• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

zelio bi imati vrhunska jaja

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
727
Zivili ljudi

trenutno imam obicna jaja...
znam da moje koke nisu presretne samnom jer im ne pruzam sto bi one trebale,
ali trenutno je tako...zato mi one tako i daju, neredovito i skromno

Ali ako Bog da, stvorio bi im lijepe uvijete, vec imam neke zamisli, lijepu kucicu s pogledom na jug, prozracnu, osuncanu, dvoriste ogradjeno od 50ak m2.
Imale bi tu po meni dobre uvijete za zivot.
A ja bi zelio da imam jaja kakva nema niko u selu!
Ne mora ih bit previse, ali da su slasna...

Zanima me koje koke odabrati, kako formirati i podignuti jato?
Kako organizirati zivot koka, dali im npr davati po 30m2 mjesecno pa to uvijek mjenjati jednu drugu stranu da uvijek imaju dojam kako dobivaju nesto novo...
i slicni trikovi i preopruke.
Nadam se da cete mi pomoci, hvala!
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Zivili ljudi

trenutno imam obicna jaja...

Nadam se da cete mi pomoci, hvala!

I moj muž.
A kako stvari stoje- tako je već trideset i pet godina,i ma šta ja radila,ništa se promijenilo nije - tako će i ostati.

I tako....ja ti pomoći ne mogu.
54107490.gif
 

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
727
...hehe johabice, nema pomoci

ima li neko povrce ili trave sta se recimo moze posijat na jednu povrsinu i da u mjesec dana izreste i onda koke pustit na tu a posijat na drugu stranu...?!
Ili koke jednostano treba pustit na gnoj i onda je to njima zabava do neba...
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Koke uživaju na svakom terenu osim betona ili asfalta.
Po meni nema boljih i većih jaja do nesiličinih,ove domaće sorte se mogu sakriti.
Smjesa i kemijski preparati zaboravi.
Puno trave,zelene salate,listovi zelja,paradajz,suhi kruh namoćen u vodu,šrot od žitarica i frišku vodu koja nije klorirana jer se taj klor taloži u organizmu i jajima koka pa je i okus drugačiji,da ne prićam o mirisu pečenih jaja.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Po veličini i okusu,a o kolićini hrane koliko domaća kokoš može pojest,a pitanje jel svaki dan iznese jedno jaje.
 

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
727
zbilja bi htio da pisete dojmove i promisljanja,
ali i iskustva svakako.
Jednosatno meni je kajgana ili 2 jaja na oko, fantastican dorucak...ali nije svako jaje isto...
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
To si upravu,ja imam 3vrste domaćih i nesilice zato i pišem.
Domaće su većinom u škrinji,a i ostale će uskoro u duboko smrzavanje.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ajde da reknem ono što znam, i iz čega se po logici nameču i neke mogućnosti.
Bio tako jednom ne jednom predavanju jedan poduzetnik, i vrbovao buduće uzgajatelje puževa. Mi bismo kao bili trebali biti uzgajivači,po njegovoj recepturi hraniti puževe,a on bi bio organizator proizvodnje i distributer.Pri tome je ovo "organizator proizvodnje" imalo ozbiljan prizvuk jer je čovijek imao zaista originalnu ideju. Naime, imao je u planu te puževe hraniti aromatičnim biljem,neku recepturu koja mesu daje neke posebne, prepoznatljive arome.
Pa sada, ako to preslikamo na ove tvoje kokoši, dolazimo do promišljanja da tvoj plan ima osnove. Može se izborom hrane utjecati na aromu,na boju, na koezistenciju jajeta. Ja se sjećam, nekada, kada je bila ekonomija - ma poljoprivredno dobro, za ove mlađe koji nisu živjeli u socijalizmu - oni su na velikim površinama sijali grašak. A parcele im bile obično uz rubove sela. Pa su oni koji su živjeli uz, imali prilike taj grašak pomalo čupati - ma krasti,onda se u ono vrijeme kralo, sada bismo rekli poslovno poduzimanje,jel....i hranili živinu. I bio jedan koji je baš bio aktivan,i taj grašak,onako cijele stabljike je svaki dan davao pajceku, i reko, dok ga je zaklao, mast nije bila onako bijela kao obično.
A vidi - kako je to nekada bilo - ako si ukrao nešto nekome - susjedu, u dućani, bio si lopov i tri tvoje generacije iza tebe su bile markirane kao lopovska familija, ali ako si na ekonomiji popalil grašak, otišel si nabrati pol prikolice kukuruze - svi su te zadivljeno gledali kak si uspel njihovom čuvaru klisnuti prije neg te vlovil.

