Mislim da se ne isplati trošiti vrijeme i energiju na skupljanje kukuružnjaka. Ako kombajn nema sječku, treba ga nekako podsjeći ili čak malčirati, samo je pitanje koliko ga ostane onda. Ako si dovezao čitavu stabljiku, onda je treba usitniti prije briketiranja ili peletiranja. Ako je misliš koristiti u čitavoj bali, onda je treba i pobalirati. Kod nas je prikolica piljevine oko 200 kn i to je sasvim ok, po mojoj procjeni.
Imaš i drugu opciju, da umjesto peleta koristiš ljuske od lješnjaka, koštice od šljiva i sličan tvrdi otpad. To ja planiram za sušaru, ako je budem pravio uopće. Regulacijski sustav je isti kao i kod peleta, a može i drvenu sječku koristiti. Pretpostavljam da kod tebe ima šljiva dosta. Moj plan je napraviti stroj za odkoštavanje šljiva i izanjmljivati ga na način da umjesto novca dobijem koštice. Nisu tu samo šljive, mogu i breskve, kajsije, višnje, trešnje, sve što ima tvrdu košticu. Ljuske od lješnjaka sam polako počeo bezecirati kod ljudi, neki dan sam dobio 20 vreća. I tu, praktički, dobiješ besplatan izvor topline.
Ostaje jedino pitanje rješavanja regulacije. Na njuškalu se prodaje plamenik 20 - 50 kW, s regulatorom i malim spremnikom za 6000 kn. Uz manje preinake i povećanje spremnika to bi moglo pogoniti neku manju sušaru. Ako uzmeš da je tona peleta 1500 kn, čak se i njih isplati kupovati.
Što se tiče peći na bale, to je radio susjed za radionicu, ali nije im na kraju profunkcionirala, ne znam zašto, nisam nikada pitao. Ali, to je trebalo biti za rolo-bale, punjenje s vrha. On je mislio s jednom balom od 500 kg grijati prostor od 200 m2, montažne hale u koju su sklapali i mješaone stočne hrane.
Ako je 1 kWh = 3,6 MJ, onda je 17,5 MJ 4,86 kWh. I uzmi na taj odnos težinu bale kakvu bi koristio i dobiješ odnos kW po satu iz te bale.