• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Batuje samohodna kosilica

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
Motor radi,kosa radi ,ali nema pogona na kotače ,jeli netko to več možda rastepal ,pretpostavljam da su dva lanca ,ili...ak neko zna da napiše i kolko bi cca došel popravak ,hvala na odgovoru,,,motor je TOMOS ...pozdrav
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
To je kosilica Tomos Batuje sa motorom umo 08, ona ima na lijevoj ručici polugu za isključivanje pogona, kad se stisne stane a kad se otpusti kreče. Najprije treba provjeriti što je s tim, i što se događa sa polugom koja izlazi iz difa. gdje dođe spojena sajla, pa onda vidjeti što dalje. Čini mi se da nema lanac.:(:
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Njega ne zanimaju podatci koje si izguglo več kako odkloniti kvar koji je za nekog ko ima takav strojček i možda upoznat sa getribom pa da pomogne u rešavanju problema ak zna.
 

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
Točno ,hvala svima na odgovorima ,no interesira me jeli netko otvarao tu getribu ,pa da bar otprilike znam kaj bi moglo bit ,,-istu imam u ponudi ,no neznam kolko bi to vrijedilo ,a baš bi mi odgovarala kosilica ,z dvotaktnim motorom ,manjih gabarita ,i da može radit na večim nagibima ...pozdrav...
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
A hebem li ga bas sam ovih dana radio kompletnu generalku na motoru komsijine batuje kosacice, sve zivo izmjenjao u njoj ali reduktor nisam uopste otvarao jer je sve bilo u redu sa njim, motor nije radio kako treba.

4 imbus sarafa i motor je skinut sa reduktora...i jos koji saraf i reduktor ti je na pola otvoren pa pogledaj...ne isplati se pametovati i predpostavljati dok ne otvoris i vidis sta se desafva unutra.

Ne bi trebao da je neki veci kvar te masine su napravljene da traju vjecno ako se imalo paze. Komsija svojom kosi svake godine po 10ak puta pofino trave oko kuce i ja kad sam radio generalku haj reko da zamijenim ulje u reduktoru. Izaslo je pola decilitra nekakve smjese koja je na sve licila osim na ulje. Komso kad si zadnji put mijenjo ulje u reduktoru? Koje ulje u reduktoru veli mi on :) Nikad ga nije ni mjenjao...a reduktor radi bez greske. Ispro sam tu smjesu nafrom i natocio e90 i on opet radi :D


Aj kad se vec javljam...da priupitam...da li neko pouzdano zna koliko ulja ide u reduktor ove kosacice...ja nisam uspjeo izguglati podatak pa sam nasuo pola litre...
 

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
Ma več bih ja to napravio al ju kupujem neispravnu ,a ovaj veli kupi pa radi kaj hočeš ,,otvarana nije bila ,,e sad da bar znam ima li prenos preg lanaca posebno pogon kotača posebno kosa ,,ili .. da me ne izađe ko neka nova ,odgovara mi jer je dvotaktna i ide po nagibima ,,mada ovi 4 taktni motori neki imaju podmazivanje za nagibe al nevolim brigsove motore ....
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Tu se ne radi samo o popravci određenog kvara, nego i o nabavci neispravne kosilice. Znači u pitanju je kolika je nabavna cijena, koliko bi koštao eventualni popravak i kolika je isplativost svega toga. I još jedno pitanje, kako se ponaša u radu i kakve su njezine mogućnosti. Sve bi trebalo uzeti u obzir, ako se želi dobiti određeni rezultat. Ima isti reduktor kao i motokopačica Tomos, samo što je u drugačijem položaju. Za nalijevanje ulja treba je dignuti na greben i onda nadoliti ulje (jer ima samo jedan čep za ulje), i kad je u svom radnom položaju taj čep je na dnu reduktora. Ulja ide cca 3 dcl (treba ga češće kontrolirati). Ona ima pogon na kotače uzubljenjem. Najvjerojatniji kvar je, istrošenost zubaca, puknuće štifta koji drži zupčanik ili puknuće štifta koji drži oslonac za oprugu. Što se tiče njezinog rada, noževi se kreću prevelikom brzinom s obzirom na kotače, ali to ne stvara problem na košnju (kosi jako dobro na ravnom i na malim kosinama). Problem je kod prijenosa i velikoj brzini noža. Pa pucaju prihvati pogona na sam nož. Što se tiče košnje na strmini, ne ide zbog njezine lakoće (cca 45 - 50 kg) skliže prema dolje i proklizava. Evo malo opširnije opisano dotični stroj iz mog iskustva, nadam se da je ovaj post pomogao onom koji je postavio pitanje.:eek::
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
aha...pa ako je za male pare kupi, ako nista naci ces nekad negdje drugi reduktor jeftino

