• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

BOLGAR TK-82

  • Temu pokrenuo Grickoman
  • Datum prvog posta
G

Grickoman

Guest
Pozdrav

Evo prvi put se javljam i trebam nekoliko savjeta. Naime ponovio sam se u Bolgar tk-82 1995g.(navodno Belarus sastavljan u Bugarskoj).Pošto je prošli gazda bio nemaran i nije si dao truda da nauči neke osnovne stvari nije ni meni mogao puno pomoći, pa me zanima zna li tko što o ovom traktoru.

Kako sam traktor kupio u 8 mj. 2009 palio je bez imalo muke, ali sad neće pa neće.Inaće traktor ima grijač sa posudom za petrolej i u grijaču mali elektroventil koji isti ubrizgava.Sve to se nalazi na usisnoj grani iza nekakve klapne koja radi na principu povuci potegni.Malo mi je problem ispratiti strujnu shemu jer je sve isjeckano i prebrikano.Zna li tko koji je princip paljenja,kada povuči ili pustiti klapnu i na koji princip radi taj petrolej?

Toliko od mene za prvi put.
 
D

dusantrbic

Guest
to ti je isti sistem kao klasični belarus82 pritisneš grijač držiš dok se žarnica ne zažari i ne puštajući pališ traktor
 
G

Grickoman

Guest
Ako sam te dobro razumio povučem klapnu i držim dok ne upali.Samo problem je što je velik broj žica sjeckan i kalamljen tako da mi trenutno žarnica ne radi pa me zanima koliko treba vremena grijati prije nego krenem anlasovati. Inače danas sam stavio novi grijač pa ste strane ne bi trebalo biti problema. A koja je uloga petroleja i ima li to i na mtz ?
 

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
Što se tiče klapne, koliko sam ja shvatio ona služi da se motor lakše zavrti (zatvori dotok zraka=mala kompresija), i kad se razvrti nju pustiš i kreće ''pravo'' paljenje..
E sad, što se tiče grijača, najjednostavnije bi bilo kao na imt-u, grijač s elektroventilom, ako je rezervar goriva iznad razine ventila.
 
D

dusantrbic

Guest
pusti klapnu ako je akumulator dobar i motor iole ispravan grij ga 40 sekundi to je spori grijač

i ne puštajući grijač pali ako ti teško pali kupi brzi alnaser
jako je velika razlika .moj 820 pali do minus 15 bez grijača na zub
ali ima 24 volta alnaser. dali ti je traktor plave ili sive boje
 
D

dusantrbic

Guest
obavezno kontroliši petrolej ili dizel u grijaču jel kad ostane suv crkava
 
D

dusantrbic

Guest
JUTROS BELARUS UPALIO KAO NA +20 A STOJI VANI I BILO JE -16 TAJ TRAKTOR ME STALNO IZNENAĐUJE
 
G

Grickoman

Guest
Traktor je crvene boje. A što se tiče anlasera vidim da je mijenjan samo ne znam koji je, izgleda mi nekako mali(kao na automobilu).Inače akumulator je novi 130 Ah. Danas je upalio puno lakše na +2 ali jednakom brzinom anlasuje i na -10 i na +15,bez obzira na klapnu.

Pošto vidim da je to Belarus zanima me što se nalazi namontirano na kućištu lijeve kočnice. Nekakve lamele sa oprugama i sa crijevom povezano na volan. Koja je uloga tog sistema?
 

Bimbo

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
333
dusantrbic kaže:
TO TI JE BLOKADA TOČKOVA HIDRAULIČNA
piši malim slovima Bobo će te po prstima
 
F

farmerLuka

Guest
Kod mene u selu ima jedan BOLGAR TK-82 i poznajem gazdu traktora koji dosta zna o njemu pa ako treba pomoc za nesto nije problem.
 

Najnoviji postovi

Na vrh