• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vrt bez motike ???

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,102
Nemoj nikad stavljati stajnjak i kalcij zajedno, ni blizu vremenski. Kalcij ubije organsku tvar u stajnjaku.

U istoj godini se ne preporučuje gnojidba stajnjakom, jer kalcij ubrzava gubitak dušika i procese mineralizacije. Izuzetak je vrlo kiselo zemljište gdje u ljetnom terminu obavljamo njegovo dodavanje, a stajnjak u kasnu jesen.

Kod vas tako lijepo vrijeme? Ja mogu jedino skijalište otvoriti 😅

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,786
@zoran89, ovo kaj si citirao u prethodnom postu bi bilo primjenjivo da @llmb0611 ima pustu, negnojenu, kiselu ledinu...a nema, ima redovito gnojen vrt s normalnim ph, tak da kalcij neće izvesti dušično-mineralnu diverziju!

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,102
Ali će kalcij u svakom slučaju ubiti bakterije i mikroorganizme u stajnjaku. Tj. Dezinficirati će ga.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,786
ali će dobro doći u ljeti i neće doći do crnih pjega po plodovima paradajza i paprike... ;)
kalcit koliko ja znam nije vapno, tak da utjecaja na mikroorganizme nebi trebalo biti.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,831
Po onome sto sam ja uspio saznati, mikroogranizme ubije kalcij oksid. To je zapravo vapno...ja ne stavljam cisto vapno vec holcim agrocal ca+mg koji ima mali postotak oksida a veci postotak kalcija, kalcij karbonata i ostalih elemenata. Dusicni deficit se ionako moze desiti kad ja zaorem tu masu i bakterije dodatno preraduju to u zemlji...
Trsko je uskladit sve teorije i savjete razno raznih strucnjaka...

Najnoviji postovi

Na vrh