Hajde prijatelju da riješimo tu enigmu oko uzgoja graška,nitko se ne javlja,pa ću ti ja ukratko reći kako to ide.Obrada tla mora obavezno biti jesenska,duboka brazda,jer je za tu kulturu veoma bitno da se akumulira čim više zimske vlage u tlu.Grašak se i u kontinentalnom području može sijati na jesen ako zima nije preoštra,ali se ne preporučuje zbog mogučih golomrazica i sjevernih oštrih vjetova,pa je zato najpreporučljivije sjetvu raditi o rano proljeće,čim je zemljište dovoljno ocjedito ili prosušeno da je moguće bez pretjeranog sabijanja sjetvenog sloja ući u obradu.To ponekada zna biti već sredinom ili krajem veljače,a rok sjetve se proteže sve do kraja ožujka.Kasnija sjetva sa sobom nosi manji broj mahuna po biljci,a time i manji prinos.Mlade iznikle biljke,do pojave 2-3 para pravih listova podnose temperaturu do -5 bez oštečenja.Pa se ne moraš bojati mraza.U vrijeme kada dan prelazi 12 sati dnevno,dolazi do cvatnje,a oko tri tjedna kasnije počinje berba.Prilikom sjetve veće površine,ukolilo se nema mogučnosti za prodati sav urod odjedanput,poželjno je istovremeno sijati 3-4 kultivara različite dužine vegetacije,kako bi se vrijeme berbe produžilo.Iako i tu treba znati da kod graška presudnu ulogu u vremenu dolaska u rod ima broj sunčanih sati u periodu rasta biljke.Pa se može dogoditi da kultivari različitog vremena vegetacije stignu u berbu skoro pa istovremeno.Berba cjelokupnog uroda mora završiti do pojave visokih dnevnih temperatura,jer se naglo smanjuje kvaliteta i dolazi do nagle zriobe.
Gnijidba,koja je,usput rečeno trebala biti prije sjetve:rolleyess:,se vrši uz pripremu za sjetvu,rasipavanjem NPK,sa naglaskom na dušik,jer je to kultura koja ga treba više od nekih drugih.Dio dušika će biljka uzeti fiksacijom iz zraka sama,ali joj ga svejedno treba dati i u tlo.Grašak je kultura kratke vegetacije,pa se sva hranjiva daju u perdsjetvenoj pripremi.
Izbor kultivara ovisi o načinu proizvodnje.Iako ima visokih i poluvisokih ,za veliku proizvodnju se uzimaju niski kultivari,od najranijh do srednjih i kasnih po dospječu u rod.O sortama nisam baš nešto upoznata,pa ćeš se morati raspitati,ali znam da je jedna od najranijh bila mali pronsilvanac,ili tako nekako,koji veoma brzo ulazi u berbu,ali sa manjim cjelokupnim prinosom,pa je pogodan ako prodaješ na malo gdje možeš postići visoku cijenu.Srednjerani je dobar Kelvedon,to znam,a Rondo je jedan od rodnijh,u istoj kategoriji kao i Kelvedon.Pitaj kod sjemenskih kuća,ne bih ti htjela govoriti nešto nepamet.
Ukoliko je godina koliko-toliko normalna,i ako se tokom zime u tlu uspjelo akumulirati dovoljno zimske vlage,i nisi zakasnio sa sjetvom,grašku najčešće nije potrebno navodnjavanje.Nema niti nekih važnijih štetnika koji bi mogli prirediti probleme.
Zaštita od korova-najbolje je napraviti je prije nicanja kulture,jedan od najefikasnijeg herbicida je Afalon,ili nešto drugo na bazi linurona.Ne treba ga sa ničim mješati jer pokriva sve korove.Nakon nicanja može ići(to nisam sto posto sigurna,ali mislim da ide)Basagran ili nešto drugo sa istom aktivnom tvari.
I na kraju,ono najvažnije što sam htjela reći-priprema tla se vrši tako da tlo ostane grudičasto kako se zemlja poslje kiše ne bi jako sabila,što bi moglo otežati nicanje i prorijediti sklop.Opčenito se u tako ranoj sjetvi radi čim manje prolaza po tlu jer je donji sloj zemlje još uvijek jako vlažen pa dolazi do sabijanja.
Zatreba li ti još nešto,slobodno se javi na PP,rado ću ti objasniti sve što znam.