• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Usluge u poljoprivredi

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
663
Zamisli ovrsim psenicu i kazem musteriji da kosta 150€ po jutru, a ne kao prosle godine 80. Jer sam se konzultirao s njemackim cjenikom, forumom i uracunao 8 stavki. A drugi vrse i dalje po 80.
Zaboli njega za njemce, forum, moje gume, popravke i troskove. Oce se kidat manje ili vise.
Najjeftinij stroj mi je onaj koji stoji i ne radi. Jel ipak se manje kida i trosi dok ne radi nista.

Pa danas psenica kosta duplo manje nego prije 25 godina. Kako onda usluga moze biti skuplja?
Ako dolazi do poskupljenja usluge fer je unaprijed upozoriti mušterije. Inače bi netko pomislio da se radi o pecanju....
Naravno da kada si na tržištu gdje svi pružaju uslugu po 80 - teško da ćeš naplatiti 150 istu tu uslugu. Ali tu se krije i odgovor zašto mi uglavnom kupujemo rabljene strojeve od ovih koji naplaćuju 150 i mogu si priuštiti nove strojeve.
Ja sam nekada davno davao uslugu i kada sam malo uzeo olovku i papir u ruke - shvatio sam da ekonomski radim sebi na štetu. Prestao sam davati uslugu i radim samo sebi. Prije ću odraditi gratis nego uzeti lovu sa kojom ne mogu pokriti troškove. Shvatio sam da je meni bolje stajati, nego raditi gubitak. Netko drugi možda ima drugačiji pogled na tu situaciju.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,938
Naravno da bi upozorio. Ali nebi morao nikog upozoravat jer kod mene u kraju u zadnjih 25 godina cijene su se jednom mjenjale. Naravno netko radi 'svom' pa moze biti jeftinije ali sve je to tu negdje.
Uostalom kao sto sam napisao svi imaju svoje strojeve izuzev kombajna, ali to su sitne povrsine.
Uglavnom nit primam nit dajem usluge ali strojeve vecinom kupujem nove. Za svoj novac i na to platim pdv.

Pogledajte svercere po oglasnicima. S 10 profila prodaju mehanizaciju. Vecinom za keš ili se prikazuju manje vrijednosti na racunu.
Okrecu ogromne novce, a nekima smeta 100€ za 5 jutara sto se nekoj babi iz sela posijalo bez racuna.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
663
I uz sve to neko ti je pomogel na neki način kupiti strojeve kojima to radiš.

Ja znam da se ovakva pitanja nebi smela postavljati na poljoprivrednom forumu ali su i to pitanja na koja bi ja htel čuti odgovor.
Kolega @Axial naprimjer, kaj ima reči o tome?
Ja odavno ne radim uslugu, tako da nisam u toj (uslužnoj) koži. U sistemu sam PDVa i izdajem račun za prodanu robu. Narvno da svatko tko radi uslugu mora izdati račun sukladno propisima. Danas je vrijeme kada je glupo varati na takav način. Navodno usluga se ne bi smjela davati sa plavom naftom (ali nemam pojma kako i tko će to kontrolirati). Sa druge strane ja u svoj viličar (koji imam samo za svoje potrebe utovara/istovara repromaterijala) uredno točim bijelu naftu jer je bilo slučajeva da carina gleda u spremnik jer viličar kao nije poljoprivredni stroj, pa mora raditi na bijelu naftu. Meni u principu svjedno jer mi i ta bijela nafta ide u trošak a radi se ukupno o pedesetak litara goriva godišnje. Smiješna količina u odnosu na ono koliko godišnje potrošim u pick-up-u.
Što se tiče kapitalnih ulaganja i poticanja uopće principjelno sam protiv toga da država arbitrarno bilo kome dijeli lovu okolo. To nema nikakvog smisla, osim možda kao kupovina glasova (zajedničkom lovom). Ako netko misli da će proizvodi u konačnici biti jeftiniji jer netko prima poticaj za tu proizvodnju - jako se vara. Prije će biti da će se proizvodnja polako smanjivati i nestajati usljed podjele poticaja. Poticaje bi trebalo ukinuti u svim članicama EU a svim državama koje potiču svoje proizvođače trebalo bi lupiti poštene carine na uvoz robe u EU. Nema smisla ukinuti poticaje u jednoj članici EU kada smo svi na istom tržištu, to bi brzo uništilo proizvođače u članici koja bi ukinula poticaje.
Sve država može oporezovati ali na kraju dana netko to mora platiti, a plaćaju uvijek građani ili kao potrošači ili kao porezni obveznici. Ili možda će to otplaćivati neke buduće generacije.... Puno bitnije pitanje koje si moramo postaviti je koje su to funkcije koje država treba obavljati i koja je uopće svrha države? Ako je svrha države obična preraspodjela (uzimanje na jednoj i podjela na drugoj strani ) onda je budućnost takve države jako upitna.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
663
Naravno da bi upozorio. Ali nebi morao nikog upozoravat jer kod mene u kraju u zadnjih 25 godina cijene su se jednom mjenjale. Naravno netko radi 'svom' pa moze biti jeftinije ali sve je to tu negdje.
Uostalom kao sto sam napisao svi imaju svoje strojeve izuzev kombajna, ali to su sitne povrsine.
Uglavnom nit primam nit dajem usluge ali strojeve vecinom kupujem nove. Za svoj novac i na to platim pdv.

