• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

vozila na plin , LPG

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
..danas sam se zaigral s 4 T" kosilicom", ali ga nisam uspio zapaliti na "bocu", jel ima tko tu kakvog iskustva ?

Malo se tješim da mi je probleme stvaralo ulje koja je natočilo klip i spar plug jer je motor bio loše odložen ...ali ne odustajem , prva nadogradnja je anlaser jer me lagano hvata teniski lakat :icon_super:..na obje ruke

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Vidis koljega vudreni ste vi veoma krativni.Dobra ideja,doli s tankom,nasrajfiti onu flasku od plamenika za svinje kuriti,nekak nastelati smesu,neki medjuventil.:icon_super:
Mort skinuti doli znekve Lade Nive kompljet sistem.:icon_question:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Ja sam jednom iz dosade pokrenul kosilicu na Lpg.:icon_eyes:
I uz malo igranja ventilom je cak i solidno radilo. Sreca pa sa plinom nemres svjecicu zalijati:icon_super:
Ima po alibabama jeftinih rasplinjaca namjenjenih na plin, doduse za honda klonove. No nevjerujem da bi to dobro radilo na kosilicama. To su sve raslinjaci koji rade na plinovitu fazu, bez isparivaca.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja sam ga probušil kroz rupu za ulaz benzina , sve do venturija i kroz to uvel plin preko "šparetskog " regulatora ..ostale rupe začepil ..... silikonom .

Dobio sam otprilike 3-4..5 ekspanzija

Posljednje uređivanje od moderatora:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Ma ja sam na brzinu selnom pricvrstil ispod filtera zraka, znaci mimo rasplinjaca. Miris plina oko mene zaustavio je daljnje eksperimentiranje.
Doduse, ne znam koji motor imas.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
a tko to zna ..cilj je napraviti nešto iz ničega , uz to se dobro nasmrdeti i zabaviti

hodor , motor je ..kaj ja znam ..hrđavi .budu slike drugi tjedan

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
E to je to, tajna je u ovom regulatoru ispod rasplinjaca. Ista stvar ko membrana na motorci. To vjerujem da super funkcionira na stabilnim motorima, no na kosilici nisam siguran.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Meni je nekada agragat radio na plin , motor jednoklipac neki američki 4T.

Pošto sam time radio na terenu a imao sam plin u autu koji je vozio taj agregat onda sam samo čupao cijev koja ide na karburator i stavljao na agregatovu usisnu granu.
Bilo je tu dosta ''trzavica'' ali je radilo.
Pošto se radilo o maloj potrošnji nisam imao problema sa zamrzavanjem isparivača ali je bilo jako teško podesiti tako male količine jer isparivač nije predviđen za njih ali to sam uspijevao nekako kompezovati snagom vakuma.

Kada bi se malo tome posvetilo moglo bi se to dobro naštelovati ali zaboravi neki ozbiljan rad sa izvorom plina koji nema regulaciju u odnosu na potrošnju motora odnosno upotrijebljenu snagu motora.
Ako bi to bio neki monorežimski rad možda bi i moglo uspjeti , možda a o mjerama sigurnosti ćemo kasnije pričati.
Na ovom mom pomenutom agregatu sam imao izvor 12V sa generatora i njega sam kačio na isparivač , ako se agregat ugasi i on prekida plin . Funksionisalo je.

A ti na kurblu bogami ćeš se namučiti dobro jer ''presaugavanje'' sa plinom nemožeš da osjetoš i vidiš kao sa benzinom , dosta je teže pogoditi pravu smješu nego sa benzinom.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
znači na autu si imao isparivač koji je ima na sebi špulu (12 V ) koja je otvarala plin .
sad nevezano za ovaj moj problem , tko je i kada , u kojem trenutku davao " napon" toj špuli?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Da ali špula je tu samo da radi u režimu 0-1 , znači ona uključuje ili isključuje plin (ne reguliše ona protok).
Njome je komandovao izvor napona od 12v sa generatora , dok generator radi ima napona i drži otvoren ventil , ako se u međuvremenu agregat ugasi iz bilo kog razloga napon nestaje i ventil se zatvara te sprečava curenje plina što je najopasnija stavka.
U autu ima jedna mala elektronikica koja prati rad bombine i radi isti posao , ako bombina pulsira znači da se motor vrti , otvorena je špulna na isparivaču (ili prije isparivača) , ako se auto ugasi a kontakt ostane uključen onda elektornika pošto nema pulsa sa bombine zatvara ventil.

A regulacija količine plina koju propušta isparivač zavisi od vakuma koji se pojavljuje na usisnoj grani prije karburatorskog leptira (ne posle , nego prije) .
Kako dodaješ gas leptir gasa se otvara i između karburatora i zračnog filtera se povećava vakum , on djeluje kroz dovodnu cijev na membranu koja se nalazi u isparivaču i tako se dešava doziranje količine.
Znači ta cijev između usisne grane i isparivača ima dvostruku funkciju , djelovanje vakuma na membranu i dostavu plina do karburatora.
E ta relacija je najbitnija za dobro podešen rad , vakumi su veoma mali koji su potrebni za rad motora auta (koje dosta više troši o odnosu na jednoklipca o kojem pričamo) što znači da za jednoklipca trebaju još manji vakumi i kažem ti to je malo problematično uskladiti.

