• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bob, uzgoj i bolesti

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Pozdrav forumaši i svi koji se tako osjećaju !

Mozak mi radi 100 na sat i za proljeće sam što se tiče peradi više manje odlučio koje ću promjene napraviti.

Ali sada me zanima me da li je sada dobro vrijeme za posijati bob i koju točno sortu ? Živim u Zagorju. Ništa naveliko, nego u vrtu za osobne potrebe i eventualno rodbina, prijatelji, jedno 70 kvadrata možda.

Naime, prvi puta sam ga sijao prošle godine(2013.) u travnju jer je bilo snijega ko u priči i naravno da su ga napale uši na proljeće i ajde prsko to ja koprivama, češnjakom, mlijekom i sve ok, al ga je onda dotukla tuča taman kada su krenule mahune.

Sada bi nakon prvotnog razočaranja (i godinu dana oporavka od toga razočaranja) krenuo ponovno, pa me zanima kada, koju sortu točno da sijem i da li da ga pokrijem agrofolijom ili je dovoljno da ga dobro ogrnem slamom ?

Hvala.
 

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Ovo sam našao o bobu:
Bob
Sinonim: -; Engleski naziv: Broad bean; Latinski naziv: Vicia faba L. (partim);
Bob
Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se mesnate debele mahune, koje rastu postupno. Kada narastu do konačne veličine, dužine su oko 30 cm i u sebi mogu imati 4 - 8 velikih zrna. Kako zore, mahune su isprva mekane, unutar mahune je spužvasto bijelo tkivo u kom zriju sjemenke te postaju tvrđe i mijenjaju boju iz zelene u bijelo-zelenkastu boju. Sjemenke su izrazito velike, a beru se dok su još zelene. Apsolutna težina sjemena može biti 1 100 – 3 000g.
Sadrži mnogo vitamina B-skupine, fosfora i željeza. Od stabljike biljke mogu se dobiti vlakna, a spaljene stabljike sadrže dosta kalija i mogu poslužiti za izradu sapuna. Sjemenke boba sadrže tvari koje se koriste u lječenju Parkinsonove bolesti te tvari zbog kojih je prirodna alternativa Viagri. Ponegdje se konzumira i sirov, ali ne treba pretjerati s tim, jer može izazvati opstipaciju i simptome slične žutici.
Agroekološki uvjeti za uzgoj boba
Vezani članci - Bob
Kako na najbolji način uzgojiti bob?
Maslinski put obitelji Matijaš star preko 70 godina
Bob - zaboravljeni srećonoša iz prošlosti!
Temperatura
Minimalna temperatura klijanja je 1 – 3 °C, ali najsigurnije je klijanje pri 5 – 6 °C, a optimalna je temperatura 20 °C. Najniža temperatura koju bob može podnijeti je -6 °C.
Voda
Do početka cvatnje biljka boba ima skromne zahtjeve za vodom, ali nakon cvatnje dobra opskrba vodom bitna je za prinos mahuna i zrna. Bob ima dubok korijen i može se koristiti vlagom iz dubljih slojeva.
Tlo
Za bob su najprikladnija srednje teška tla, dobre propusnosti za vodu i kapaciteta za zrak, uz pH 7 – 8. Otporniji je na zaslanjenost od graška i graha.
Agrotehničke mjere u uzgoju boba
Plodored
Na istu površinu ne treba ga sijati najmanje 3 godine. On je dobra pretkultura za ljetno i jesensko povrće jer nakon berbe mahuna rano napušta tlo, a ostavlja veliku organsku masu, koja se zaorana brzo razgradi.
Gnojidba
Za početni rast preporučuje se gnojidba s 20 – 30 kg/ha dušika. Fosfor je potreban, osim za biljku, i za razvoj kvržišnih bakterija. Ovisno o zalihama u tlu dodaje se 60 – 100 kg/ha fosfora i približno toliko kalija.
Njega nasada
Za čuvanje vlage i kontrolu korova korisna je višekratna međuredna obrada. Zakida se vrh stabljike za 5 – 10 cm.
Sjetva / sadnja boba
U mediteranskom području, gdje minimalne temperature zimi nisu niže od -6 °C, bob se može sijati od listopada do kraja prosinca. U primorskom zaleđu sije se u veljači do početka ožujka, a u kontinentalnom području u ožujku i početkom travnja. Sije se na dubinu od 5 – 10 cm, ovisno o krupnoći sjemena.
Berba i skladištenje boba
Za upotrebu u svježem stanju mladih mahuna ili mladog zrna bob se bere višekratno. U uvjetima navodnjavanja prinos mahuna može doseći 30 t/ha, a bez navodnjavanja 6 – 12 t/ha. Bob za preradu uz mehaniziranu berbu može dati prinos zrna do 5 t/ha. Mahune boba mogu se skladištiti do 2 tjedna pri temperaturi od 7 – 9 °C i relativnoj vlazi zraka 90 – 95 %.
Izvor: R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
E vidiš, kažu na kontinentalnom području ožujak i travanj, kao što sam ja radio, ali figa.