Pogledajte svercere po oglasnicima. S 10 profila prodaju mehanizaciju. Vecinom za keš ili se prikazuju manje vrijednosti na racunu.
Okrecu ogromne novce, a nekima smeta 100€ za 5 jutara sto se nekoj babi iz sela posijalo bez racuna.
Da se želi hvatati trgovce kako trguju strojevima za keš - to bi se i uhvatilo. Ja sam u sustavu PDVa (od prvog dana PDVa) i ne razumijem kako nekome uopće može biti u interesu kupovati stroj za gotovinu. Možda ta računica štima jedino ako nije u sustavu PDVa - ali to je krivnja politike države jer čim nisi u sustavu PDVa to znači da nisi komercijalni proizvođač (ne isplati se). A bez obzira što netko nije u sustavu PDVa i nije komercijalni proizvođač to država jednako (zapravo relativno još i više) potiče tako da se iz toga jasno može isčitati da država uopće ne potiče proizvodnju - nego zapravo poticajima kupuje glasove.

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
277
Meni je sve jasno da košta stroj ,amortizacija,gorivo,vaš rad. Ali još nisam pročitao da netko od vas izdaje račun i plaća pdv. Opet smo došli do sukoba interesa. Radiš sa poticajnim plavcem,za svaki dio tražiš R1 račun da ti uđe u troškove i pravdaš pdv. I onda mene odereš ko musa jarca bez računa. Pa kak🤔
Osobno trošim eurodizel, za usluge mislim da je i zakonom zabranjen plavi al pravit ćemo se da svi toče eurodizel za usluge, iako realno 98% ih radi usluge na 'poticajni plavi'...
Imam uvijek više cijena u ponudi što se tiče usluga u poljoprivredi (proljetna/jesenska sjetva, priprema, oranje)
1)plaćanje na 'blatobranu' (20% popust)
2) plaćanje poslije (npr kad sjednu novci mušterijama nakon predanih žitarica, velika većina 90% ih plaća na kraju godine),
3) plaćanje s računom (R1) (isto u ponudi plaćanje na blatobranu i poslije)
4) bez računa. (isto u ponudi plaćanje na blatobranu i poslije)
5) Stalna mušterija postaješ nakon 3 sjetve zaredom! (5% popusta, za dugogodišnje klijente (5+godina) i poštene 10-15%)
6) Tko plaća unaprijed idem odmah u sjetvu ili kad on želi! Ako ne plaćaš, onda čekaš svoj red, redom kako je tko zvao tako se ide! (Uz ovo normalno od mene dobiva ugovor potpisan i ovjeren, da ne bi jedna strana bila oštećena)
7) U slučaju presijavanja cijena nove sjetve je 50% manja! (npr suncokret zbog pokorice, a i zadnjih godina jer nabavljaju svakakva sjemena, s lošom klijavošću i energijom, npr soja zadnje 2g..Prošle godine je država dopustila da merkantilu prodaju pod sjemensku robu pa je bilo dosta presijavanja..)
8) Usijavanje naknadno besplatno (do 10% ukupne posijane površine, dalje se plaća!) Većini zafali sjemena, pa onda izvlače neko sjeme iz tavana/podruma staro po 3-5 pa ne ponikne pa ostanu praznine po njivi.

