• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zakup poljoprivrednog zemljišta

KKraljevic

Novi član
Tu od
9 Sij 2023
Poruka
1
Pozdrav,
Zanima me koja je cijena najma privatnog poljoprivrednog zemljišta?

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,193
Kak se dogovorite.
Cijene koje daje država nemaju veze s vezom.
Ja neke radim badava(ne plaćam ništa),za neke dajem odojka(2ha komad ),a negdje pomalčiram grabe uz cestu i zauzvrat dobijem ugovor o najmu...neki plaćaju 1000kn/ha i još poticaj ne ostvaruju,tj ostaje vlasniku,pa nema ni plave..takve izbjegavam.

Dali75

Aktivni član
Tu od
5 Srp 2017
Poruka
284
Pozdrav, kako izlazite na natječaje za državno zemljište, preko konzultanata ili sami radite dokumentaciju..

sego

Novi član
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3
Pozdrav, pitanje za one koji znaju.

U ugovoru o najmu zemlje upisujemo katastarsku česticu ili zemljišnu knjižnu česticu?

Sastavljam ugovor za najam pa da mogu prijaviti u Agenciji za poticaj

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,739
Z.k. cesticu jer bitno je vlasnistvo..bilo bi dobro da znas i katastarsku cesticu jer ce prema njoj u agenciji ucrtavat cesticu u arkod...

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,134
Sad ste me zbunili s tim česticama. Pa i v gruntovnici piše broj kč. Samo kaj tu piše i broj zk uloška

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,739
Postoje katastarske opcine koje nemaju identican broj u katastru i gruntovnici...jedno i drugo se zove katastarska cestica, ali tocniji naziv je u katastru- katastarska cestica a u gruntovnici (zemljisnoj knjigi)- zemljisnoknjizna cestica......

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
344
U katastru i gruntovnici brojevi čestica bi trebali međusobno odgovarati (kao i površine istih). Međutim usljed brojnih promjena kroz povijest (dioba čestica, promjena vlasništva itd.) može se dogoditi da stanja međusobno ne odgovaraju ali to bi trebao biti izuzetak od pravila. I sve to ovisi o revnosti katastra i gruntovnice. Kod mene ima takvih slučajeva ali to je relativno rijetko. Kada naiđem na takav slučaj to se riješava (obično u katastru).

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,739
Nije bas tako...ne rjesava se to u katastru...
Ovisi o kraju, ali SZ Hrvatska ima dosta opcina gdje su dupli brojevi...veliki broj cestica nije uskladen...cesti su slucajevi da jedna zemljisnoknjizna cestica odgovara vise katastarksih cestica...a moze biti i obrnuto...jedna katastarska cini vise zemljisnoknjiznih..za rjesavanje toga cesto treba geodet...ne radi to katastar...

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,134
Ma v ovoj lijepoj našoj nebu ništ nikad na čisto. Kolega,ti si geodet pa lako pronađeš prilaznu cestu na čvor Ludbreg autoceste. I ona buš videl apsurd. V katastru su vlasnik HAC,a v gruntovnici ,gle čuda,privatna osoba. I ne,nije ona bila prije vlasnik te čestice. Cesta ide prek 100 parcela

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
344
Ja sam kod sebe imao slučaj da čestica iz katastra (na karti) nije postojala u gruntovnim knjigama ali bilo je vidljivo (iz površina) da je ona bila pripojena drugoj čestici u gruntovnici i izbrisana kao posebna čestica (u gruntovnim knjigama) ali je ostala kao zasebna u katastru (nije tamo provedeno spajanje). Bilo je i slučajeva kada se površine (iz gruntovnice i katastra) nisu u potpunosti poklapale ali nisam imao slučaj da za neki broj čestice iz gurntovnice postoji više brojeva čestica u katastru (ako su u istoj katastarskoj općini). Jednostavno nemoguće je da u istoj katastarskoj općini uopće postoje dvije različite čestice sa potpuno istim brojem i podbrojem. Tu je netko gadno zabrljao stvari.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,739
Nazalost, ali ne cudi me. To kaj se radi za drzavne firme, hac, zuc i slicne je najgore napravljeno...nas na katastru zahebavaju i kontroliraju takve detalje u elaboratima a ovi predaju gluposti i sve prolazi...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,739
Ja sam kod sebe imao slučaj da čestica iz katastra (na karti) nije postojala u gruntovnim knjigama ali bilo je vidljivo (iz površina) da je ona bila pripojena drugoj čestici u gruntovnici i izbrisana kao posebna čestica (u gruntovnim knjigama) ali je ostala kao zasebna u katastru (nije tamo provedeno spajanje). Bilo je i slučajeva kada se površine (iz gruntovnice i katastra) nisu u potpunosti poklapale ali nisam imao slučaj da za neki broj čestice iz gurntovnice postoji više brojeva čestica u katastru (ako su u istoj katastarskoj općini). Jednostavno nemoguće je da u istoj katastarskoj općini uopće postoje dvije različite čestice sa potpuno istim brojem i podbrojem. Tu je netko gadno zabrljao stvari.
ne shvacas...primjer je da cestica u katastru ima broj 1800 a u zemljisnoj knjizi 123/A/1/2..
Onda ti moze biti da cestica 1800 u katastru bude sadrzana od gruntovnih cestica 123/A/1/2 i 123/A/1/1...
Onda imas primjer da se katastarska opcina u katastru i katastarska opcina u zemljisnoj knjigi ne zovu isto...
Ima tu svega...al za objasniti sve to morao bi napisat 5. stranica...ima.puno razloga zasto je to tako ...nije kriva samo hrvatska za to...

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
344
Nemam pojma što se tamo točno dogodilo ali mogu pretpostaviti da je moguće je da se išlo u prenumeraciju (ukidanje podbrojeva) ali da se još nije unjela ta promjena u gruntovnim knjigama (ili obratno da je došlo do diobe čestica koja nikada nije provedena u katastru). Kako je kod nas administracija 'brza' to može trajati godinama. Što se tiče naziva katastarskih općina sada je to riješeno brojevima - svaka katasarska općina dobila je svoj jedinstveni broj (kojega se treba navesti u ugovorima za zakup/prodaju zemljišta).

Na vrh