi, dobijes potvrdu da je transakcija napravljena koju mozes predociti u npr. dobavljacu ili poreznoj upravi ako te pitaju za povrat PDV-a (jer je jedan od uvjeta povrata PDV-a po ulaznom racunu da je taj racun placen, a bezgotovinski ako je veci od 5.000kn)
Inace, slazem se da 100kn za pecat i nije neki trosak ;)
 

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,800
e jbg kad sam tulav i kaj da si dam izradit pečat?
s obzirom da nisam u PDV-u i ne namjeravam skoro.
i kaj mi treba da ga dam napravit il sam dođem i velim da mi napravi pečat i to i to mora bit gore?
hvala
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Samo rješenje o otvaranju OPG. Odeš kod ovih što rade pečate i oni znaju što ide gore,mislim na pečat.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Na pecat mozes staviti sto hoces. Treba bit barem naziv OPG-a i maticni broj gospodarstva. I pecat ne smije biti okrugli jer je to rezervirano za drzavne sluzbe.
 
Na vrh