a da li je preko lanca ili zubcanika stvarno ne znam, da sam vidio temu dan ranije otvorio bih komsijinu pa ti poslikao, ali vec je vracena covjek radi sa njom.

Freza tomosova batuje 06 ima 100% preko 2 zubcanika prenos...skoro sam na svojoj radio komplet generalku i motora i reduktora...imas korpu kvacila suvu metalnu na njoj osovinica sa par zuba na nju ide veliki zubcanik kroz njega osovina dole ka kopacicama i na osovini toj i osovini kopacice jos po zubcanik

e sad ne znam ali predpostavljam da je slicno kod ovog cuda mada je kod njega razdvojeno...jer kad stisnes kvacilo i das gas kosa radi a masina stoji...pustis kvacilo masina krene.

Ako se ne javi niko u skorije vrijeme vidjecu da pozajmim ja komsijinu na dan pa preko noci cu rastaviti poslikati
 

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
cijena je 1500 kn ,sad dogovor?,al sad me malo odbijo ovo kaj je navel ,da proklizava na kosini jer je prelaka ,,,,neznam ni sam kaj sad,dajte neku preporuku ak je ko delal s kosilicom al manjom i to strižnom,jer je trava velika , na večim nagibima hvala na odgovorima,,,pozdrav.!
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Cijena je prevelika s obzirom da je neispravna i ne znaš koliko će koštati popravak ! Ovo je pužni prijenos kod motokopačice , a kako je kod kosilice ne znam jer taj dio nisam otvarao. Ostalo sam već napisao u prethodnom postu. Možda se javi netko ko ima više iskustva s njom. Ja sam malo radio s njom. :icon_rolleyes:

2yekfray6d1c7kixz3y.jpg
 

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
Definitivno sam odustal ,i kupil samIMT506 z rikvercom , sad mu još kupim kosu i ja mislim da bu bolji od ovih kosilica ,,mada mi za drugo nebu ni trebal ,kultivator pali od prve ,ljepo radi v ler gasu ,,,i platil sam ga 300 eura,a znam da nikad nije drugo delal neg vozil prikolicu,i još ima orginalne gume...bude nekaj skuplje na kraju al mislim da je ipak jači ,,jedino me malo muči visina -morti če nebu išlo kaj zmislim...hvala na odgovorima ,ak ništ ,bar ste me odgovorili od kupnje ,,,pozdrav!
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
To ti je puno bolje riješenje, ako je korišten za prijevoz onda vjerojatno ima kotače 12 cola, a za košnju ti trebaju manji kotači (čini mi se 8 cola). I možeš ga koristiti za druge poslove. :icon_super:
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
@Brgud...da prokomentarisem samo ako mogu ono sto si napisao u prvom postu...ja kad sam stelovao na kraju paljenje i karb aj reko da probam pokositi malo trave oko kuce da vidim kako se motor ponasa jesam li dobro sve postelovao itd.

