• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

A što nas čeka sutra???

D

DADAC

Guest
Živim u jednom selu, negdje na pola puta od Karlovca i Ozlja.
Doline rijeke Kupe i Dobre (ušće im je 500m od mene).
Tlo je gotovo idealno za obradu (radi se o aluviju). Vode za navodnjavanje gdje hoćeš (ili rijeke ili zabiješ cijev nekih 5-6 metara u zemlju i voda je tu). Poljoprivreda nam umire. U cijeloj župi ima oko 500 kuća, a samo desetak domaćinstava živi od poljoprivrede. Još prije pet godina je sve to donekle funkcioniralo, a onda su propali svinjari, prije dvije godine mahom su počeli odustajati stočari (i to čak i oni koji su imali desetak i više grla u štali), voćara nije ni bilo (nevalja nam mikroklima), ostalo je još svega par povrtlara i stočara sa preko 30 krava.Novih entujzijasta ni od korova.
I sada polako imam osjećaj da smo i mi koji smo do sada preživjeli na redu za odstrel.
Imam 4000 m2 plastenika, oko 3 hektara povrća na otvorenom, 0,5 ha matičnjaka, 1,4 ha mladog nasada lijeske (posađeno 2006 cca 700 komada) vinograd manji (300 komada direktora), šume kolko mi treba (8 ha) i još jedno dva hektara zemlje koju koristim za kukuruzu, žitarice i livadice. Molim slavonce da se ne smiju jer kod nas nema toliko zemlje ko kod njih!
Uglavnom od ovog gore nabrojenog živimo nas četvero radno sposobnih i još dvoje sitne djece. Nikakvih prihoda sa strane nema, ništa od proizvodnje nije ugovoreno.


Evo ja se ogolio pred vama, dajte komentar, svoju viziju, svoj način rada i svoju prognozu za hrvatsku poljoprivredu.
Naravno ako vam se oće... :prayer:
 
B

Bobo

Guest
Ovakva tema vec postoji na forumu, samo ju ne mogu pronaci... pisalo se o ovom na siroko i na dugacko...
 

dado 1

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
185
dadac,vidim da radiš svega i svačega,pa da te pitam jel ti možeš živjet od tog posla,ali onako iskreno?
 
D

DADAC

Guest
A živim i ja i žena i dvoje djece i sestra i mater. Svi živimo i još selu zadajemo glavobolje (misli svatko da je nama lako)!!!
 

dado 1

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
185
e pa u tome i je stvar,ti si pravi dokaz da onaj ko hoće radit može živjet od svog rada,a oni koji neće i koje je sram radit poljoprivredu nek samo odlaze u grad,što više to bolje,rješavamo se mi konkurencije koji se bavimo s tim,a svi oni moraju jest,pa odmah imamo više kupaca za svoje proizvode.
 
D

DADAC

Guest
Kupci su nam zbrisali u trgovačke centre. Nekad sam na placu mogal prodat sve kaj sam imal, išal sam svaki dan!
Danas više prodam doma i na veliko, na plac prođem još jednom ili dvaput na tjedan da švercerima pokažem zube, ali ono kaj tamo prodam mogal bi komotno i podijelit badave, na kraju valjda tak i ispadne, neka sirotinja jede domaće!
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Što nas čeka sutra? Rad, rad i rad. Ostalo je politika. Školuj djecu neka završe politologiju. Tamo je život i para. A ti radi kao i dosada ;)
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Dali bi se sa povecanjem ova 3 Ha povrca moglo uci u trgovacke centre ili je to premalo/preriskantno?
Inace, cestitke na volji i drzim fige da da pitanje iz naslova postane bespredmetno.
 
