• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,389
Radi dobro...kaj to znači?
Jel na osjećaj drži luk dobro poput Froniusa, jel se osjeti djelovanje ArcForce i AntiStic funkcije...?
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
Meni na telwinu je ispočetka išlo katastrofa..pljuvao sam antistic,arcforce i ostale kerifeke dok ne dobiješ osjećaj kako koju elektrodu "pokrenut"..od kuta držanja do razmaka između metala kojeg variš i brzine povlačenja...i onda na poslu probam froniusa,i dobijem.osjećaj kao da je sve na što moram paziti sa telwinom izbrisano sa froniusom...je da je skup,ali po meni vrijedi te pare,ali samo ako se s njim radi često..a ne 2x godišnje...
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,943
Zavarivao sa mig mag-om,nisam nikada
Pa me ovako u kratkim crtama zanima,konkretno oko ovog aparata vaše mišljenje
Znači ne treba mi puno i mislim da bi zadovoljio moje potrebe
Zanima me kako je variti sa ovim aparatom,do sad sam vario sa trafo aparatom varstroj 135 i za moje potrebe mi dosta dobro ide,pa me zanima oko mig mag,čuo sam da se ne može na vjetru jer tjera plin,pa me zanimaju malo podešenja jer vidim da taj osim struje ima za podešavanje napona i valjda brzinu žice kako se to podešava,i kako je najbolje podesiti protok plina?

Vidim da se uz to nude i neki potrošni dijelovi,pa me zanima kad se ti dijelovi mijenjaju,tj kako se skuži da su za zamjenu i šta se na njima troši?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,389
Kod REL-a se podešava struja, kod MIG/MAG-a napon. Ovaj još ima simulaciju induktiviteta prigušnice.
Po vjetru vani zavarivanje ne ide, jer vjetar otpuše zaštitni plin pa zavar ispadne šupljikav.
Grubo, prema debljini materijala odabireš žicu, a onda fino određuješ napon. Struja se mijenja brzinom dodavanja žice, razmakom pištolja...
Najviše se troši bakrena diza kroz koju izlazi žica, pa vanjske šobe na pištolju.
Ako ga kupiš, netko ti bude pokazal kak da namjestiš osnovne parametre, a dalje je (samoučenje) pokušaj-pogreška.

Evo ti jedno poučno štivo na srpskom jeziku, ali na latinici.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Zna netko kojim slučajem koliko je otprilike koštao nov mig-mag Uljanik lda 275, sa mab 31 dodavačem žice?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,389
Kupuješ ili prodaješ?
Teško je reći, jer je većina njih došla u kućne radionice iz neke industrije. Ne malo svakako, no koliko vrijedi danas - vrlo malo, jer svi kupuju inverterske MIG/MAG aparate.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Imam ga doma, ne prodajem, nego onak samo me zanimalo onak odokativno. Jako sam zadovoljan s njim iako me ponekad zeza da imam osjećaj da dok varim za nejednako izbacuje žicu i da se kao zaletava, nisam siguran da li me zeza crijevo ili regulator. Makar sam crijevo stavio drugo i opet isto je.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,389
Uživaj...nema ih po oglasima, a i ne trže se baš nešto rabljeni aparati ko nekad.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
ponekad zeza da imam osjećaj da dok varim za nejednako izbacuje žicu i da se kao zaletava, nisam siguran da li me zeza crijevo ili regulator
Najvjerojatnije te prcka kartica na dodavaču. To mali elektroničar (rtv majstor) može popraviti ako ima volju.

Ko zna vrijednost takvog aparata bude ga kupil bez da ga puno ogledava. Ostali samo budu pitali jel na prodaju a kad im rečeš cjenu rekli budu da je skupo i da kupiš u pol cijene novi inverter.... Pa kupi si ga onda, zakaj uopče pitaš za ovu zastarelu kvrgu.
Nađe se takvih aparata na prodaju ali ga niko neda ispod soma eura pa da je u neznam kakvom stanju. Evo jedan esab uljanik lda 275

Moj ima Esab A10 dodavač žice (koju sad tek vidim isto treba uskoro kupiti) i isto je na prodaju.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Ja se bavim elektronikom tak da po tom pitanju nema problema, al za brzinu on ima autotransformator a nije reguliran elektronikom tak da se moram baciti u mjerenje, al kad god treba nekaj variti onda nemam vremena za to. moram vidjeti da me možda mreža ne zeza jer sam probal sa drugim dodavačem i isto se događa.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
Da se razmemo, ja o tome pojma nemam, a da bum iskren niti me ne zanima. Znam da moj ima karticu na dodavaču i mogučnost kojekakvih štelanja koja ja ne koristim.
Pa sam mislil da i tvoj to ima.
Kad razmislim, ako si probal s drugim onda je ipak možda do mreže.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Re: Aparati za varenje ili po domači "švasaparat"

Stigla mi kinescura danas. S obzirom koliko mi se puta dogodi da mi bljesne, a nisam masku jos primaknuo ova ce sasvim solidno posluzit. I s obzirom da potrosim tri elektrode mjesecno.

