• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centrometal-kombinirani kotlovi i na drvo

• Temu pokrenuo marin-solin
  • Datum prvog posta

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ma ja mislim da pufer na peletama i nebi značil puno...tu ti pali i gasi plamenik po potrebi zar ne, i pufer bi samo dodatno opteretio sistem...mislim da je kod tebe bolje rješenje neka automatika, možda da popričaš sa inženjerima u firmi Tehno-dom, meni su izbacili iz sistema ladomat i ugradili svoju elektroniku...ustvari prodali, ja bum ju sam ugradil...oni budu došli samo na kraju pustit sve u pogon...
eo link...http://www.tehno-dom.hr/

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
Eto ja nakon 31god. promijenio peć. Do sad je bila Ferroterm od 38 kw sa ugrađenim bojlerom za toplu vodu a od sad je Viadrus od 35 kw bez bojlera, bojler je vanjski posebno od peći koji se grije preko cijevi od centralnog. Za sada sam super zadovoljan i potrošnjom drva i grijanjem.

Kolega peč ti je za svoju cijenu čisto zadovoljavajuča,imam je ja dvije godine i grije super,samo ju nemoj pregrijat da nebi bilo pucanja jer gus je zajebana stvar,ja ugradio ventil za hlađenje u slučaju pregrijavanja i stvar funkcionira super,tj samom ugradnjom tog ventila garancija se produžuje sa 3 na 5 god,barem se je meni. Također imam spremnik tople vode koji se spaja na sistem grijanja jedino mi malo predaleko od kupaona pa potrošim par litara vode bezveze dok ne dođe topla al i to če se riješit ubrzo. Sretno sa peči i samo po suhim drvima ne šparaj ju:(clap):

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ja sam dobio garanciju od 5 god. bez tog ventila, da sam njega stavio onda bi bila garancija 10 god. Stavio sam cijevni termostat koji rano pali pumpu tako da hladna voda ne ulazi u vruću peć, a i meštar koji je to spajao rekao je da nema potrebe da stavljam taj ventil zbog načina na koji je instalacija kod mene izvedena. Obajašnjavao mi je al ga nisam baš previše skužio.

Dosta sam obilazio okolo po pitanju toga koju peć stavit i tražio po internetu i na kraju sam se odlučio za Viadrus. Centrometal sam izbacio odmah u startu jer sam čuo puno loših stvari o njima u zadnje vrijeme a i cijenom su dosta skuplje. Istina da ima bojler tople vode u sebi ali opet :icon_rolleyes:. Počeli su ih radit od recikliranog kotlovskog lima i to im se počelo obijat u glavu, dosta ih pušta vodu već kod prvog punjena sistema. Garanciju daju svega 2 god. na njih što je puno premalo za cijenu od skoro 14000 kn kolko bi me koštala sam peć. Viadrus je koštao oko 6000 kn i bojler je bio 1100kn i jedna nova pumpa 600 kn. Skoro pa duplo jeftinije. Recimo Bosch ili Buderus( što je jedno te isto) koštaju oko 3000 kn više a proizvode se u istoj tvornici u Češkoj kao i Viadrus, drugim riječima platiš ime.

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423
imam ja viadrus već nekih 8-9god. Grije dobro normalno ako su drva suha . ove godine sam ugraduio pufer 1000 lit .

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
bome kolega istina,sad išao baš tražit račun,tj garanciju,sa 5 na 10 je i u mojem slučaju,ja neke pobrkao očito. ja sam najviše stavio taj ventil jer kroz zimu mi zna često nestat struje a i zna bit da se peč nabaca do vrha i ode se od doma pa da nebi bilo nismo znali,namjerno sam i testirao ventil i stvarno sa kratko vrijeme spusti temperaturu.termostat također imam cijevni najobičniji i smješten je na 30-40 cm od peči i naštelan na 30 stupnjeva i tak je uvijek.

Kolega @snupy kolko te koštao pufer i kak se je pokazalo sad s njim,jel razlika vidljiva donekle il? Ja isto planiram stavljat al uvijek pare odu na neke dr pa je grijanje još uvijek onak osnovno

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Kod nas jako rijetko nestaje struje a i agregat je uvijek u pripravnosti, doma je uvijek netko tako da se ne bojim da bi voda mogla zakuhat. Nadam se da će potrajat barem 15-20 god.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Počeli su ih radit od recikliranog kotlovskog lima i to im se počelo obijat u glavu, dosta ih pušta vodu već kod prvog punjena sistema. Garanciju daju svega 2 god. na njih što je puno premalo za cijenu od skoro 14000 kn kolko bi me koštala sam peć. Viadrus je koštao oko 6000 kn i bojler je bio 1100kn i jedna nova pumpa 600 kn. Skoro pa duplo jeftinije. Recimo Bosch ili Buderus( što je jedno te isto) koštaju oko 3000 kn više a proizvode se u istoj tvornici u Češkoj kao i Viadrus, drugim riječima platiš ime.

Kakvi su to reciklirani kotlovski limovi,od kojih netko radi kotlove i još na njih daje garanciju?
Pa taj bi morao biti totalno lud...

