• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zaštita voćnjaka od mraza

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
I Syngenta i Bayer za svoje kažu da treba ići prije mraza.

Po meni je sve to kao sveta vodica. Oprskaš i moliš se da radi.
Ali ovi kažu obrnuto, tj. da treba ići iza mraza sa takvim bio-stimulansima (prije su pričali to za Drin... pa su shvatili da je lošije nego da sa ničim ne prskaš...).
Prije mraza sa mineralnim gnojivima folijarno (P,Ca, mikro-elementi, Zn, Mn), a amino-kiseline i alge povećavaju osjetljivost od mraza.
Mineralna gnojiva folijarno povećavaju količinu rastopljenih iona u biljnim sokovima, pa time snižavaju granicu leđenja biljnog soka u voćci.
Amino kiseline povećavaju količinu biljnog soka i time povećavaju štetu od mraza...
sa linka prije danog:
Consequently, a useful prevention method is to increase the salt concentration within the cells, with the use of specific mineral fertilizers, in order to lower the cryoscopic point to -4\5°C, thus reducing the risks of necrosis.
 
Posljednje uređivanje:

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,257
Samo nemojte kopovati nekakav Antifriz za biljke, kako ga već zovu, to sam jednom uzeo i bilo je više štete nogo koristi.
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
744
Za antifriz imaš dole među korijenjem čep pa natočiš koji dan prije mraza da drvo povuče na vrijeme. Nikako prskati antifrizom!
 

Najnoviji postovi

Na vrh