E sad , dali postoje kakvi isparivači za motore manje litraže , neznam .
A vidio sam agregat koji fabrički ima plinski sistem u sebi ali nisam uspio ništa vidjeti spolja pošto je sve zatvoreno a čovjek picajzla nije dao da se skine poklopac i zaviri malo.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
U autu ima jedna mala elektronikica koja prati rad bombine i radi isti posao , ako bombina pulsira znači da se motor vrti , otvorena je špulna na isparivaču (ili prije isparivača) , ako se auto ugasi a kontakt ostane uključen onda elektornika pošto nema pulsa sa bombine zatvara ventil.

.
taj dio mi je interesantan , moj isparivač to radi preko vakuma ,ima "treču" membranu . Da ne bi bilo nejasno to nema veze s ovim projektom "kosilica" , od nedugo vozim auto s plinom pa mi je bilo nelogično i nevjerojatno da isparivači s špulom rade preko "kontakta".

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Svodi se na isto , ta treća membrana radi istu stvar kao i špula samo što prati vakum u usisu posle leptira gasa pa do motora.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Da ali špula je tu samo da radi u režimu 0-1 , znači ona uključuje ili isključuje plin (ne reguliše ona protok).
Njome je komandovao izvor napona od 12v sa generatora , dok generator radi ima napona i drži otvoren ventil , ako se u međuvremenu agregat ugasi iz bilo kog razloga napon nestaje i ventil se zatvara te sprečava curenje plina što je najopasnija stavka.

A regulacija količine plina koju propušta isparivač zavisi od vakuma koji se pojavljuje na usisnoj grani prije karburatorskog leptira (ne posle , nego prije) .
Kako dodaješ gas leptir gasa se otvara i između karburatora i zračnog filtera se povećava vakum , on djeluje kroz dovodnu cijev na membranu koja se nalazi u isparivaču i tako se dešava doziranje količine.
Znači ta cijev između usisne grane i isparivača ima dvostruku funkciju , djelovanje vakuma na membranu i dostavu plina do karburatora.
E ta relacija je najbitnija za dobro podešen rad , vakumi su veoma mali koji su potrebni za rad motora auta (koje dosta više troši o odnosu na jednoklipca o kojem pričamo) što znači da za jednoklipca trebaju još manji vakumi i kažem ti to je malo problematično uskladiti.

E sad , dali postoje kakvi isparivači za motore manje litraže , neznam .
A vidio sam agregat koji fabrički ima plinski sistem u sebi ali nisam uspio ništa vidjeti spolja pošto je sve zatvoreno a čovjek picajzla nije dao da se skine poklopac i zaviri malo.

Onaj rasplinac sto je stavio Kawa, ima upravo takav regulator. Za ugradnju naa agregat isparivac ne treba. Em je potrosnja mala, em plinska boca stoji mirno. Mene muci jel bi radilo direktno na plinovitu fazu(bez isparivaca), s obzirom da npr na kosilici boca se "njise" pa bi kroz ventil na boci izletavala tekuca faza.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Neznam ni ja , u autu se prelazak iz tečnog u gasovito dešava u isparivaču koji je grijan i sprečava mržnjenje jer je ono neizbježno.
Vjerovatno bi imao problem ili sa smrzavanjem ili sa drastičnim razlikama u protoku ako ti ''provali'' tečni plin u sistem gdje je gasoviti.

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
669
Gospon velečasni.
A imate plavu kutu dok eksperimentirate s plinom?

@Savoris
Ima li nečega što ne znaš oko mehanike i inih stvari? Ti si hodajuća enciklopedija. Svaka čast.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
A ko kaže da znam :(nerd): guglam :icon_fU::icon_rofl:

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Puknuti, ja sam krenio sa HHO čelijom i kopačicom ekspermenturati, ali me obveze zaustavile...
Kad prepraviš kosilicu na plin, preporucam da isprobas HHO :)
Sad ne znam je si skeptik oko toga, ja sam imao ok rezultate... na tu čeliju mogu plamenik spojiti i ima lip plamen :)

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
hho zahtjreva dosta herdverskih priprema , dok ovo prištekaš i gas !
ne kažem da nisam razmišljao i o tome
daj podjeli s nama projekt u slikama ?

jutros plinska proba , stala na probijenom "karteru" ...srečom ne od klipnjače

motor sam držal polegnutim amerikanerom , kad je poprimil od veselja je poskočil u zrak , kad se je napokon primiril prplakalo ulje , doskočil je na najtanji dio , debljine papira .

od sveg veselja smrdim na benzin

Najnoviji postovi

Na vrh