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
ma ja mislim da pufer na peletama i nebi značil puno...tu ti pali i gasi plamenik po potrebi zar ne, i pufer bi samo dodatno opteretio sistem...mislim da je kod tebe bolje rješenje neka automatika, možda da popričaš sa inženjerima u firmi Tehno-dom, meni su izbacili iz sistema ladomat i ugradili svoju elektroniku...ustvari prodali, ja bum ju sam ugradil...oni budu došli samo na kraju pustit sve u pogon...
eo link...http://www.tehno-dom.hr/
Išla bi i automatika,ali imam previše vode u sistemu,a plastenik je dugačak 60+ metara i onda peć jednostavno nema dovoljno snage da to zagrije kad su veliki minusi...
Meni je trenutno problem što mi se pumpa na peći gasi na 60C,a pali opet na 61C,tak da mi se zna desiti da mi temperatura vode u peći padne čak na 55C i dobar dio vremena mi nema uopće cirkulacije u cijevima,a znaš kak se voda brzo ohladi u plasteniku i onda sva ta hladna voda iz cijevi dođe naglo u peć,a to nikak nije zdravo za nju zbog kondenzacije...
Zato moram napraviti posebno sistem iz pufera koji će gurati vodu po cijevima,a ova iz peći će cirkulirati i grijati pufer preko spirale...
Još mi je problem i tlak u cijevima,koji ne smije biti preko 0,5bara...

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
Zašto se gasi i pali na tak visokim stupnjevima? i zašto pritisak nije veči od tih 0,5 bara?

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Zašto se gasi i pali na tak visokim stupnjevima? i zašto pritisak nije veči od tih 0,5 bara?
Zato kaj je automatika na peći tak naštelana tvornički...
Te cijevi su predviđene za tlak od 0,2-0,5 bara...

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Kakvi su to reciklirani kotlovski limovi,od kojih netko radi kotlove i još na njih daje garanciju?
Pa taj bi morao biti totalno lud...

Kaže majstor da je ove godine on osobno četri nove peći mijenjao na prvom punjenju, a nekoliko starih između 5 i 10 god. vadio van jer su bile progorile. Kolko ima krivice u vlasnicima da su peći progorile i o tome bi se dalo. Sve u svemu previše problema sa tim pećima u zadnje vrijeme.

Ferroterm koji sam imao do sad je bio od 4 ili 5 mm kotlovskog lima i trajao je 31 god. i nije nigdje progorio nego se jedna cijev na ložištu zaštopala od kamenca i tu je toplina jednostavno savila sa vremenom cijev koja je napukla. Znači ako je lim dobar i kvalitetan on onda i traje, ovaj centrometalov očito nije.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,905
Hm,mojoj centrometalovoj ide 12 zima,za sada bez problema,da kucnem u drvo....
Ali imam sada drugi problem,od kada sam stavio nove prozore i termo fasadu prejaka mi je(35 kw),radi mi doslovno u pola snage,a ako je zahajcam doslovno se kuhamo u kući...tako da i sam razmišljam o ugradnji puffera...
Morati ću do tebe Snupy da vidim to čudo..

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
kaj se tice centrometala,moja pec nije njihova,ali je kombinirani bojler njihov,100 litara. od kak ga imamo,negdje 13-14 godina,struju nismo koristili nijednom,i nikakvih problema ni ostecenja nije bilo.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Znam neke koji imaju Centrometal već 20 god. i nemaju problema. Očito je da su u zadnjih par godina srozala kvaliteta, odnosno od trenutka kad se počeo koristit taj reciklirani lim. Ako je za vjerovat prije su uzimali lim iz Švedske koji je kvalitetom daleko iznad od ovog smeća koje sad stavljaju.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Dali tko od vas ima ugrađen miš ventil za regulaciju protoka tople vode prema radijatorima?
Ja sam si poštelal da mi se pumpe gase na 40stupnjeva i tlak mi je u sistemu grijanja između 1.5 i 2.0bara.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Pa miš ventil je standardna stvar na sistemu. Ne znam kak ti je to složeno kad ga nemaš?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Znam puno ljudi koji ga nemaju nego cjev ide direktno prema radijatorima,i kad im je vruče prigušuju peč na 40stupnjeva,kaj ju i uništava,a i dimnjak.
Svaka peč ima takozvanu radnu temperaturu oko 80stupnjeva,a i dimnjak mora biti na određenoj temp.da nebi kondenziral.
I prevelika vlaga u drvu skračuje vjek peči i štopa dimnjak.

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423
Hm,mojoj centrometalovoj ide 12 zima,za sada bez problema,da kucnem u drvo....
Ali imam sada drugi problem,od kada sam stavio nove prozore i termo fasadu prejaka mi je(35 kw),radi mi doslovno u pola snage,a ako je zahajcam doslovno se kuhamo u kući...tako da i sam razmišljam o ugradnji puffera...
Morati ću do tebe Snupy da vidim to čudo..

Bilo bi ti dobro al pripremi hrpicu kuna za to .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Mtd, napravi ga sam, kak sam i ja.
Koštal te bu 1/3...1/2 cijene tvorničkoga, a sigurno bu i bolji.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,905
Bilo bi ti dobro al pripremi hrpicu kuna za to .
Pa nisam ni mislil da je džabe...
Mtd, napravi ga sam, kak sam i ja.
Koštal te bu 1/3...1/2 cijene tvorničkoga, a sigurno bu i bolji.
Ma to ja samo skupljam dojmove.....

Najnoviji postovi

Na vrh