Zacudilo me je stvarno kako to cudo brzo radi po pitanju prenosa na kosu. Prvo prihvat izmedju kose i reduktora je smijesan...2 malecka sarafica drze se na aluminijumskom bloku to kidas laganini od prvi panj tako mi je izgledalo. Drugo prenos i letva i sve ostalo nekako nejako itd... i onda kad sam upalio i poceo kositi tek tu sam se zacudio...jbt sunac onaj noz na leru leti lijevo desno brze nego moj na labinu na pola gasa. Ja sam kosio oko kuce po ravnom i stvarno kad sam dostelovo masinu i naostrio noz podesio kosu ama brije trazu. I jos za razliku od kultivatora 2t masina mala dosta vise vrti obrtaja pa onda prenos na kosu totalno poblesavi i ne vidis vise koliko to mlati lijevo desno.


Na kraju sam uzeo pa razdigao kosu na panj i izbrojao. I nisam mogao vjerovati. Tacno 26 puta noz ode tamo amo(prenos se okrene 26 puta) dok se tocak okrene jednom.

Na mom kultivatoru labinu specijalu superu je to mozda 20ak puta(nisam brojao) ali je fazon u tome sto labin jednim okretajem punim tocka predje 3 puta vecu razdaljinu.



Mozda je sledeca recenica potpuna glupost ali ja da imam batuje kosilicu bi to svakako probao. Vece gvozdene tockove lagane ali pofino veceg obima napraviti i + naci drugu letvu i noz i nadovariti po jedno 15 centi da bude sira. 80 kubika 2t masine bi svakako imalo to snage tjerati siguran sam a kosilo bi skoro ko prava kosacica. Jer ovako se snaga te masine bukvalno rasipa i trosi bespotreno jbt 26 puta okrene noz na onolipacne tockice pa ono svaku travku 3 puta presjece :D
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Nije problem u dvotaktnom motoru i okretajima motora. Prijenos na kotače i brzina kotača je ok. Kosa je prebrza i to je problem. To je tako napravljeno i nekakve prepravke (ne znam da li bi dale neke rezultate). Ako se stave veći kotači onda će greben previše tući u zemlju. Može poslužiti takva kakva je za sitne košnje okućnice. Može zamijeniti malu rotacionu kosilicu na guranje (izbjegne se guranje).:8):
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Brzina same kosacice se sredi lako vecim tockovima a nagetost grebena se isto tako lako odradi...fabricki sve imaju sa strane one jade za podizanje samo to svako skida...
 

Bbrroo

Novi član
Tu od
14 Stu 2017
Poruka
5
Nađoh na forumu o kasčici Batuje pa da iznesem svoj problem.
Kosačica je dosta stara preko 25 godina, ali je odlično održavana
i malo je radila , mozda svake godine po 5 sati a nekada nije ni radila.

Problem je stokada se ručicom faje gas ne reaguje već ili tadi na leru ili maksimalnom snagom i tada letva kose radi jako jako brzo i dve se trese.
Kada smanjim gas onda il se ugasi ili radi na leru.

Druga stvar jeste koju sam uočio jos pre par godina kada odkumplujem i dam gas kosačica ne krene i ne počne da kosi dok neko vreme ne prodje . Obivno je ja malo gurnem i ona ktene. Ovde mi se čini kao da mehanika se ne poktene odmah dok de nesto ne uklopi.

Imam majstora koji mi odrzava kosacivu i pnisli fa je nesto fo karburatora. Nije ga otvarao ali kaze nema delova a ja mislim fa mozda i nije vest oko paljenja. Mehanika mu vise lezi.

Inace motor je Tomoso Umo 8.

Ima li ko ideju sta bi moglo bito pa da prenesem majstoru i tako da probam da resim problem.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Za početak se malo predstavi, napiši nekoliko rečenica o sebi u temi "Predstavite se".
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
To ti je ovo kosiljic. :icon_e_biggrin:

IMG_20171117_142706_1.jpg


IMG_20171117_161040_1.jpg


IMG_20171117_163143_1.jpg
 
Posljednje uređivanje:
Na vrh