Re: higijena staje i mužnje krava
Moj prvi post na ovom forumu. Bavim se stocarstvom 2 godine i bilo je problema a ima ih jos dosta. Citajuci prijasnje postove nesto sam naucio a vidim da mnogi ponavljaju moje greske.
Evo link za moje zadnje analize pa koga zanima:
Kliknite na sliku ispisa analiza i zumirajte, svi podaci su tu od masnoca, bjelancevina do somatskih i mikroorganizama.
[img=http://img166.imageshack.us/img166/3633/analizebd2.th.png]
Ako pogledate ima dvije analize gdje je moj otac radio muznju i tu je preko 200000mikroorganizama. Znaci samo pravilnom muznjom mozete da budete u 1 razredu i to bez puno egzibicija.
Ja to radim ovako:
Operem vime samo onoliko koliko je potrebno da postavim muzni uredjaj na sise, ne vise da mi se ne cjedi prljava voda sa vimena.
Kad operete pogledate vrhove sisa da li su prljavi tu je vecinom problem i operete i njih. Rastvor kalgonita ili sada koristim neko englesko sredtstvo i to 5% u onoj boci sto moze da spreja i svaku sisu isprskam sa dva mlaza sa svake strane. Obrisem papirnim ubrusom i muzem.
Kod stavljanja muznog uredjaja nogom razgrnem slamu ispod vimena da ne bih kod stavljanja aparata povlacio slamu i necistocu sto vodi u drugi razred. Kod skidanja aparata kod izmuzivanja sisnu gumu koju skidan ne pustam da padne dolje vec je prebacim gore da ne uvlaci zrak. Kod skidanja isto paziti da ne povuce necistocu sa poda ako vrsim izmuzivanje samo jedene sise ove ostale gume su mi prebace gore i prelomljene, vec sam se u tome ispraksao.
Takodje kod istresanja kante paziti da slama ili necistoca sa odjece ne upada u kantu sa mlijekom.
Perem sa onim praskom koji proizvodi saponija, i to kolicinu koju je propisao proizvodjac tu se ne isplati stedjeti kad operete muzilicu sa tom vodom operete i kante.
Muzilicu ne otvarami po 2mjeseca , ne koristim previse vrucu vodu max 50 C , jer kod vise temperature vode imate vise stete nego koristi bjelancevine iz mlijeka se razlazu i pranje je puno losije. Znaci temperatura da mozete da drzite ruku u toj vodi a da vas ne opece.
Muzna kanta je alfa laval i ima onaj sabirnik plasticni i providni koji ima dolje ono dugme za zatvaranje zraka ,vrlo korisno. U muznom uredjaju mi se talozi kamenac takodje i u kanti jer bi trebalo sve da se izriba cetkom svakih nekoliko dana ali mene to mrzi.
Najbolja kontrola da li su vam kante i muzilica ciste su vas nos, otvorite kante i prije sipanja mlijeka ili muznje pomirisite unutrasnjost i ako osjetite mlijeko nije dobro, ne stavljate praska za pranje dovoljno ili ne perete dobro.