Da malo obnovim diskusiju o elektronskim maskama za zavarivanje. Prošle godine sam kupil jednu u Lidlu. Zavarujem jako rijetko, prva upotreba je bila malo nakon kupnje. Bil sam jako zadovoljan. Poslije toga je nisam trebal do pred neki dan. Slijedi iznenađenje, maska ne potamni nego počne treperiti. Pogledam upute i za taj simptom piše da je mogući uzrok nečistoća ili kvar jednog dijela (zaboravil sam kak se zove - možda protektor). Iako je cijelo vrijeme bila u originalnoj kutiji pokušal sam s brisanjem (nije bilo kaj). Nije bilo rezultata i danas sam je odnesel u Lidl. Za posel je poslužila obična naglavna, ali meni je elektronska bila avion prema ovoj. Sad sam u dvojbi, čekati kad buju ih opet imali u Lidlu (222 kn je bila), ili tražiti neki drugi model koji nije bitno skuplji.
Nadam se da bute mi pomogli u dvojbi.

NH,
kak tebe služi tvoja, gdje se može kupiti i koja je cijena?
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,325
Sa elektronskim je lakše radit za početnike i one koji rade povremeno, i za varioce koji nemaju kvalitatan odnos sihronizacije ruku da se maska postavi prije kontakta elektrode. Ja elekrtonsku samo u heftanju, konstantan var samo obična maska. Imam rođaka ima sve ateste varenja , a radi na održavanju sistema u rafineriji u njemačkoj, kaže samo rada sa običnim maskama, kontaktne nedolaze u obzir. Radi sa Tig i CO2 , svake sedmice rade ateste, provjere. A svakih 15 dana provjera ukupnog procesa varenja, svih radnika koji rade na pripremi profila i način postavljanja kao i zaštita poslije varenja, kaže najviše ih interesuje zaštite te pojedinačno prate svakog varioca kao se kreće i kako koristi opremu.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
NH,
hvala na informaciji. :ppozdrav:
Ova koju predlažeš mi je preskupa. U Trgoagenciji imaju neku marke Rhino (oko prihvatljivih 300 kn). Kakva je, ne znam.

Mika,
možda si u pravu. No za kvar (simptom) koji se pojavil (treperenje) u uputama se, kao mogući uzrok, ne spominje baterija, nego nečistoće ili kvar nekog drugog djela (valjda senzora, samo su drukčije napisali). S obzirom na to da je maska bila pod garancijom, a u uputama piše da se ne otvara, nisam ništa diral (osim kaj sam je prebrisal i ispod zaštitne plastike). Sad je vraćena i mogu samo razmišljati o novoj.

Smilan,
tvoja detekcija zakaj je meni potrebna elektronska maska je 100% točna.

ZGseljak,
ima solarno napajanje, ali ima i bateriju i ledicu za osvjetljenje zavara.

Pitanje je na koje parametre od obično navedenih obratiti pažnju. Koji su važniji za očuvanje očiju?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,389
Brzina reakcije (zatamnjivanja) je najvažnija, ali nije dovoljna. Treba probati i vidjeti jer imaš "pijesak u očima" ili ne. S jeftinom sam taj osjećaj imal, sa Speedglasovom ne.
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Ve sam se zmislil anegdote na racun mojega brata.Kad je bil segrt su mu rekli da uci variti sa skolskom glazi(prozirnom)a tamna mu i tak ne treba jer ima zelene oci,mortik je zato ni cisti odonda.
Salu na stranu,zanima me ovaj Inverter na oglasu stecajne drazbe-onex Germany 250A,naime ne trebam nekaj jakog,nikad ne varim s jacom el. od 2.5mm i to mortik 30 komada na leto.
Ktomu,kak je za tanki pleh(lim1,25-1.5mm).
 

Najnoviji postovi

Na vrh