I tako....može se izborom hrane utjecati na aromu i kvalitetu jajeta.
Jedna od mogučnosti je menta. ali moraš probati prije jel je koke vole.Ili origano - to bi bilo ful dobro - misliš da jedeš picu. Ili....ma mogućnosti koliko i aromatičnog bilja - samo moraš kokama objasniti da je to fino za pojest. A ako još i neki fini miks napraviš.....
 

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
johabica...možda ne sjedis dobro na jajima pa zato nema pomoci...
Ja doma imam par vrsta kokoši...od nesilica, posavskih kukmi, hrvatica i običnih domaćih...sve koriste manje vise istu hranu i imaju slične uvjete...nesilica možda i nosi najvise (hrvatice malo zaostaju) i imaju najveca jaja...ali dal je netko razbio par razlicitih jaja i usporedio...ostala manja jaja u najmanju ruku imaju zumanjak jednake velicine...jaje od nesilice je puno bjelanjka...i smatram da su jaja od ostalih koka kvalitetnija.,iako su i ova od domacih nesilica (ako ih nemate u kavezu) avion za ova iz ducana...koje koristim NIKAD...radije ne jedem jaja.,iako u kolaču mi ne smetaju
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Zivisic moj,...
Ja mislim da bi svaki muškarac htio imati jaja kakva nema "nitko u selu", ali hmmm...
Nema tu pomoći, niti nekih posebnih trava....
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,503
Mi domaće koke hranimo isključivo kukuruzom,ječmom,mekinje i naravno zelenjava koja se nađe u vrtu.Imaju ograđen prostor ogradom nekih 100-tinjak m2 ali ih obavezno (kada to vremenske prilike dopuste) puštamo na vrt da si čupkaju travu i kopaju po pijesku.Jaja su srednje veličine i ljuske su smeđe,a žumanjci žuti,o kvaliteti da ne govorim.
 

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
727
Mtd, koliko imas koka otprilike na tu povrsinu?
Sta mislis bi li moglo vise, tj. bi li trebalo manje...?
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,503
Sveukupno imamo oko 30 komada i to im je nekako taman, da je više bilo bi i bolje ali iz zato puštamo po vrtu da nekako kompeziramo taj nedostatak.
 

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
727
Ja bi rekao mtd, ovako po osjecaju da moze koka i gusce...i selo je njima nekad malo ali 1.5m2 po komadu to je ok po meni.
Tvoje su super zadovoljne!
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Nabasao sam na temu . Imam petnaestak kokoši raznih rasa . Svaki dan desetak jaja snesu, krupnijih i sitnijih. Dobio sam pritužbu na kvalitetu žutanjka jer su dosta blijedi. Sve koke isto jedu i piju i na istom su mjestu . Neke snesu svjetli a neke tamniji odnosno crvenkasti žutanjak . Ne mogu prebirati samo ova sa tamnijim odnosno žutim da udovoljim kupcu . Došao sam do zaključka da je sve do vrste kokoši i da se to ne može ispraviti osim promjeniti kokoši.
 

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
571
Ako hoćeš jaja kakva nitko nema onda ti ja imam zelena jaja.Kokoši mi nesu zelena jaja
 

Nemanja619

Član
Tu od
15 Tra 2018
Poruka
93
I ja sam do ove godine imao problema sa krupnocom jaja. Od 20tak jaja koliko bih tada dnevno otkupio 3-4 bi bila krupna ostala sva sitna. Tad sam imao cverglane pa su mi napravili problema sto se potomaka tice. Sitna kokoska sitna jaja. O kvalitetu piladi koji bi se izlegli iz tih jaja da ne govorim. Kilavi su bili ma da te muka uhvati. Prosle godine sam nabavio 30tak domacih bas krupnih jaja i nasadio, i kupio 20tak pilica rase amrok i dorking. Ne da imam krupna jaja sad nego i nose svaki dan. Puno ih se i raskvoca a pilad rastu ko iz vode. Mogu se isto naci i neki vitamini za reproduktivne organe ptica i davati im pred nosenje i tokom nosenja. Ne bi im skodilo ni davati koncentrat za nosilje u toku pronosenja.
 
Na vrh