• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijena zemlje na otocima

Histrion

Novi član
Tu od
26 Stu 2019
Poruka
2
Moj nono (djed) je govorio: hektar zemlje vrijedi kravu i tele.
Ministarstvo poljoprivrede je izdalo pravilnik o početnoj cijeni poljoprivrednog zemljišta. Po tom pravilniku početna cijena na Cresu, Pagu, Ugljanu, Pašmanu ... iznosi oko 10 000 kuna.
U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori tvrde da je prosječna prodajna cijena jednog hektara u Dalmaciji oko 35 000 kuna.

Ja kupujem nekoliko hektara zemlje na nekom otoku srednje ili sjeverne Dalmacije i dobivam ponude od 350 do 700 tisuća kuna za hektar.
Mislim da nema biljke koja može pokriti takvu cijenu (osim indijske konoplje :) ).
Drugi problem je vlasništvo. Praktično nisam dobio ponudu u kojoj je vlasništvo uređeno (a nemam namjeru sklapati ugovor sa 20 suvlasnika).


Zanimaju me vaša iskustva ... i prije svega ima li tko savjet.
 

hotela

Član
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
378
Moj savjet,odustani,to ti je Sizisof posao,nadji negdje na obali ak ti odgovara.Na jugu,priobalju i otocima nisu normalni s cijenama,pri meni u Medjimurju dobis kvalitetnu crnicu za 2-3 €cetvorni hvat (3.6m kvadratnih).
 

Draško

Član
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
422
Baš želiš u Dalmaciji ili može i koji drugi dio Hrvatske?
Kolika površina je u pitanju i da li mora biti u komadu?
 

Histrion

Novi član
Tu od
26 Stu 2019
Poruka
2
Pa napisao sam: ... nekoliko hektara ...na nekom otoku srednje ili sjeverne Dalmacije ...

Mislim da na Cresu, Rabu, Pagu, Ugljanu ili Pašmanu nema parcele veličine nekoliko hektara (osim u državnom vlasništvu).
 

tapir

Novi član
Tu od
25 Stu 2019
Poruka
2
Cijene na Visu idu od 1 €/m² za brdo do 10 €/m² za ravnicu. Neka prosječna cijena zapuštenog (obraslog) terena pogodnog za podizanje nasada vinograda ili maslina, a da ima pristupni put, je oko 4 €/m². Na tu cijenu treba računat na dodatni trošak krčenja raslinja, dovođenja vode i sl. Ovakvih terena u ravnici veličine nekoliko hektara ima jako malo.
Tereni na nepristupačnom, nagnutom i brdovitom terenu su najjeftiniji ali uređenje takvog terena košta: probijanje pristupnog puta, dovođenje vode, krčenje i dr. Ovakvih terena u komadu od nekoliko hektara ima dosta i mogu se nači po cijeni 1-1,5 €/m².
 

Najnoviji postovi

Na vrh