• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Voda u mljeku

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Imam problem s vodom u mljeku, radio sam posebno analizu mljeka za 5 krava i ispostavilo se da 4 krave imaju od 6% do 15% vode u mljeku samo jedna je imala 0%.
Dali netko možda zna nešto više o tome i kako da se riješim vode u mljeku.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
korisnik2408 kaže:
Da li ova sa 0 % daje mlijeko u prahu ?
Iako je tema smrtno ozbiljana moram malo :oops:
Uglavnom ja mislim da je u granulama.
 

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,026
Kak može bit voda u mlijeku? I to da ju pomuzeš???
 

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Možda pojedinim biserima i je do šale ali meni nije, jer sam dobio opomenu od mljekare kojoj predajem mljeko sljedećeg sadržaja.

"Internom kontrolom našeg labaratorija utvrdili smo da ste dana 30.05 imali u mljeku 6,18% vode, stoga vam izričemo opomenu, te ukoliko se to još jednom ponovi prekinut ćemo otkup vašeg mljeka"

Pošto stvarno nelivam vodu u mljeko jer i kad perem laktofriz detaljno ga posuši tako da nema ni kapi vade a ni u kantama u kojima sa muze na ostane ništa .
Onda sam išao izvršiti kontrolu svake krave posebno gdje se ustanovilo da pojedine imaju čak i do 15% vode u mljeku , a mljekara tolerira 3-4% vode.
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Cudno, pa zar njih ne zanima udio masnoce, proteina, ugljeni hidrata i ostalog, a voda je sastavni dio svake hrane, a pogotovo miljeka. Nisam znao da je to problem, ne bavim se proizvodnjom hrane niti mljekkarstvom, ali poznajem nutricionizam.
 
A

AGRIPLUS65

Guest
ma nije problem voda, ti si visak u proizvodnji ako to rijesis nasce nesto drugo ,znaci moras odustat od prodaje mljeka,oni ti nebuju zabranili vec te budeju po......... tako da ti sve dođe na vrh k.... pa budes sam odustal,a oni ispadeju posteni,nam su nasli antibiotike u mljeku a krave nisu bile lijecene niti su dobivale vitaminske inekcije.
 

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Željko kaže:
Kakva je m.m. i bj.?
čime hraniš krave?

m.m 3,93
bj.3,58
suha tvar12,49
mikro organizmi 11000
somatske 21000

hranim ih samo sijenom i jedan obrok zeleno i smjesa koju sam radim u mješaoni ( kukuruz, ječam, tritikal, zob, stočno i soja.)
 
M

MOCO

Guest
Suha tvar ti je zvjerska i nije mi jasno kako voda u mlijeku čak 15% i to u kravi!!

Ja bih odnio uzorke svake krave na analizu u neki drugi labos, bilo kud u neku firmu koja ima lab. ili fakultet -neznam koji ti je grad najbliži. Daj u HPA u Križevce analizirati.
 
H

Hurlimann86

Guest
Hm to te možda mljekara malo zeza.
Nama svake godine barem jedan mjesec stave mikroorg ili somatske da nas bace u drugi raz , i idući mj opet sve štima i opet je prvi raz tak da ja mislim da oni imaju veze s tim , a ne tvoje krave.
 

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
toma84 kaže:
Kome predaješ mlijeko?
mljeko predajem u mljekaru Runolist Otočac
U ponedjeljak ću zvati križevce i s njima se konzultirati , a i vlasnik mljekare mi je obećao da će se konzultirati i s križevcima i s nekim institutom za mljeko, sutra opet idu sve na analizu pa ćemo vidjeti što se sad dešava.
 

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Željko kaže:
Koristiš premikse? Koliko? Čije?
nekoristim premiks radim san smjesu, ali planiram koristiti GKM 35 od tvornice stočne hrane Čakovec
 
Å

Željko

Guest
Tu je velika greška! GMK 35 je ok. ali i uz smjesu koju trnutno radiš moraš obavezno koristiti neke mineralno-vitaminske dodatke+Ca tj. stočnu kredu ili ljuska od kokošjih jaja no ona je skuplja.
 

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
evo mislim da sam riješio problem , raspitivao sam se na sve strane i u Križevce sam zvao i rekoše mi da mi izgleda fali proteina u hrani nešto slično na što je i Željko odgovorio to jest da mi krave imaju veću mogućnost proizvodnje nego što mi sad proizvode.
A što se tiče suhe tvari koju sam naveo 12,49 ustvari to je analiza prepisana s papira koji sam dobio od labaratorija iz mljekare, a od te suhe tvari odbije se mlječna mast ( 3,93) i dobije se bezmasna suha tvar ko ona iz Križevaca ,
tako da mi bezmasna suha tvar iznosi 8,56 i dolazi nekada i do 8,00.
Evo ako netko možda bude imao ovakvih problema kao ja možda mu pomogne.
 

croarmy

Novi član
Tu od
1 Velj 2011
Poruka
3
meni je isto tako bilo jedan put, to ti je naćin na koji mljekara želi da se riješi malih proizvođaća, tako je meni netko vrijeme vozač cisterne ostavljao mlijeko pod izlikom da je pokvareno, tako je napravio par puta dok ja nisam nazvao mljekaru i zahtjevao da se svakodnevno pregledava mlijeko od ovlaštenog referenta mlijekare, jednom je došao i to je bilo to, sad uredno uzimaju mlijeko, uopće ga ne gledaju!
 

Najnoviji postovi

Na vrh