Znam nekoliko ljudi koji su ga u sijali navodno direkt u zemlju, nakon što su razgrnuli pola metra snijega, pokrili ga snijegom i kasnije normalno izrastao prije nego visibabe.

I nisu imali toliko problema sa ušima. Tko je tu lud ?
 

Loncin

Član
Tu od
31 Kol 2011
Poruka
550
ja sam ga sadila u rano proljece-kad sam i luk sadila..
Niti jedne jedine usi nije bilo...
mahune odlicne i rodan...
ja prezadovoljna:icon_kidra:
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Ok, ali jel se može saditi u siječnju, veljači, jer su navodno mnoge sorte vrlo otporne na niske temperature ?

Pitam jel sam čuo od jednog prijatelja da je jedna njegova poznanica u Turopolju sije bukvalo u snijeg, odnosno u zemlju, pa prekrije snijegom i još gore stavi agrofoliju ili slame, u slučaju da se snijeg otopi ili ga nema.
 

Loncin

Član
Tu od
31 Kol 2011
Poruka
550
Moze se, to sam i ja cula da sade ranije...
ja sadim negdje u ozujku i to mi se pokazalo ok...
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Zainteresiral sam se za bob. Samo za svoje potrebe. Gdje kupujete sjeme?
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Imaš skoro u svakoj boljoj poljoapoteci, imaš u Baumaxu, Pevecu... Ali ne uvijek.

Koliko se sjećam, ja sam prije dvije godine kupio u Baumaxu. Uglavnom, kako sam napisao, fenomenalno niklo, baš sve, raste ko ludo, ali ima tradicionalan problem s biljnim ušima ako se sadi prekasno.

Upravo zato mnogi i na kontinentu siju već u siječnju, veljači, da bi dozrelu već oko travnja, svibnja, kada uši počinju invaziju.

A što se sve može od nje i koliko je to zdrava i jednostavna, a pomalo zaboravljena grahorica, proguglaj malo. Prijatelj me zamolio ako ću sijat, da mu dam samo par mahunica da poprži na maslinovom ulju s još nečime.

On je iz Istre i navodno je to neki njihov specijalitet.


Evo nešto:
U mediteranskom području gdje zimske temperature ne padaju ispod – 6 °C bob mahunar redovno se sije u studenom za prve berbe sredinom travnja. Na kontinentu je isto moguća sjetva u studenom sa stanovitim rizikom da će biljke tijekom zimskih mjeseci za oštrijih zima smrznuti. Stoga se tek iznikle biljke preporučuje pokriti agrotekstilom i odabrati tople južne položaje. Ranijom sjetvom postižu se viši i stabilniji prinosi mahuna. Za ljudsku upotrebu uglavnom se siju krupnozrne sorte boba od čega se na našem tržištu najčešće nalazi sorta Aquadulce s mahunom dugom do 16 cm, koja ostvaruje redovito visoke prinose mahuna i do 3 kg/m2.

