• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Usluge u poljoprivredi

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,587
Još jedan problem u poljoprivrednim uslugama je što je činjenica da održavanje strojeva i gorivo je sve skuplje, a poljoprivredni proizvodi sve jeftiniji, barem što se tiće usluge kombajniranja.

dejan.d

Dobro znana faca
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
1,065
To vidimo svi. Po meni bude probem kad nebu kombajna za dočekat, bilo več debate na forumu da jedni čekaju kombajn ne pitaju cjenu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,382
Zar.nebi trebalo izracunati koliko goriva potrosi traktor, na to dodati amortizaciju i na to cijenu sata rada?

Zaboravil si troškove redovnog održavanja i kvarova (iskustvena procjena). Kad se za traktor (ili neki drugi stroj) i priključak zbroji amortizacija, troškove redovnog održavanjai ev. kvarova te gorivo, dobije se koliko realno približno košta vura bez vremena traktoriste/strojara. Meni se kod procjene pokazalo da sam jako blizu cijene koju trebam platiti za uslugu pa sam se odlučil platiti. S obzirom da je s većim traktorom i malčerom isti posel napravil za za otprilike petinu vremena, vjerujem da smo obojica bili zadovoljni.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
865
Troškovi kvarova se ne uračunavaju posebno, nego se uzima neka fiksna cifra po satu za redovito održavanje (mazivo, gume itd.) i to se onda akumulira pa se iz tog fonda rade veći popravci na stroju (kada nastanu). Ne mogu se predvidjeti svi kvarovi, pa se tako unaprijed uračunavaju troškovi koji će sigurno nastati. Održavanje nekih strojeva u eksploataciji možda će koštati i više od tih odvojenih sredstava ali to se onda kompenzira ili iz đepa ili iz fonda drugih strojeva koji su jeftiniji u održavanju od odvojenih sredstava (ili ako se pokaže preskup u eksploataciji takav stroj se može zamijeniti sa pouzdanijim/jeftinijim). Na kraju dana što su strojevi stariji kapitalna amortizacija je manja (radi manje ukupne vrijednosti stroja) ali troškovi održavanja obično rastu (u odnosu kada je stroj bio novi), pa se to na neki način prebija samo po sebi. Ako radiš sa starim strojem koji se možda već izamortizirao to ne znači da je taj radni sat jeftiniji jer nema amortizacije - nego treba računati sa pojačanim održavanjem radi starosti stroja. A s obzirom da su stariji strojevi često jednostavniji i pouzdaniji ti troškovi održavanja starog stroja lako se mogu pokazati kao niži nego amortizacija novog, 'skupog' stroja. Ima tu puno varijabli jer troškovi ovise i koja je cijena rada kod održavanja stroja (sam-svoj-majstor, lokalni majstor ili ovlašteni servis.....?)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,382
Troškovi kvarova se ne uračunavaju posebno, nego se uzima neka fiksna cifra po satu za redovito održavanje (mazivo, gume itd.) i to se onda akumulira pa se iz tog fonda rade veći popravci na stroju (kada nastanu). Ne mogu se predvidjeti svi kvarovi, pa se tako unaprijed uračunavaju troškovi koji će sigurno nastati.
Redovito održavanje je poznata stavka, a troškovi kvarova su, kak sam napisal u prethodnom postu stvar procjene. Možeš to sve iskazati u jednoj stavci, ali ne vidim razlog zašto ne iskoristiti poznati trošak redovnog održavanja, a ev. grešku napraviti samo kod procjene troška kvarova. Ako pronašim procjenu za npr. 10% nije svejedno koja je osnovica.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
865
Baš kako si napisao redovno održavanje je poznati trošak (na primjer svakih 100 sati ulje i filter, svakih toliko sati filter goriva i zraka, filter hidrulike, transmisije, ulje transmisije antifriz svakih x godina, svakih 5 godina akumulator, gume, itd.). Na sve to treba dodati taj trošak izvanrednog kvara koji će sigurno jednom nastupiti, mislim da je to već razrađeno što i koliko se dodaje. Samo treba pronaći negdje na netu....
Po nekakvom osjećaju ja bih dodao još barem 50% troška redovnog održavanja.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,952
Neznam kak ovi računaju, ali bi bilo interesantno znati koja je cijena kod njih.
Meni je interesantno bilo na 9.30, zatim na 18.15 pa na 32, a u cijelom videu ima zanimljivosti. Kad je onaj s prikolicom krenul ja sam pomislil ide on van u dijelovima-

Najnoviji postovi

Na vrh