• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

vođenje knjiga OPG

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,088
pozdrav!jel ima netko nekakvu literaturu za vodenje knjigovodstva? ili neki savjet gdje mogu naći bilo što o tome...?
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kao prvo neznam koju bih ti knjigu preporucio jer sve sto je meni doslo(a puno je toga doslo) pod ruku je prekomplicirano. Isto tako puno sam vremena proveo uz knjigovodje koji rade knjigovodstvo za firme, a najcesce je problem da oni imaju svoje sheme kako se nesto radi pa nerjetko i neznaju jednostavne stvari jednostavno objasniti.

Dakle postoje dva rjesenja:
1. Naci nekog knjigovodju koji radi OPG i povjeriti mu potpuno posao za koju stotinu kuna mjesecno
2. Voditi si sam
Opcija 1 je najbolja, najprofesionalnija i najcisca, sa najmanje problema, uz uvjet da je knjigovodja profesionalac, a vecina jest.

Za opciju 2 bi bilo dobro naci neku jednostavnu knjigu koja se bavi osnovnim pojmovima jer je OPG, u sustini jednostavna knjigovodstvena prica, tako da ako je knjiga deblja od 50 strana je preopsirna. A nerjetko su knjige, posto se propisi dosta brzo mijenjaju, i zastarjele u nekim detaljima.

Ako netko ima kakvu knjiugu te razine, neka je preporuci. Ja kao sto napisah, ne znam.
 

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,088
ma imam knjigovođu koji mi vodi to sve to, ali htio bih voditi sam.. našao sam na netu nekakav praktični vodić kroz računovodstvo, ali ima 1198str.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Mozda da probas naci neki jeftinij knjgovodstveni program pa da probas npr. za prethodnu godinu isimulirati to sto ti knjogovodja napravila?
Imas ovdje jednu raspravicu Obrisan neispravan link.

Ako nema nekih velikih zahtjeva hrpu stvari mozes raditi u excelu: pregled primitaka i izdataka, za PDV imas gotovih PDF formi, popis dugotrajne imovine je obican list papira, godisnji PDV obrazac (PDV-K) je isto list papira ......
Za obracun place se moze naci formi.

Ovisi koliko ti komplicirano poslovanje. Koliko izlaznih faktura imas mjesecno? Sto ti uopce knjigovodja radi? Jesi u PDV-u? Jesi u dohodku? Malo napisi vise pa mozemo prodiskutirati. Moze i na priv. Sto znam cu pomoci :)
 

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
Vođenje knjiga kod opg koji su su u sustavu pdv nije komplicirana stvar ( ja vodim naše knjige već 5 godina): vode se tri knjige i to knjiga ulaznih računa, knjiga izlaznih računa i knjiga primitaka i izdataka. Obračun pdv je kod većine svakih trimjeseca, ako se premaše godišnji prihodi preko 300000 onda je mjesečni.Do kraja veljače predaje se porezna prijava za predhodnu godinu.
Doprinose za zdravstveno, mirovinsko i posebno mirovinsko u sličaju nezgoda na poslu možeš plačati u kešu ili prebit sa predporezom sadržanim u svojim ulaznim računima. I ima još par sitnica ali se može sve naućit za 1 dan.
Knjige možeš kupiti kao gotove tvrdouvezane knjige u knjižari i koštaju sve tri nekih 500 kuna a možeš si sve to složiti i na računalu u excelu ili kupit neki knjigovodstveni program.
 

Najnoviji postovi

Na vrh