• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zglobni ili fiksni traktor?

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Kao što naslov kaže, kod malih traktora (Tomo Vinković i slični) koje su prednosti i mane fiksnog a koje zglobnog modela?
Koliko znam zglobni ima manji krug okretanja (pa mu je to prednost) a koja bi bila prednost fiksnog? Osim prednosti da mu se zglob ne može "pojesti" jer ga ni nema?

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Naj bolja varijanta i naj skuplja je da traktor ima obje opcije,pa da ga vozis u rezimu koji ti u datom vremenu odgovara,a ovako po mom misljenju prednosti jedan naspram drugog nema

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Ima uzdužni zglob (ako misliš na ovakve malce).
Prednost je veća uzdužna i poprečna stabilnost.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
A nedostatak nepreciznost, tj. teze je kontrolirati u npr. sjetvi ili kultivaciji. Ali sve je stvar navike, a i zavisi za sto ti treba.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Puki,
imaš prav, ali takvi su rijetki i jaaaaako papreni.

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
Sve je to stvar navike nekom paše jedno nekom drugo.
Ja osobno zglobni ne mogu smisliti a dapače to ne znači da ne valja

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
Pa i nisu zglobni tako okretni...
Fiksni traktor u kombinaciji sa kocnicama se okrene lakse, brze i u manje mjesta.
Iz iskustva usporedjeujem tv821 i imt539
Meni se s vremenom zglobni sve manje svidjaju po svim osobinama

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Kome treba okretanje na jako malom prostoru taj kupuje zglobni sa super steer upravljanjem.
I kod zglobnog se mogu koristiti kočnice kod okretanja. Kad je otraga neki imalo težak prikjučak okrene se na mjestu. No to nije trajno rješenje, samo nužno zlo u određenim situacijama.

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
Zanimljivo nema takvih puno gleda sam Goldoni fiksni ali skreće samo prednje kotače

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Upravo za takve kakvog je pokazal abarth je predložil puknuti (velečasni) na prošloj stranici, a ja sam ustvrdil da su najbolji, ali su jako rijetki i skupi kao sv. Petra kajgana.
Još da nemaju prilagođavanje terenu cijelog prednjeg kraja, nego samo prednje osovine, teško bi im bilo najti manu.

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
Vidio sam ih na sajmu u Veroni ali niti jednog da okreće i zadnje kotače

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
jedna velika prednost zglobnog je kaj vozi po istom tragu kotača .....em radi stalnog pogona ,na sve osovine , međuredne obrade , , blata (hehe) ...špricanja pšenice ,itd.

Pa čak ni ovo klačnje prednjeg kraja ne bi zamjerio jer to nije traktor za vožnju po brazdem jarkima , brazdama(tanjurtanje) , ili grabama .

zašto ti to tak smeta iwanho?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako nije za po brazdi,kako onda frezati sa istim..
ako mene pitaš ..nije da se ne može.. ..iwanho je dao primjedbu kako je bolje , ili je njemu bolje ako se klati prednja osovina a ne kopletni prednji kraj kao u npr, u tomo vinkoviča.

Ja samo kažem da po defoltu ti traktori ako se ne vozi po brazdi to klačenje prednjeg kraja je gotovo neprimjetno u vočarsko vinogradarskom poslu , međurednoj obradi , vožnji cestom itd ...
.kad bi talijan koji ga je crtao vidio gdje ga mi vozimo vjerojatno bi opal na rit .

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Nije štos u klaćenju prvog kraja. To u vožnji nije neki problem ako je volan na zadnjem dijelu, a jedino se stariji mogu naći koji imaju volan na prednjem trapu.
Piksa oko koje se klati prvi kraj je jače opterećena i ubrzo se pojavi luft pa se traktor "kleca" u sredini.
Prvi traktor mi je bil Tomo PE18, onaj s polumjesečastim zupčanikom u sredini. Nakon kaj smo kupili Pasquallija koji ima prednje upravljanje, preporodil sam se. Traktor višega klirensa, jednake širine, a neusporedivo stabilniji na poprečnim kosinama. Vožnju prikolice niz brijeg bez kočnica ne treba ni spominjati. Kod okretanje na kosini s dignutim zadnjim priključkom, ne daj Bože kod zglobnog da je priključak na nižoj strani terena.

To je samo moje skromno mišljenje s obzirom na moje iskustvo i potrebe.

Na vrh