M

marioJB

Guest
pozdrav.ja sam isto između karlovca(netertić) i ozlja samo s druge strane. neko je pitao jel se to isplati,nije d ase puno isplati ali ,isplativije je nego ic svaki dan u trgovinu pa kupovat i to jos proizvedno sve u tanguziji.ovako imas doma svega,mi smo isto prije sve kupovali u ducanu i stari odlucio da ćemo imat doma,i sada nam je jedan svinjac premalo sada smo radili jos 2 ,i najesen jo 1,pustili smo jednu krmaču i da nemas kome proda ostat će tebi nemoras kupovat.

moje misljene
pozz :mrgreen:
 
D

DADAC

Guest
Ma ja i jesam i nisam sam. Sa tri hektara nemožeš nigdje upasti, pa se složilo nas petorica, svi skupa imamo 15 hektara, hektar plastenika, napravili zadrugu i višak prodamo na veliko preko računa. Nekad davno dok nisam imal plastenike, imal sam i ja tri kravice, konja i čopor svinja. Danas samo kokoši ostale, znate jajca su mi jako dobra, al ne podnosim ona kupovna!!!
 

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
422
dadac samo napred treba bit uporan daj malo objasni to kako ste osnovali zdrugu pozdrav iz Duge rese
 
D

DADAC

Guest
snuppy, zadrugu nismo osnovali na način ajde da je osnujemo, pa da onda vidimo što i kako, nego baš obratno od svih drugih u državi, svoju postojeću proizvodnju smo organizirali tako da smo u stanju pokrivati tržište.
Svatko sam nema ni mogćnosti ni količinu robe koja bi mogla zadovoljiti stalne kupce, ali nas pet zajedno nekako uspijevamo podmiriti tržište.
Najgore je kad negdje upadneš, da nakon dvije-tri isporuke izjaviš kupcu da nemaš više robe, i ako je to nedaj bože u sredini vegetacijske sezone svaka suradnja puca .
 
A

Alen

Guest
Nekad sam vjerovao u poljoprivredu i svinjogojstvo...... Sad sam definitivno digao ruke od toga....... Nije mi sila gubit novce a ništa nezaradit. Sorry žao mi vas je koji se trudite. Nitko nerazumije koliki trud treba na svemu tome!
 

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
422
Alene nebih baš rekao da nitko ne razumije ima tu i ozbiljnih proizvođača Dadac ve duže mi po glavi kopa ideja o nekoj vrsti zadruge za uzgoj janječeg mesa i konfekcioniranje za trgovačke lance i sam znaš kolko ima gospodarstava unašem kraju koji su držali 2-3 krave a teško da če na malim parcelama i brdskim terenima razvit veče farme .
 
D

DADAC

Guest
snupy, morao bi stupiti u kontakt sa Grmanom, onim vašim dugoreškim mesarom švercerom, on ti je složio zadrugu u bariloviću, imaju taj dio mesnog programa, al ja ti neznam detalje

alene, kaj je bolje biti tuđe potrkalo nego svoj gazda. Pa da sam baš i kruha gladan, nemože mi nitko naređivat!!!
 

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
422
imaju sustav krava tele kolko sam čuo hereford 17 junica a kupili su imanje preko korane veliku podršku imaju od načelnika opčine
 
D

DADAC

Guest
hah ja znam i da je svojim zadrugarima zagarantiral otkup sveg mesa što proizvedu i to ako nebudu mogli prodat preko zadruge da će on privatno to pokrit.
Bili smo zajedno u vodicama na sajmu zadruga, kaže da uzmeš dvadeset telića, othraniš u junce, deset ti ide za troškove, a deset ti je čista zarada. Bila im je to hit tematika, ljudi razglabali o tome naveliko, ali ja nisam u stoci nikako tak da neznam koliko je uljepšana ta računica.
 
D

DADAC

Guest
Joj moram se ovdje pohvalit, bio ja na sastanku dvadesetak karlovačkih poljoprivrednih zadruga!!!
Kao, zajedno smo jači i te fore....
Glave u oblacima, noge ni blizu zemlje, majko moja kakvih optimista sve na svijetu ima...
Najveći problem - premale kvote koje ćemo dobit od EU-a!!!!!
(psst. nemojte nikom reći da mi ni četvrtinu (frtalj, kvarat) tih kvota nemožemo ispuniti) :supris:
 

Najnoviji postovi

Na vrh