• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vrt bez motike ???

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
382
nebi ja išao s iglicama jer osim što su kisele sadrže i neke otrove od kojih i trava ispod borova slabo raste...pepeo je lužnat (alkalan), a bogme i vapno, pa bi to samo pogoršalo situaciju...ja glasam za ureu.
Jel bi urea fercirala za uzgoj američke borovnice na gredi, a ne u vreči

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,895
Američka borovnica traži jako kiselo zemljište (4,2 – 5,2 → idealno za rast i rod) Najprije napravi analizu zemlje u koju bi ih sadio. Urea zakiseljuje tlo učestalim korištenjem, ali ga ne zakiseljuje preko noći.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,184
A ima valjda tisuću načina kako zakiseliti zemljište, odabere se onaj najpristupačniji...piljevina je većinom kisela, ali zbog tanina u hrastu i kestenu, juglandina u orahu i terpentina pinina u iglicama četinjača osobno ih ne bi koristio...ako piljevina, onda od bukve, graba, jasena, breze, vrbe ili topole...većinom je kisela i poboljšava strukturu tla (opet treba pripaziti jer ako je rezana motornom pilom, ima ostatke ulja za podmazivanje lanaca.
Solidno je pristupačan i svježi stajski gnoj, on je sigurno kiseo, a može se dodatno pomješati s piljevinom ili steljom (paprat, bujad). Može se nakositi šilja, i on je kiseo...a ima i niz kiselih supstrata na tržištu na bazi treseta. Birajte što vam najbolje paše. Ili nasipate uree iz vreće...
E sad ako bi se uzgajala borovnica na gredicama, valjalo bi sve ovo gore navedeno lijepo izmješati s zemljom na gredici, pa mislim da rezultat nebi izostao.

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
382
Ja sam mislio posaditi, ali sam dobio odgovore da nema adekvatnog rješenja za naše podneblje osim u prirodnoj crnogoričnoj šumi ili sadnja u vrečama u gotovom supstratu za borovnice.

Najnoviji postovi

Na vrh