Celicni su u komadu...tak sam si i ja mislil pod vodom...🍻Ako su Lipovica aluminijski ili slični kaj možeš dodavati i oduzimati rebra onda ih je najbolje pod vodom ostaviti.
Ako su limeni i ne rastavljivi onda neznam, ali ja bi i te pod vodom čuval.
Pa bar bu od 3 dobil 6🤭je, je...najbolje vodu natoči u njih i metni ih van u šupu...brzo budu riješeni...![]()
Hvala. Postojeći na shemi ima funkciju zaštite pumpe kada je ukjučena neka druga proizvodnja topline (plinski bojler ili šparet za centralno). Jedini problem je zvrndanje koje se povremeno čuje ako je pumpa u 1. brzini. No to je na vertikali i tu klapnasti nije primjeren.@iwanho ja sam sebi ugradio nepovratni ventil s klapnom s namjerom "da mi osigura termosifonsko strujanje vode preko njega". Sve to za situaciju ako nema struje za rad pumpe kotla, ili ako pumpa krepa. U praksi, prošlu sam sezonu grijanja, zadnja cca 2 mjeseca odradio bez pumpe, jer je krepala. Uvjeren sam da je kao takva bila samo jedna jako velika smetnja protoku vode i da je voda bez nje cirkulirala samo termosifonski, kroz moj "klapnasti nepovratni" prema puferu i stambenom prostoru.
Tebe brinu veliš gubici topline, no ja ne mogu previše mudrovati, da li ti tvoj nepovratni dopušta nekakvu tebi štetnu cirkulaciju, ili ne.
Tim više što sam ga ja sebi namjenski ugradio da mi omoguči protok vode bez pumpe, ali to kod mene nipošto ne rezultira nikakvim gubicima koje bi ja primijetio od 2011. god. do danas.

Taj dio i mene živcira...ok, loži se više manje stalno, i pufer od 1000 litara je u igri, ali pred jutro imam minimum tople vode u bojleru...nisam ljubitelj ručnog ventila, pa sve razmišljam što ubaciti, a da voda ostane vruća?Događalo mi se da na bojleru zaboravim navečer zatvoriti ventil. Noću se nije ložilo i do jutra je temperatura vode u 80 lit bojleru pala sa 70°C na cca 35-40°C (nekad više, nekad manje).
Pa jel imaš automatiku kojom reguliraš minimalnu temperaturu vode u puferuTaj dio i mene živcira...ok, loži se više manje stalno, i pufer od 1000 litara je u igri, ali pred jutro imam minimum tople vode u bojleru...nisam ljubitelj ručnog ventila, pa sve razmišljam što ubaciti, a da voda ostane vruća?
cirkulacija noću je stalno prisutna kod mene, jer zbog podugačkog dolaznog voda do kuće povremeno pumpa okrene (preko automatike, protiv smrzavanja). Opcija antifriz mi ne "diši", sistem ima oko 1300 litara vode.
7% energije na koliko vremena? To je isto kao i sa kamatom na kredit: Nije baš isto 10% godišnje i 10% mjesečno.Jedan forumaš na drugom Forumu je dao podatak da je gubitak spremnika oko 7%
Dao je tehničke podatke o spremniku!...............
Baš bi rado znao kako su došli do 7% gubitka.
Nije bitno gledati pufer nego vidjeti kojim putem neželjeno cirkulira voda (ako se tako stvaraju gubitci). Znači gleda se kojim putem (cijevima) se ostvaruje termosifonika. Gledaju se cijevi, ventili, armatura. A može se i privremeno skinuti izolacija sa cijevi - gdje je pogodno - da se utvrdi eventualno strujanje kroz cijev (zagrijavanje).@Axial ako je pufer i bojler u izolaciji, koliko ti bude pomogla termovizija?
Ovo kako si opisao ugradnju nepovratnog ventila s klapnom i pretpostavljam pumpe, te dvojbu s razlikom tlakova je meni nekako opis "zbrda, zdola" nedovoljno argumentirano. Daj to malo pojasni s praksom, molim te.
PS
Baš bi rado znao kako su došli do 7% gubitka.