• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Češnjak / bijeli luk

Fokus01

Član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
44
Pozdrav radni narode ...
Imam nešto jesenskog češnjaka i crvenog luka u vrtu za vlastite potrebe i prilično sam siguran da ih je napala Plamenjača. Listovi (pogotovo na češnjaku) su žuti,kao opure i,samo mladi listovi su zeleni,,,na crvenom luku su vršći listova žuti i suhi .
Muha nije,špricao sam i gledao, nema larvi.
Čime bih mogao špricati protiv plamenjače?
Hvala.....

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Možeš ali Neoram je bolji. U njega više vjerujem da ima bakra u postotku kojem piše, te bordoške nisam nikad koristio.

Odličan preparat na bazi bakra je Kendal TE tko može njega nabaviti (kod mene ove godine nema).

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pretpostavljam da nije potrebno naglašavati da uvijek treba voditi računa da luku, kao i kupusnjačama, treba dodavati u fungicide i insekticide okvašivač ako ga pesticid ne sadrži.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Tu bi Silwet stavio na prvo mjesto po kvaliteti okvašivača. Etalfix od ove godine ne koristim, puno pjeni. Optimus je bolji i jeftiniji.

Sad se gura priča da sa folijarnim gnojivima i aminokiselinama nema potrebe dodavati okvašivač ali to je daleko od istine. Kvaliteta prskanja sa i bez okvašivača je neusporediva.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Preporučil mi jedan agronom,na 100 litri sredstva 2 pive za okvašivač. Nisam probal

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Taj ima skrivene motive, sigurno je antialkoholičar. ;)
Pivu najprije stavi na tri ure u frižider pa ju izvadi, otvori i popij, uzmi deterđent za suđe u kuhinji i ulij, ih, ja sam to od oka, na dvijesto litara jedno 3 - 4 dcl i bilo je sasvim ok. A i košta oko 60 - 70 centi, a 2 pive 2 eura. :)

Inače, ja sam u povrtnjaku amaterski posadila češnjak otprilike 10x10 cm, zapravo između biljaka i manje od 10, i to presadnice nikle iz sjemena jesenas, sada su biljke debljine palca i jako lijepo napreduju, jače su nego sađeno iz češnjeva mjesec dana ranije.
Gledala sam jedan azijski jutubić gdje su vadili vadilicom za krumpir češnjak sađen na gredice jako gustio pa me ponjelo da probam. Tako sam prošle godine sadila i crveni luk, petnaestak cm između redova i oko 6 cm u redu, bio je krupan i rodan, odličan.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Je, oni u Aziji jako gusto sade. Ako je kod nas sadilica 5 redna neki maksimum za sadnju između kotača traktora, kod njih je to 9-redna. Lako moguće da je 10ak cm između redova kod njih. 15 maksimum. Meni je to nevjerojatno, čisto sumnjam da će ti johabice oni u sredini imati dobru glavicu, ali svakako se javi nakon vađenja. :)

Europski proizvođači sadilica su većinom na 40-50 cm između redova, ako hoćeš manje, ide posebna narudžba na tvornicu. Interesiralo me zašto, kažu da se tako proizvođačima pokazalo najoptimalnije.

Nemam ni ja dobra iskustva sa gustom sadnjom. Prije sam sadio 5 redova na 22.5cm, sada 4 reda 30. Čak i na 30cm uvijek bude razlika u dozrijevanju, red koji ima više sunca (pogotovo ako je parcela orijentirana istok-zapad pa južni redovi na takvim gredicama) bude raniji i petnaest dana od onog s najmanje sunca.
Imam na foliji posađenu jednu parcelu na 3 reda s razmakom od 35-40cm i tu je svaki red jednako zreo. To se kod češnjaka sa cvjetnom stabljikom najbolje vidi po vremenu njena izbijanja.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma da, meni amaterski sve to što si naveo nije bitno, profesionalno je drugačije.
Vidjeti ćemo šta će se izroditi.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Što je ovo na češnjaku 20230503_172938.jpg 20230503_172945.jpg
I s čim liječiti, jer prije 7 dana prskan je neoramom.

Posljednje uređivanje:

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Pa daj nešto u boljoj rezoluciji, tu se ništa ne vidi. Mislim ima nekog žutila ali može biti ništa, može svašta.

Zadnjih petnaestak dana se u mom kraju pojavilo bijele truleži. Unatoč tome što će se na internetu za nju naći da joj za širenje pogoduje velika vlaga stvar je potpuno drukčija, baš je suša ta koja koja joj pogoduje uz temperaturu koja je bila idealna za nju ovaj period.
Tko god nije održavao vlagu navodnjavanjem ima problem, kod mene nijedan oboljeli od nje. Vjerujem da neće uzeti maha jer evo puno kiše je palo a i temperature će valjda napokon ići preko +20°.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,127
Kaj je ovo sluzavo ko zlatica na cesnjaku ?
Hvala na pomoci

Prilozi

• 20230507_165411.jpg
    20230507_165411.jpg
    20.7 KB · Pregleda: 24

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
I mene zanima, prvi puta vidim ovog nametnika, zbilja sliči na mladu zlaticu.
Vele - ako hoda kao patka, glasa se kao patka, liči na patku - onda je patka.
Samo, koja vrsta?
Lukova zlatica, govori logika.

Najnoviji postovi

Na vrh