Nemam prioritet na drva, nego (ako želim kupiti u šumariji) jednostavno stanem u red, kao i svi drugi. I tu (barem kod nas) nema klase kod drva za ogrjev - klase su kod tehnike. A dobiješ ono što ti vozač natrpa sa lagera. Nekada je blatno, puno kamena, debelo i ufrkano, nekada je čisto, taman i ravno, kako te dopadne. Ali malo tko se buni.@Axial,ak sam te dobro skužil,ti imaš svoju šumu,imaš lovu pa shodno tome imaš i prioritet na kvalitetna drva iz šumarije. Ostali se budu grijali ak se nekome zdigne pa dobe socijalni otpad po cijeni ko i ti prvu klasu. Ak si ti nasljedil ,kupil šumu,nebitno,nisu ni ovi bez šume čohali jajca cijeli život. Nisu se svi rodili sa 100 hektara zemlje i 3 traktora na gruntu. Mi neki smo orali z kravicama. I sad bi ti morao imati prioritet na šumariji 😡
Nije uopće bitno sa 'koliko hektara sam se rodio' (uvjeravam te da sam se rodio gol kao i svi drugi ovdje, a tako ću i otići) i koliko traktora i zemlje imaš i koliko trenutno obrađuješ.
Tu razglabamo o principima, načelima, kako prvednije raspodjeliti drvo iz državnih šuma (ili bilo koji drugi resurs u državnom vlasištvu). Ja pišem da sve treba ići na javne licitacije, pa tko ponudi više. To je jedino pravedno i jedini sistem gdje se postiže maksimalna tržišna cijena i gdje se mogućnost manipulacije i krađe svodi na minimum. Kada netko počne zamišljati socijalne kategorije i dijeliti državnu imovinu (jer ta drva su zapravo vlasništvo svih nas) kako mu se svidi - onda se tu uvijek radi o običnoj korupciji. Prikrivenoj, ali korupciji. Jer očito je da nema dovoljno drvne mase za sve zainteresirane po ovim cijenama, a normalni tržišni odgovor na tu situaciju je da cijene idu gore - i drva će biti sasvim dovoljno za sve zainteresirane. A vlasnici šuma onda možda pronađu matematiku, pa će im se isplatiti rušiti vlastite šume.