• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Agregat

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,195
Hvala za odgovor.
Iskreno nemam pojma koja si struka. Ja sam ti morao živjeti i preživjeti puni radni vijek među strojevima, u industriji, u poljoprivredi, u vojsci, doma i jesam.

Ono staro nepisano pravilo glasi, da velika Iskrina terolitka, u startu potegne trostruku nazivnu struju. To znači, da bude tvoj, moj, naš, vaš i svaki tak mali agregat kakvog si predstavil zakašljal, štucnul u radu, zastal, naglo zgubil okretaje i onda se bude probal suprostaviti teretu.
Zakaj to pišem, zato jer znam, probal nebrojeno put doma, na poslu itd.
Kućnoj instalaciji i osiguračima velika ta ista terolitka nikaj ne smeta. Ako slučajno imalo zasmeta, strgaj majstoru obrtnicu i diplomu. Za te probe preskoči soft start i slično. Stisni šalter i direkt v glavu, mislim na mrežu. Ili nek dela kak treba ili zahiti sve k vragu.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,414
Mehatronika, znači mješovita struka, sve znam, a ništa ne znam. :D

Preslagujem ormariće u nekoj skorijoj budućnosti i mijenjam sve osigurače za druge modele odgovarajuće jačine pa će valjda biti bolje. Tijekom uređenja kuće sam shvatio da su bivši vlasnici dosta brljali s presjecima kabela pa ću sve izregulirati odgovarajućim osiguračima i pametnim utičnicama, zlu ne trebalo. Ujedno će pomoći rasteretiti agregat jer jednim klikom mogu isključiti sva nepotrebna trošila.

Nego, danas sam promijenio ulje kako u kosilici, tako i u agregatu. Oboje sam zagrijao na radnu temperaturu i okrenuo da iscuri svaka kap. Negdje u uputama sam pročitao da agregat neće raditi kad ulje padne ispod minimuma. Pošto sam vječno radoznao, na početku sam u agregat natočio oko trećinu ulja, probao kresnuti i ništa, samo kratko blicne LED-ica ulja. Dolio koliko ide i sad starta odmah. Pametni Japanci...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,195
Tijekom uređenja kuće sam shvatio da su bivši vlasnici dosta brljali s presjecima kabela pa ću sve izregulirati odgovarajućim osiguračima i pametnim utičnicama,
E sad ga ti možda i malo pretjera. Da pojasnim.

Nekada, dok sam ja bio mlad, trebao sam žice da izradim instalaciju po kući.
Obilazio sam trgovine ne samo ja, nego i mnogi drugi. Neki put sam recimo naletio na 2,5 kvadrata aluminijsku plave boje, drugi put sam našao samo 1,5 kvadrata bakrenu crne boje.
Dok sam trebao dobiti priključak na kuću nigdje nije bilo žuto zelene za uzemljenje. Dogovorio sam sa školskim kolegom i kolegom s posla da mi posudi. Idem jedan dan k njemu po žicu, veli mi njegova mama - još nije došel z posla. Pa kak nije skupa smo išli z radione, samo ja prvo po dijete, pa k njemu, a on direkt v krčmu i duboko u noć. I tak' svaki dan, danima. Nakon cca desetak dana, dala mi je njegova mama bunt žuto zelene žice i ja sam završio instaliranje.

Ti sad da dođeš k meni bio bi zgrožen s mojim žicama. Negdje bi našao dvije 1,5 kvadrat iste boje, u paraleli, na jaki šteker za fazu. Negdje bi našel plavu aluminijsku 2,5 kvadrata za nulu na rasvjeti itd.
Ne pamtim da li sam zamijenio 2 ili 3 patrone osigurača na domino ploči u više od 40 godina eksploatacije. Istovremeno fidovka je odradila valjda milijun iskapčanja na svaku grmljavinu i kojekakve druge izazove. Njoj mi u obitelji dajemo posebnu uspomenu, tko zna, bolje da i nitko ne zna kako bi bilo, da nije bilo te naše fidovke, koja je spasila našu tada malu unuku, dok je porinula šaraf u utičnicu, samo je malo zacrnila ručicu i silno prestrašila nju i njezinu mamu, našu kćer. Djelič sekunde, ali fidovka je napravila sve.

Napisao sam sad puno teksta s ciljem da te zamolim, nemoj nas kriviti za sve, nije nam bilo lako, nije bilo izbora i izobilja materijala, ali smo se borili da nešto napravimo.
Poštuj (zato bar malo nas) starije (jednoga dana možda) i tebe će mlađi.
Bez ljutnje molim te, sve su mi dobre namjere.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,414
Sve razumijem, kako dijelim savjete i kritike, tako ih i primam, nema ljutnje. Veliko hvala što dijeliš savjete nama mlađima, uvijek više cijenim staru školu jer put do uspjeha je vama bio puno teži.

Pošto je sad nemoguće sve standardizirati jer bih morao štemati, za što nemam nikakve motivacije, idem sve svesti na neku razinu da je sve sigurno. Taj tko je radio instalaciju je sigurno neće doći prepravljati, a još manje isplatiti štetu u slučaju neke havarije i na meni je da sve pregledam i spriječim pi*dariju na ovaj ili onaj način. Možda ja znam da je negdje 1,5 mm2 na 20 A, ali ne znaju drugi ukućani.

Od prebacivanja krivnje nema ništa, ovo gore sam spomenuo čisto kao mogući izvor problema jer ako je netko bio spreman reciklirati kabele, onda nije isključeno da to isto nije napravio i sa osiguračima. Odmah po useljenju sam mijenjao ventile sa vodu, sve slavine, bojler, napu, grijač u kakti novoj pećnici, prilagođavao školjku, odštopavao odvod iz kuhinje,... Ajde sad budi pametan.

Kad si već spomenuo FID sklopku, stavljen mi je krivi tip, moram i njega mijenjati za tip A koji je standard preko 20 godina, ali eto, ne i kod mene u skoro novoj kući. Keramičke osigurače nemam, ali možda stavim jednog kao glavnog, pouzdaniji su od bilo koje automatike, sve dok sam ne mijenjaš licne. :D

Najnoviji postovi

Na vrh