Ah jako znanstvena metoda. Kada voda zakuha, onda nadodam još veliku kantu hladne vode i to je toA kak mjeriš temperaturu vode za šurenje svinja?
da,iscijediš kriške limuna i još to sve ubaciš unutra,bude dobro,ja tako radim.
Koliko limuna na litru vode?
Ovo je pravi recept što više cvjetova to bolji okus i nikad topla ili vruća voda to je osnovno dalje ide po želji po okusu koji ti odgovara i to je to. Za dugo čuvanje jedan konzervans na 10 litara soka. Za zaslađivanje umjesto šećera odlična sevija.Evo vlastiti recept za sirup.
Potopiti cvjetove u vodi - 7 do 10 cvjetova (ovisno o veličini) na litru vode. Prekritii pustiti da odstoji 24 sata. Procijediti i razmutiti 1 kg šećera na litru vode. Dodati limunsku kiselinu po osobnom ukusu (dodavati dok se ne dobije okus koji vam najbolje odgovara). Natočiti u staklene boce s dobrim čepom (boce od Done su zakon).
Ako radite veču količinu koja će duže stajati, obavezno pasterizirati, zagrijati na cca 65 do 70°C otprilike pola sata. Za brzu potrošnju (do 10-ak dana) nije potrebno pasteriziranje.
Čuvati na hladnom mjestu. Nikad nisam radil s kupovnom vodom, uvijek iz pipe i nikad problema.
Jako ljekovit sok. Preporuča se za liječenje osjetljivog grla, ali treba godinu, dvije piti samo sok ili čaj od bazge.
Nuspojava je debljanje jer sadrži puno šećera.
Za čaj treba cvjetove osušiti na mjestu zaklonjenom od izravnog zračenja sunca. Čaj je odličan za žeđ ljeti, ali ne smije biti jak, nezaslađen i pije se mlaki.
Ne osvježava dan ko PAN, ali bolje gasi žeđ. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Koliko limuna na litru vode?
evo recepta kao što sam i obećao. dakle,30 cvjetova ( to podrazumjeva prave velike cvjetove ili dva mala recimo ),3 litre vode,3 limuna nasječeš i iscijediš i sve skupa ubaciš u to i to tako stoji 24 sata,pokriveno krpom naravno,nakon toga ocijediš i dodaš kilu šećera na litru vode i 6dkg limunske kiseline i jedan vinobran. i onda 60 cvjetova pa sve to poduplaš,90 cvjetova tri puta toliko itd,uglavnom to ti je mjerica za 30 cvjetova i 3 litre vode. jedino možeš malo manje vinobrana da nebi smrdjelo slučajno. i nemoj više cvjetova stavljati jer će ti biti prejak okus.
Fala @dane. artyman:
Bit će po ljetu :drinkers:
Sve osim limuna sam apsolviral. Limun vjerojatno "pojačava" okus bazge ako se ostavi da odstoji 24 sata.
Vinobran ne podnosim - jedino me od njega boli glava. :madmana:
pa bude ti malo kiseliji sok,osvježavajuči,nemoraš ti limun ako ti nepaše.
moze li se bazga uzgojit direktno iz sjemenke ili je se treba kalemiti?
Ne kalemi se. Ipak je to "divlja sorta". Međutim danas se već i uzgaja kalemljeni oskoruš tak da... ko zna mozda netko i bazgu kalemi, samo na što?
Sutra pravim sok od bazge! Što je po vama onda bolje limunski sok ili limunska kislina u vrečici? I koliko toga staviti. Poslije 24 sata odležavanja cvjetova u vodi šečer rastopiti u toj hladoj vodi ili podgrijati? Limunov sok staviti odmah kad i cvjetove? Ima ko kakav novi recept?
Evo sok sam danas procjedio i zamješao šečer. Prvo mi je plan bio držati to u smrznutom stanju u škrinji (u flašma po 2 ili 1,5l) ali sad razmišljam da bi bilo bolje u 3 litrenim kanistrima van škrinje da manje mjesta zauzima, pa me zanima kako najbolje spriječiti vrenje t, pojavu fermentacije? Kuhanjem dok ne zavri ili pak dodavanjem konzervansa ili nešto treće?
Zahvaljujem na svakoj riječi savjeta
Ovo je pravi recept što više cvjetova to bolji okus i nikad topla ili vruća voda to je osnovno dalje ide po želji po okusu koji ti odgovara i to je to. Za dugo čuvanje jedan konzervans na 10 litara soka. Za zaslađivanje umjesto šećera odlična sevija.
Siki di se stevija može jeftino zbavit
Prijatelju gec iskreno rečeno neznam.