Kićo kaže:
Ljudi shvatite da od tih "boljih dana" nema nista! Upropasteno je sve a ono sto nije bit ce. Vlast ne zanima dali ce ljudi imat od cega zivjeti i hoce li proizvoditi ili ne, njima je bitno da uberu pdv od onoga sto se uveze dok to na domacem proizvodu nemogu a zakon trzista je jasan - ko je jeftiniji taj radi. Tako je sa jabukama, mesom, mlijekom... nema sta se ne uvozi. Cuo sam da je ove godine dopustena godisnja kvota za uvoz mlijeka ostvarena jos u 2.mjesecu a koliko je od onda jos uvezeno? Lidli, Kaufland, Getro, Metro i Billa su prodali more mlijeka bosanskog porijekla. U cemu je problem? Imaju li njihovi proizvodjaci racuna prodavat jeftinije od nasih, imaju li jeftiniji repromaterijal ili pametnije politicare? Ne! Nijedno od toga. Imaju covjeka koji im moze progurat robu na nasem trzistu a koji si je to dobro naplatio, naravno netko od nasih nadleznih koji to mora odobrit je za dobru proviziju to i dopustio i tako sustav funkcionira. Tako je u svim granama gospodarstva u lijepoj nasoj, vidite samo sta rade sa silnim poduzecima u kojima je za zivot zaradjivala masa ljudi. Unisteno je sve jer nikog nije briga za poslovanje vec samo za procente. Mislim da u skorijoj buducnosti nema napretka za nasu poljoprivredu pa niti za proizvodjace mlijeka. Nemocni su svud po Europi i nemogu nist, prosvjeduju ali tko ih cuje? Nikog nije briga. Tito je znao reci "snadji se druze" ali su to bila vremena kad se nekako i moglo, kad se nije uvozio ni prasak za ves dok se imao gdje kod nas proizvesti a sta je sad ovo? :evil:
Mala replika kakva Bosna i uvoz iz bosne :lol: pa Bosna nema 10 farmi sto se tice posavine kod nas je trenurno cjena mlijeka sa poticajom oko 3 kune 1 klasa ,Naj bogati dio bosne je posavina po pitanju zemljoradnickih radova ,ali tu se proizvodi 90 posto paprika , rajcica kupus, duhan, mozemo reci povrtlarstvo , te jako je zastupljeno peradarstvo proizvodnja jaja
ali tu su samo 2 veca proizvodjaca , i ostali ljudi sa manjim farmama ,u 12 sela koliko broji moja opcina jako velikih sela jedini mi imamo krave trenutno oko 35 grla sa podmladkom , i u Bosanskom Samcu ima nekoliko proizvodjaca malih i kod tuzle ima ta jedna Dukatova farma ,tako da je u bih proizvodnja mlijeka smijesna a vi pricate o uvozu mlijeka iz bih :scratch sto bi ga uvozili iz bih kada je kod vas drzava srozala cjenu skroz skoro pa djaba mozda uvozite iz drugih zemalja ali u bih se uvozi mlijeko a ne izvozi,i ako uvozi kakva je to racunica kupovati duplo skuplje i u voziti kada ima po 90 lipa u svojoj zemlji , a bilo je mlijeko ovdje kod nas 1.06 maraka pa je opala cjena mislim na cjenu naravno sa poticajom i da je 1 klasa a to vam je oko 3,95 kn skoro .
Prednost u hr je jedina sto ste jako lako mogli doci do mehanizacije a ima te od drzave ako se ne varam na sva ulozena sredstva 50% nazad a kod nas toga nije bilo sada su uveli na investiciska ulaganja 25% povrat i zupanije daju stimulanse i poticaje za mlijeko i ostale grane poljuprivrede ,
Sve je jasno ,kod nas je najveci problem kada dodje vrsaj psenice idr sruse toliko cjenu pa ratari prosvjeduju zadni put prosvjedovali sa uspjehom ,
daju ljudima milionske kredite za farmu a sa tim ih teraju u grobove radi cjene mlijeka . :twisted: