• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
@Axial,ak sam te dobro skužil,ti imaš svoju šumu,imaš lovu pa shodno tome imaš i prioritet na kvalitetna drva iz šumarije. Ostali se budu grijali ak se nekome zdigne pa dobe socijalni otpad po cijeni ko i ti prvu klasu. Ak si ti nasljedil ,kupil šumu,nebitno,nisu ni ovi bez šume čohali jajca cijeli život. Nisu se svi rodili sa 100 hektara zemlje i 3 traktora na gruntu. Mi neki smo orali z kravicama. I sad bi ti morao imati prioritet na šumariji 😡
Nemam prioritet na drva, nego (ako želim kupiti u šumariji) jednostavno stanem u red, kao i svi drugi. I tu (barem kod nas) nema klase kod drva za ogrjev - klase su kod tehnike. A dobiješ ono što ti vozač natrpa sa lagera. Nekada je blatno, puno kamena, debelo i ufrkano, nekada je čisto, taman i ravno, kako te dopadne. Ali malo tko se buni.
Nije uopće bitno sa 'koliko hektara sam se rodio' (uvjeravam te da sam se rodio gol kao i svi drugi ovdje, a tako ću i otići) i koliko traktora i zemlje imaš i koliko trenutno obrađuješ.

Tu razglabamo o principima, načelima, kako prvednije raspodjeliti drvo iz državnih šuma (ili bilo koji drugi resurs u državnom vlasištvu). Ja pišem da sve treba ići na javne licitacije, pa tko ponudi više. To je jedino pravedno i jedini sistem gdje se postiže maksimalna tržišna cijena i gdje se mogućnost manipulacije i krađe svodi na minimum. Kada netko počne zamišljati socijalne kategorije i dijeliti državnu imovinu (jer ta drva su zapravo vlasništvo svih nas) kako mu se svidi - onda se tu uvijek radi o običnoj korupciji. Prikrivenoj, ali korupciji. Jer očito je da nema dovoljno drvne mase za sve zainteresirane po ovim cijenama, a normalni tržišni odgovor na tu situaciju je da cijene idu gore - i drva će biti sasvim dovoljno za sve zainteresirane. A vlasnici šuma onda možda pronađu matematiku, pa će im se isplatiti rušiti vlastite šume.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,845
Ja kupujem vec malo duze visemetricu i probal sam.svasta...u svojoj lokalnoj nisam mogel nikak doci na red...pa sam bio primoran kupiti u drugoj sumariji...ali isto tak nije islo direktno od njih, nego od prijevoznika koji su zakupili velike kolicine i onda vozili...prijevoz me kostal vise nego drva...
Ove godine sam igrom slucaja usel u pricu u lokalnoj sumariji pa sam dosel do 10m3...ali i to jako tesko...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,154
10 kubika višemetrice je oko 300 eura, i prijevoz još toliko...ako imaš šumu, a ne možeš sam ili nećeš, pa i tako se troši 600 eura na drva, plati privatniku da ti doveze iz tvoje...višestruka korist svima.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
Koliko si plaćao kubik kod privatnika sa prijevozom, a koliko košta kada uzimaš direktno u šumariji (napiši da li je cijena sa prijevozom)?

Ova stavka 300 eura za prijevoz mi se čini prilično, koliko je to daleko voženo?

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
Demantiraš sam sebe. Napisal si :bukva i grab onima koji imaju,hrast sirotinji
Sada svi mogu dobiti bukvu i grab, ali to košta malo više od hrasta koji je sada tek malo jeftiniji (razlika u cijeni je mala). Hrast zato dobiješ puno brže (skoro odmah) a na bukvu i grab tko ih želi - mora se prilično čekati (mjesecima, doslovno).
Ono što sam predložio je da se bukva i grab prodaju na licitaciji (jer očito postoji velika potražnja) dok bi se hrast prodavao po nekoj fiksnoj cijeni (jer očito nema potražnje). I bukva i grab i hrast jednako gore u peći, razlika je u tome da se bukva i grab traže u metrici dok je potražnja za hrastom u metrici neznatna. I zašto bi loženje na hrast bilo za sirotinju, a bukva i grab kao za bogate? Ako je hrast jeftiniji onda (a jednako grije) je prilično logično kupiti upravo hrast. Ako je cilj izrada metrice i daljnja prodaja - onda su bukva i grab bolji izbor. Meni osobno hrast je bolji, daleko bolje se cjepa, a grije jednako. Ako ima razlike u peći - onda je razlika suho/mokro drvo, a ne vrsta drveta. Ogrjevna vrijednost je ista skoro kod svih vrsta drva (po kg) ali razlika je u specifičnoj težni, pa onih 'lakših' drva treba više kubika/metara/obujma.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,323
Sad ložim hrast i lošiji je od bukve i graba što sam ložio prošle godine, a takva je bila i cijena, 50 eura/m3 s dostavom.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,694
Iskreno, kupio sam unazad dvije godine i solidnu količinu nešto jeftinijeg bagrema / gacije / akacije, kako tko zove to drvo. Posušio pošteno, ali u peći nije to to. Dodam komad ili dva bukve i evo veselice u peći.

Sad doma hoće neće kuri supruga, vrlo brzo je skužila zašto sam ja davao svoje tvrdnje, zaključke, kupovao bukvu, grab... jasno se složila sa svime. Sad zna razliku u brzini punjenja pufera, ogrjevnoj snazi koju peć razvija s bukvom, a kako to izgleda sa agacijom...
Nije u šoldima sve, ni drva nisu drva.
Opet Vam kao mudrujem, oprostite. 🥂

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,425
Cijena hrasta i agacije govori sve.
Moj glas, a i iskustvo, isto ide bukvi i grabu, pogotovo onom sfrkanom, punom kvrga, kaj je na kamenu rasel.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
OK meni se sve to čini jednako ali tko voli nek izvoli. Glavno je da postoji mogućnost izbora - pravi problem je kada nemaš izbora i moraš se snalaziti sa onime što imaš.
Ja tradicionalno ložim sa 'lošim' drvima, zapravo položi se sve ono što se poruši usput (drvo koje smeta, koje se osušilo, živično drvo itd.) ugalvnom sve ono što naiđe (šteta mi je to paliti gdje se ruši pa si to dovezem doma i grijem se na to). U šumu se možda ide samo nadoknaditi ako fali za sezonu, a to je onda obično akacija koja se smatra dobrim ogrijevom (ovdje). Možda mi zato sada hrast izgleda pristojno. Bilo je sezona (a kako se čini bit će ih još dosta, jer tog materijala ima) kada sam se grijao na vrbu i lipu - sasvim pristojno drvo za ložiti, koje treba samo biti suho - ali treba ga podosta 'metara'.

Najnoviji postovi

Na vrh