• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Žiška u kukuruzu

magla

Član
Tu od
11 Ožu 2008
Poruka
325
Ima li tko savijet kako se njlakše riješit žiške u kukuruzu
 

Steff

Aktivni član
Tu od
23 Pro 2010
Poruka
487
Ima li tko savijet kako se njlakše riješit žiške u kukuruzu

imaš za kupiti sredstva za prašenje koja su protiv lepica i žižaka...
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,651
Ima li tko savijet kako se njlakše riješit žiške u kukuruzu
ja koristim actellic,poprskam cijeli čardak iznutra prije stavljanja klipova i još jednom u proljeće izvana. na isti način možeš i skladišni prostor gdje stavljaš zrno, vrlo efikasno sredstvo ali oprezno s karencom koja je 63 dana. naravno ima i drugih sredstava s kračom karencom.
 

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,026
Actelic nije loš, ali cofumin je bio zakon dok ga je bilo u prodaji :)
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Kod nas imaju neke tablete koje se stave u kukuruz u zrnu. To su valjda neke plinske tablete. Neznam kako se zovu, al smrde ko vrag i mogu se uzeti i na komad a jedna je dovoljna za 50 Kg zrna. Stave se u kukuruz i onda se sve dobro pokrije i zatvori i ostave se da djeluju 7, 8 dana, nakon toga se kukuruzi otvore i nakon par dana mogu se koristiti.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Ove su drugačije, boja je slična, mada su ove na slici više kao sjajne dok su ove što sam ja koristio onako mat sive boje. Po veličini su manje i nisu ovako u obliku kuglice nego plosnate kao i obične tablete, samo malo deblje.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,437
Znam,s takvima smo i mi radili,isto je to_Opasno ali jako ucinkovito i kratka je karenca sto je isto vazno.Actelictom prskamo tavan prije i poslje skladistenja.U obliznjoj zadruzi nisu primali psenicu jedan dan zato sto su s tim radili.
 

Stiv

Član
Tu od
15 Lis 2009
Poruka
147
Kod mene se actelic nije pokazao učinkovit. Imam na tavan cca 1t kukuruza rasipano na debljinu 5-7 cm. Leptirice i žiška bilo jako puno. Poprskao sam (doza i duplo veća nego po uputstvu) dosta leptirice uginulo međutim i poprilično je ostalo živo. Obzirom na dugu karencu, totalno mi je neprihvatljiv ovaj preparat, ajde da još napravi posao kako treba ali...
Čini mi se da je puno djelotvorniji za tretiranje praznog skladišnog prostora, nisam primjetio na drugom tavanu da je ostalo što živo.
 

2310980

Član
Tu od
6 Lis 2011
Poruka
137
Mi smo godinama špricali spremište Akteliktom i uvijek su se pojavili i žiški i lepice, onda sam jednim u Graminea poljoprivrednij apoteci naletjela na Protekt IT (cca 35 kn 200 grama-2 litre vode) . Karence nema i odlično je !! Bitno je i to dali kukuruz sušite nakon branja u zrnu. Mi pošle godine nismo sušili oko 3 tona i imamo problema sa žiškima u njoj. Probajte i raspitajte se.
 

magla

Član
Tu od
11 Ožu 2008
Poruka
325
hvala na svim savjetima mislim du budem probao sa protekt it
jer kukuruz mi je u vrećama i prodajem ga a ako budem imal karencu 2 tj kaj bum prodavao
 

2310980

Član
Tu od
6 Lis 2011
Poruka
137
Ako je u vrećama trebalo bi ga onda istresti i pošpricati i natrag u vreću zatvoriti.Mi smo svaku vreću izvana pošpricali i pažljivo pošpricali čvor di je zavezana vreća da neidu unutra.
Sretno!!
P.S. koliko je kod Vas kg kukuruza??
 
Tu od
22 Tra 2012
Poruka
97
kuruza iz silosa

Zamolio bih za pomoć iskusnih!!!
Kupio 300kg. od kao poznatog tipa i sad donesem doma istovarim a ujutro žižak bježi van iz vreća, i sad poprskao sprejem za muhe i komarce po vrećama i sad nema više buba da se vidi pretresao jednu vreću na lim od kojeg se radi sito za runilice kukuruza većeg formata i vidim da je sve čisto ali me muči intenzivan miris koji podsjeća na samljeveni kukuruz ili nešto slično:confused:
za 7 dana kupujem jednodnevne piliće i sad dali budeju htjeli pojesti taj Smrdunac;) ili je to normalno za kukuruz iz silosa ?

Hvala svima na savjetu!
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Ma možda i pojedu ali da im bude fin i ne bude,najbolja opcija je uvijek kupiti prirodno sušen,iako teže nađe se ,cijena je skuplja al se isplati,taj miris dolazi obavezno jer velika masa kukuruza dolazi u silose a ako kombajni nisu dobro uštelani drobe zrno i to nakon prolaska kroz sušaru sve završava u silosu i normalno da svako raskoljeno zrno je sklono kvarenju,još je veča nesreča kad te zapadne zrno sa dna silosa e tu ima svega a najmanje cijelog zrna.Dva tjedna mi sečini mala karenca za bilo kakvu ishranu apogotovo peradi,sretno
 

Stiv

Član
Tu od
15 Lis 2009
Poruka
147
Samo da spomenem ovo oko mirisa kukuruza...

Ujak mi je godinama radio na vagi u jednim silosima i tvrdi da je kukuruz koji prođe sušenje ukusniji za svinje jer kao dobije malo miris kao da se pržio, a što
svinje navodno vole. E sad...nisam baš na to obraćao pažnju, a obično za svoje potrebe kukuruz sušim na tavanu.
 
Tu od
22 Tra 2012
Poruka
97
Ma neznam ni sam kako to sad smrdi ili miriši ali nije uredu DEFINITIVNO :madmana:
Koja frka bude ako pređem sa startera na mješanje sa koncentratom a oni prestanu gutati i ubace u sporohodnu pa će biti tovni ali na proljeće:mad:
 

2310980

Član
Tu od
6 Lis 2011
Poruka
137
eto dijelila sam savjete Vama a sada smo i sami morali dvije tone uvrećanog kukuruza istresti :madmana: pošpricati Protekt It-om i natrag u vreće. Žižak dode sa polja i miruje do određene temperature i onda se aktiviraju u kukuruzu.
Dobili smo i par savjeta da je dobro kukuruz odmah samljeti u šrot tako da oni nemaju što raditi u njemu ali to mi je malo upitno jer oni ne pokrepaju u šrotu.
Kolegica u Graminei mi je rekla da će opetbiti Kofumin pušten u prodaju možda do kraja godine ali on ima karencu oko 30 dana.:gitarist:
 

prigorac

Član
Tu od
26 Ožu 2012
Poruka
71
U prošlogodišnjem kukuruzu, ima puno lepica i žiška, kako da to spremim, da li špricati ili prašiti, prošle godine sam imao neki prašak.
 

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
455
e ne znam s čime budeš to tretirao jer je zabranjeno puno preparata pa tako i protect-it
koji nije imao karencu
 

Najnoviji postovi

Na vrh