E sada, problem je u tome što nigdje nisam našao koja je sorta najbolja za kontinet, a da se može maltene već sada posijati ?
Da li je to ta Aquadulce ili ne ? Ne sjećam se više koju sam sortu ja sijao.
 
Posljednje uređivanje:

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
A to ti je stvar ukusa. Meni su najbolje mlade mahune. A vidiš da ga možeš i ispržiti pa kao kikiriki. Donedavno tu kod nas u Zagorju nisi mogel u vrtu videti blitvu jer nije bio običaj i jer im nije bila fina(što je često povezano), a sada ih sve više sije.

Što se pripreme tiče, ovisno. Opet, ak jedeš mlade mahune, nemaš kaj tu puno pržiti ili kuhati. A ak čekaš do sazrelog, tvrdog zrna, moraš malo više prokuhati. Ma nema ti tu filozofije.

I posadi ti više biljčica, možda se ispostavi da ti i žena imate totalno različite ukuse:eek::
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Posadi ti njega kao i grašak - ili najesen ili jako rano na proljeće.
Ušiju se možeš riješiti tako da kada on dođe u svoju visinu nakon koje se više ne stvaraju mahune odlomiš vrh. Uši napadaju meku stabljiku,onu odrvenjeu neće.Tako ćeš im doskočiti, jer njih nema rano na proljeće,a kada postanu aktivne neće im biti zanimljivo.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Dobro velite, ali glavnu riječ ipak ima gazda, a ne gazdin muž. :icon_mrgreen:
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Da. Tak sam i ja napravio. I onda stigao oblak i tuča izbušila cijeli vrt, kao da je netko sačmaricom pucao. Dosta biljaka se oporavilo, ali kako bob ima krhku stabljiku, nije bilo šanse, svaka grančica polomljena na više komada.

Kad smo već kod toga, jer ima netko za prodat mrežu protiv tuče, ako mu netreba ili gdje je najjeftinije nabaviti ? I imam voćke oko vrta, pa jel se može ta mreža nekak razapnuti i zavezati za voćke, a po sredini bi je podupro kolcima ?

Trebam za jedno 400 kvadrata.
 
Posljednje uređivanje:

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Evo još nešto:Bob je drevno povrće koje se uzgaja i njeguje više od 6000 godina. Stoga nije niti neobično što su se do danas iskristalizirale i mnoge vrtlarima zanimljive sorte. Jedna od njih je i sorta aquadulce, uzgoj koje počinje prije zime. Tradicionalno, bob se u našim kontinentalnim krajevima počinje sijati tek u veljači ili ožujku, i malo tko razmišlja o tome da bob posije već u studenome. I ja sam tako radila godinama, sve dok se nisam uvjerila da sjetvom sorte koja može prezimiti sljedećeg proljeća bob mogu brati ranije nego inače.





Vrijeme sjetve

Za sjetvu ovog boba najbolje vrijeme je početak studenoga, barem kada je o kontinentalnim krajevima riječ. No kako nisu sve godine jednake, tako ni početak sjetve ne mora biti točno određen. Prošle sam godine bob aquadulce sijala tek krajem studenoga i uspio je proklijati i izviriti iz tla prije nego se temperatura spustila ispod nule. Drugim riječima, potrebna su tri umjereno hladna tjedna da posijano sjeme nabubri i proklija. Naprotiv, u Primorju i Dalmaciji za taj posao još nije prekasno pa nije niti neobično što ga i na naše tržnice naviše dolazi upravo iz tih krajeva.



Način sjetve

Bob se sije u redove u razmacima od 30 do 40 cm. Taj se razmak može odrediti mjerenjem, a može i jednostavnije. Obično koristim staru dasku te širine. Sjeme sijem točno uz rub daske (na razmak od otprilike 15-20cm) s jedne i s druge strane. Kada želim dodati još jedan red, dasku samo pomaknem za širinu reda i nastavim dalje. No, daska nije korisna samo zbog određivanja razmaka među redovima nego i zato što raspoređuje težinu vrtlara koji na njoj čuči tijekom sjetve pa se gredica manje pritišće.



