- Tu od
- 20 Svi 2010
- Poruka
- 7,408
Ipak si izbjegao dati informaciju s koliko bi rebara radijatora ti htio koristiti spremnik, od kolike zamišljene količine vode. Nije isto spremnik od 1000 lit prazniti s 100 rebara radijatora, ili s 200 rebara radijatora itd.Ozbiljno sam razmišljao o spremniku topline, pa sam pitao ljude koji imaju sustav. Po meni - ako ne trošim toplinu - spremnik bi morao držati duže od 2-3 dana. ...... Za mene spremnik nije optimalno riješenje, a cijeli sustav je priličan trošak, ako to radiš kako spada.

Da, pravilno si zaključil, uz tek malu korekciju. Kod mene pumpa za centralno, dok sam se grijal na drva, noću nije radila. No bojler je svejedno gubil toplinu u krug grijanja, ako ventil nije bil zatvoren. Dakle, gubitak je nastal termosifonski.Upravo sam ovu Vašu problematiku komentirao sa suprugom. Prvo smo i mi dvadesetak godina imali el. bojler 100 lit sa spiralom za vodu na centralno grijanje. Majstori su ga spojili kao radijator. Ako nismo na kraju loženja zatvorili jedan od ventila na bojleru tada bi centralno grijanje u radu izvuklo njegovu temperaturu, preko spirale i voda bi u jutro bila mlačna, hladna. Bojler bi na kratko poslužio kao grijač za centralno i pothladio se. Izgleda da se Vama događa takva pojava ? Možete li mi molim Vas još malo komentirati i usporediti sve opisano?
Lp
Tolika elektrana baš i ne ide na "normalnu kuću", tj. za samoopskrbu, jer je najčešće ograničenje od 17,25kW (najviše 22kW). Jel' možda na OPG?No kako mi sve pomalo ide prema struji ... a od ove godine i FNE od 24.5kW pa...
Bit će možda još 10g. isplativo onima koji sad imaju FNE...a nakon toga teško da će biti isplativo.Evo ovo je najbolji primjer kako se stvari mogu iz temelja promijeniti u vrlo kratkom roku. Da mi je netko došao sa tom pričom prije 10-20 godina, kako će - u nekoj bližoj budućnosti - biti isplativo grijati se na struju - pomislio bih da je prilično lud. I sve to još na struju koju sam, doma, proizvodi.......
Razmišljam da bi to bio jedan nepovratni ventil pokraj nekoliko drugih cirkulacijskih krugova, radijatora. Malo me brine da li bi ga pumpa otvarala i radila dobar protok, obzirom da bi joj po drugim cijevima to bilo lakše raditi. Nepovratni je nekakav otpor vodi... Ne znam i da li prodaju klapnaste od pol cola.Da, pravilno si zaključil, uz tek malu korekciju. Kod mene pumpa za centralno, dok sam se grijal na drva, noću nije radila. No bojler je svejedno gubil toplinu u krug grijanja, ako ventil nije bil zatvoren. Dakle, gubitak je nastal termosifonski.
Ventil s klapnom mi se dopada jer nema opruge, ali isto kao i @Axial smatram da nema dovoljnog brtvljena pri nedostatku razlike tlakova i da bude propuštal u kontra smjeru. Kad bi se ugradil na cijev s nagibom od cca 5° možda bi funkcioniralo ok.
Vjerojatno bi za moj slučaj sprečavanja termosifonike bilo najbolje napraviti sifon na polaznom (gornjem) vodu prije ulaska u kombinirani bojler. Kolika bi trebala biti visina tog sifona da spriječi termosifoniku?
Nisam detaljnije analiziral bi li se mogel dogoditi neki neželjeni efekt u normalnom radu, ali na prvu mi se čini da ne bi trebalo biti problema, osim odzračivanja. Dakle trebal bi odzračni ventil na izlazu iz bojlera.
Jesam ali se javljao sa problemima jer prva ugradnja mog CG je bila takva da ništa znao nisam. Pratio sam te, čak i gnjavio preko pp. Znam da je kod tebe funkcioniralo grijanje kata termosifonski i to mi je bilo zanimljivo ali se za moje stanje nije dobro pokazalo.@goran1985 samo pitam, da li si aktivno sudjelovao tamo 2012. god. na SSM, centralno za drva, na onom drugom forumu? Nekako si mislim da jesi, ili se samo varam?
Nije, obično kućanstvo. Dokupio sam do 22kW, no majstor me uvjerio da neće biti problema što je za toliko jača. Logika mu je bila (a i ima jako puno odrađenih projekata pa time i iskustvo) da će se rijetko kada isporučivati toliko u mrežu jer uvijek nešto potrošnje ima a i sami maksimum elektrane je ostvariv u idealnim uvjetima (ja sam vidio po aplikaciji da proizvodi nekad preko 25kw ali to je neposredno kad u zenitu sunce iziđe iza oblaka pa paneli budu hladniji, čim se užare, nema ni maksimuma proizvodnje...Tolika elektrana baš i ne ide na "normalnu kuću", tj. za samoopskrbu, jer je najčešće ograničenje od 17,25kW (najviše 22kW). Jel' možda na OPG?
Bit će možda još 10g. isplativo onima koji sad imaju FNE...a nakon toga teško da će biti isplativo.
Ako se ima izbora, a "na selu" uglavnom ima, uvijek treba imati rezervni sustav, bez obzira koliko je to u nekom trenutku "neekonomično".