• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Yanmar FX285D Super Forte 4x4

CROboy

Novi član
Tu od
14 Lis 2025
Poruka
2
ShieldSquare Captcha. Pozdrav, zanima me jel ovo ok traktorčić za manji malčer, prikolicu za voziti građevinski materijal po potrebi, zemlju prebacit po gruntu, drva prevest. Tipa jedno gospodarstvo od dva hektara na brdašcu. Ima i ravnih površina nije sad Mount Everest😁 Čisto me zanima kvaliteta tih traktora i dostupnost dijelova i priključaka. Hvala na odgovorima.

IvanX

Član
Tu od
27 Pro 2020
Poruka
35
Evo da ti napišem iz prve ruke, netko tko je imao tomu vinkovića 819 i sad Yanmara.

Imam prilično brdo iza kuće koje je do prije 2 godine košeno isključivo trimerima, onda odlučio kupit tomu vinkovića 819 + malčer na čekiće od 100 cm
Pa prvo osvrt na tomu. Uzak, ajde komande donekle razumljive i brzo se nauči sa njim radit. Bučan, trese se dosta, taj jedan cilindar nabija, ima veliki ajnšlag, hoće otkinut volan iz ruke čim uđe u neku špuru.
Ako je tvrda podloga i sa dobrim gumama, mislim da bi se mogao popeti uz bilo koje brdo, toliko daje osjećaj da to može, ali samo kada prilaziš ravno okomito na brdo, ovako u stranu su vrlo opasni, čak i na malom nagibu.
Nisam baš nešto vukao prikolice sa njim, tu i tamo nešto građevinske šute u auto prikolici, ali to je bilo do 700 kg.
Priključaka za njih ima svakakvih, dijelova isto, masiva bjelovar definitivno jedni od jačih, često ljudi stavljaju servo volane na njih. I normalno koliko god pokušao sve predihtati, uvijek mora negdje ulje malo popustiti.

E sad na Yanmara
Radi se o F220D, motor 3 cilindra, vodeno hlađenje, tvornički servo volan, power shift mjenjač( mjenjaš brzine bez kvačila) sa 9 brzina naprijed i 3 nazad, 3 brzine kardana, a imaju neki i sa tvorničkom „kontra“ brzinom kardana, ima neki quick turn, gdje kada je to uključeno i skreneš do kraja, automatski se prednji točki brže vrte od zadnjih pa se doslovno okrene na mjestu.
Trenutno imam za njega kineski malčer od 95 cm, samo zato jer sa tom širinom mogu zaći u vinograd, inače traktor ima snage za malčer od 130 cm , a možda i veći.
I njegova freza od 140 cm, sa srpastim noževima, to skoro svi ti mali japanci imaju uz sebe, jer oni to tamo koriste za rižina polja, i zbog toga su isto ljudi skeptični, kao to ne može valjati kod nas u našoj tvrdoj zemlji. E pa da ti kažem iz prve ruke, radi savršeno, lijepo usitni zemlju već u prvom prolazu i to direktno u oranje, i ta freza ima UFO sustav, znači traktor automatski nivelira frezu u visinu i nagib lijevo desno, jer desna ruka na poteznici koja se štela, ona je hidraulična.
Šteta što nemam sliku, ali sam prošlu zimu restaurirao Zmaj prikolicu i dok nisu bile stranice na njoj, po dvorištu sam ju vozao sa Yanmarom, dvorište je isto pod kosinom, cca 20%.
Što se tiče dijelova, prodet ima dosta dijelova, kompletnih motora, mjenjača. A ovako od normalih dijelova, ležajevi, pikse, semeringovi su ti sve standarde veličine i ima ih svugdje, a ako trebaš nešto što nemaju, ja koristim, tracpartz, i dođu mi kroz 4-5 radnih dana.
E sad mane Yanmara, ovi traktori nikad nisu napravljeni za naše tržište ,a pa da se mogu registrirat treba radit homologaciju sa njihovim original arnjevima i treba prepravit zadnja svjetla, jer oni imaju samo katadioptere i žmigavce odozada ( barem ovi manji od 25 ks). I svi priručnici su na japanskom, ali ako si imalo informatički pismen, sve se danas može prevesti uz chat gpt i google prevoditelj.
Relativno su lagani, ja sam stavio prednji uteg od 80 kg. I višlji je, ali zato i nešto širi nego tomo vinković pa isto treba dosta paziti kod bočne vožnje na nekom nagibu.
I sicevi su bez ikakve amortizacije, a nema baš mjesta za stavit neki klasični traktorski sic, pa trenutno tražim neki niski sic a da ima neku amortizaciju, od viličara ili slično. Ovako kod malčiranja, frezanja to ne smeta, ali kod brže vožnje je dosta neugodno.

I da bilo koji priključak koji paše na tomo vinkovića/ goldonija sa standardnim kopčanjem u tri točke, pasat će i na Yanmara.

Da znam da će tu dosta ljudi biti protiv Yanmara i popljuvati ga i najveći argument će biti dostupnost dijelova, ali živimo u globalizmu i prije mi stignu dijelovi iz Nizozemske nego iz pojedinih trgovina u Hrvatskoj.

I samo napomena, pa isto ti malo pripazi, gledao sam i Iseki, Kubotu, ali oni su svi teško palili iako je bilo ljeto (35 C vani na suncu), ja dođem gledati traktor, trgovac ga pali, ali prvo grije sa grijačem, a Yanmara niti jednog nije nitko grijao, ja sam ovu zimu jedan dan probao kad je bilo -7C, i bez grijača je upalio bolje nego auto.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,609
Ako dijelovi nisu problem, i ja imam simpatije prema tim malim Mercedes ima.

Najnoviji postovi

Na vrh