Zaštita

Kada se mlade biljčice pojave i narastu 5-10 cm, gredicu s bobom treba zaštititi. Za to se obično koristi agrotekstil. Na našem tržištu nudi ga nekoliko proizvođača i nije svejedno koji koristimo. Ako je agrotekstil mek i paučinast, može se oštetiti već na prvom vjetru. Naprotiv, ako je čvršći, trajat će godinama i štititi mlade biljke i od vjetra i od hladnoće. Prema tome, ako se već upuštamo u zimski uzgoj boba, zaštitu bi trebali shvatiti ozbiljno, barem kada je o kontinentalnim područjima riječ.


Autor:
Kornelija Benyovsky Šoštarić
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Ivane svaka ti čast za interes za biljku i pomoć, ali kada vidim ovo Kornelija Benyonešto Šoštarić dignu mi se sve dlake na tijelu, a ima ih jako mnogo. Svaka njoj čast što popularizira eko uzgoj, ali to je takva copy pasterica vjeruj mi. I da, bob se uzgaja 8000 godina Korni. Sve ostalo sam znao i prije nje.
Nije da se nešto hvalim, ali sam majke mi od svih njenih emisija doznao možda dvije stvari koje nisam znao već prije proučavajući literaturu stranih i domaćih bio vrtlara.
Uglavnom tebi hvala.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Nemaš na čemu zahvaljivati. Tu smo da razmijenimo informacije. :(handshake):

Mene me ljuti ako netko koristi copy-paste tehnologiju. Uvijek tražim ono kaj još ne znam. Ako ne najdem ništa ili jako malo, potvrdil sam sam sebi da sam već nekaj naučil i da pisci teme koju čitam u toj temi nisu puno pametniji od mene. Uvijek pokušavam gledati pozitivno na stvari. :icon_super:
 

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
Pa ja bob baš svake godine sadim oko 1.11, ili koji tjedan ranije ili kasnije..
Samo da vrućine molaju..
Ove godine su "marćanske bure" uranile, polomile su mi ga već 2-3 puta, a šta će bit do 4-5, miseca, bojim se i pomislit!!!
Meni je bob prije 15. 12., bija viši od pedlja..
Čime zaštitit 200-300 metri gredica boba a da ne košta više od boba?

ldqovSR.jpg


Slika je iza prve bure,prije nove godine, bile su kasnije još 2, i sad je bob malo manji nego onda..



Citiraj:

Prvotno napisano od gigausupi


A to ti je stvar ukusa. Meni su najbolje mlade mahune. A vidiš da ga možeš i ispržiti pa kao kikiriki. Donedavno tu kod nas u Zagorju nisi mogel u vrtu videti blitvu jer nije bio običaj i jer im nije bila fina(što je često povezano), a sada ih sve više sije.

Što se pripreme tiče, ovisno. Opet, ak jedeš mlade mahune, nemaš kaj tu puno pržiti ili kuhati. A ak čekaš do sazrelog, tvrdog zrna, moraš malo više prokuhati. Ma nema ti tu filozofije.

I posadi ti više biljčica, možda se ispostavi da ti i žena imate totalno različite ukuse
-------------------------------------------------------------------------------------------------

blitvu??pa šta vi jedete??
meni ako nema poma i blitve, u vrtlu, nema ničega!!!to je prvo!!
i bili luk(češnjak), za u blitvu stavit da ne bude bljutava..
još ako imate koju srdelu, i kap maslinova ulja...e ovo su već provokacije...
 
Posljednje uređivanje:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
admine skini ovu ja neznam kako.
ujedinija sam zadnje dvi, pa ova netriba.
 
Posljednje uređivanje:
Na vrh