Rijetko tko uvaza traktore, moze imati full ispravne traktore. Kad sam kupovao traktor, obisao sam barem 40 do 50 traktora, do 100 ks, od toga barem 60% od svercera i nagledao se ponajprije groblja sastavljenih od nekoliko njih.
Srećom sogi mi je mehanicar pa sam imao bolji "pogled" ali cak i kod traktora prvih vlasnika "uredno odrzavanih" je bilo pokusaja podvale, najvise getribe i ehr-a.
Isao sam u avanturu po Francuskoj od tri dana, s sogijem i tipom koji zna gdje se prodaju "dobri i povoljni traktori" i to su uglavno velike sodrane parcele s oko 100 do 200 komada, dobra je cijena svakog od njih npr. 40% do 50% jeftiniji nego na njuskalu za isti ili slican traktor ali ti nemas mogucnosti ni zapaliti ili probati traktor, mozes ga samo gledati. I sad ocito tu kupuju i sverceri i uzimaju cijele godine od takvih i dobiju jos sigurno 10, 20% na kolicinu. Pa slazu popravpjaju samo da prodaju, a njihovo najvece ulaganje je farba.
Susjed je bio uzeo od bakova deutz fahra agrotrona 105 prije godinu dana i jos nije stao. Drugi je pak bio isao gledati traktor, nije mu ga dao voziti vec samo zapaliti. Spomenuo je da ima i neko dvoriste udaljeno 500, 600 metra od prodajnog salona gdje se dovoze komadi traktora, ne cijeli...
Mnogo ljudi kupuje traktore bez mehanicara, sto mi nikako ne ide u glavu. Mozes imt, univerzal, torpedo i sl. Ali ovi zapadni su zajebani, nije dao francuz, svaba ili talijan 50, 60 hiljada ojera za traktor da mu stoji u garazi, on njega gleda koji ce mu prihod donjeti. Tako da je tesko nesto pametno izvana kupiti po dobroj cjeni. Svaki traktor koji je u dobrom stanju, kosta isto ili vise vani, isto tak u hr, sve kaj je u urednom stanju jako brzo ode, dva - do tri dana.
Pričal je kolega da je došel gledat traktor. I tak oni ogledavaju a ekipa sa strane “popravlja” zračno sjedalo na drugom traktoru. I to tak da su sa stražnje strane razrezali gumu i unutra stavili komad drva.
Mozda neki vole sjest na tvrdo, hihihihihi