Samo dva čovjeka 'plaćaju na blatobranu' iako svima kažem i svi znaju da dajem popust ako se plati odmah 'na njivi' ili taj dan kad se posao završi, (2023 i 2024 zbog velike suše, oluje, leda sam išao u susret i davao 30% popust), i uz sve to samo dvojica to 'iskorištavaju' :unsure:
Nitko od njih ne traži račun tj bolje da se izrazim NE ŽELI, tj čak više puta svake godine svakoj mušteriji ja naglašavam da meni treba račun ali svi žele da im se obavi posao 'bez računa'...
Od 2018 sam potpuno ukinuo uslugu žetve kombajnom i ne planiram ju uopće vratiti iako od prošle godine imam daleko veći kombajn, jer cijena amortizacije/održavanja kombajna i svega je prešla cijenu usluge još 2017! (npr 2010 se vršilo 80-100e/jutro, sad vrše 50-60e/ha samo onda je kombajn bio samo kombajn a sad je iza njih 95% i sijačica 😂) , a drugo jer su većina nezahvalni što se tiče žetve. I zadnjih godina se izgleda kod mene natječu tko može jeftinije vršiti/sijati, čak bez obzira na ovo poskupljenje goriva kod mene će u okolici pasti cijena usluge, ak gledamo kako je bilo zadnji put kad su jedni drugima spuštali cijene samo da pokupe što više mušterija -_-

Ova godina- proljetna sjetva 30e/jutro! (pokusi 60e/jutro)
Znam šta nudim i uz amortizaciju i sve ostalo tako i cijenim, uz to dolazi moje iskustvo i savjeti, i sijem prema uvjetima na svakoj njivi a ne samo da se posadi i posao odradi što brže a ne vodeći računa o trenutnim/nadolazećim uvjetima itd..I kako su već par njih rekli, ako im ja sijem ne moraju biti ni na njivi :)

Što se tiče cijene nikad mi osobno nitko nije prigovorio (za usluge žetve kombajnom su znali..). Prošle godine sam 'izgubio' neku trećinu klijenata za proljetnu sjetvu, jer su kolege spuštale cijenu i sijali za 10e/jutro, ja sam sijao 25e/jutro.2/3 tih što su otišli kod drugih kolega da im siju 10e/jutro su me zvali da im presijem, najviše suncokret zbog pokorice. Nisam nikom išao, jer su htjeli 50% jefitniju sjetvu da iskoriste kod mene. Osobno prošle godine što sam sijao suncokret, nijedan nije presijan samo sam kod jednog usijavao zbog starog sjemena, a soje sam presijao nekih 30% površine uslužno posijane + usijavanje zbog katastrofa sjemena.

Na ucjene tipa ''pa onaj sije za 10e kako ti mozes skoro 2-3x skuplje'' sam davnih dana oglušio, nije mi sila ići sijati za 10e/jutro, svako bira i ima slobodu da odlučuje tko će mu sijati! A da je posijat tako lako sve više se pokazuje kod nas da baš i nije to tako 'lagan' posao. Istina, lagan je dio gdje se vozis, pratis markir, navigaciju itd, sipaš sjeme itd a drugi bitniji, tj teži dio je kako posijati prema trenutačnim/nadolazećim uvjetima a da ponikne, a za to treba iskustvo i znanje! I koliko već uslužno sijem, posebno proljetna sjetva, svake godine samo 5-15% površine zadovoljava, tj da je predsjetvena priprema napravljena kako treba tj čemu ona i zapravo služi...
Što se tiče proljetne sjetve u prosjeku godišnje zadnjih 15g sijem 250-350 ha, osim prošle godine kad je bilo 'samo 136ha' al to su klijenti kojima sijem već 10g, ima jedan i preko 25g kako mu sijem redovno. Ove godine dosad predbilježeno tj 'naručeno' 294ha (a 1/3 već i posijana), hm čini se ipak nisam tako 'skup' na kraju iako i danas čujem da se već dosta njih nude da siju i ove godine 10-15e/jutro..Što bi kum rekao, kakva usluga takva i cijena 😄

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,237
Tako je. Dolje car, povikaše seljaci i sakriše se u žbunje.
A tak su povikali i mehanicari i svi ostali kaj usluge vrše :ROFLMAO:

Kolko god da sam posla napravil niko nikad nije tražil račun za uslugu, niko nikad za strojnu obradu, za rabljeni dio, za novo ako je bilo ispod pulta... ali popust su tražili svi.
I ja kad je meni neko nekaj delal.
Jebena stavka je ta matematika ako neznaš postivati vrijednost tuđeg posla i matematiku koju zaradu more ostvariti neko na toj parceli kaj si mu ti obradil ili koja je vrednost stroja koji ja popravljam.
Najpoštenije je bilo po kaputu. Uvek si popusil ali duša je bila puna.

Velikom uslugu nemreš naplatiti jer on ima sve, možda i više nego ti, a malog bogca nemreš oguliti do kože ako imalo obraza imaš.

Najnoviji postovi

Na vrh