• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Čime hranite svoje kokice?

emka

Novi član
Tu od
28 Lip 2017
Poruka
22
Ukoliko starije kokoši hrvatice jedu samo šrot pomiješan sa nešto pšenice i dodam nešto smjese za nesenje, pilićima od 2 mjeseca dajem šrot npr. kako spriječiti da i oni pojedu
ovo od starijih u kojima je smjesa za nesidbu ?? Da li im to škodi. Hvala na savjetu.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Za hranidbu kokoši se zrno "MORA" samljeti bez obzira jel se radi o kukuruzu,pšenici ili nečemu trećem.Kokoši nemaju zube i ako zrno nije samljeto one ga samo progutaju i poseru u onom obliku u kojem su ga i pojele.To je kao da kažete da ćete bolje iskoristiti recimo komad mesa ako ga bez žvakanja progutate.Nema smisla baš,zar ne?Za bolju nesivost mora biti raznolika prehrana sa dosta proteina i kalcija,jedno jaje u prosjeku ima oko 6.5-7 grama proteina pa si računajte koliko treba hrane da namiri svoje potrebe za proteinima i još da proizvede jaje.Sam kukuruz je energetsko krmivo,ima više ugljikohidrata nego proteina.Zato treba dodati i tritikala ili ječma,zobi,suncokreta,brašna lucerne ili čak ribljeg brašna.I još jedan trik,možete kupiti kalcitno brašno u trgovini i košta 25 kila oko 30 kuna ili ljuske od jajeta sušiti i mljeti u mlinu dok ne postanu kao prah i to im mješati u hranu.I svaka kokoš će snjeti jaje svaki dan,bez puno filozofije i nagađanja.

emka

Novi član
Tu od
28 Lip 2017
Poruka
22
Dajem kokama šrot, pšenicu ječam u zrnu cca 10 % ....no pitam da li mlađim pilićima smeta (2 mj stari) što ponekad pojedu hranu starijih koka u koju stavljam uz šrot i smjesu za nesidbu Znači da li će im to naškoditi jer za njih mi je rečeno da samo stavljam u šrot omjer koncentrata za piliće 1:4. Hvala

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Neće im ništa biti,bez brige.Moji isto jedu isto sve kao i odrasle kokoši

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Za hranidbu kokoši se zrno "MORA" samljeti bez obzira jel se radi o kukuruzu,pšenici ili nečemu trećem.Kokoši nemaju zube i ako zrno nije samljeto one ga samo progutaju i poseru u onom obliku u kojem su ga i pojele.To je kao da kažete da ćete bolje iskoristiti recimo komad mesa ako ga bez žvakanja progutate.Nema smisla baš,zar ne?Za bolju nesivost mora biti raznolika prehrana sa dosta proteina i kalcija,jedno jaje u prosjeku ima oko 6.5-7 grama proteina pa si računajte koliko treba hrane da namiri svoje potrebe za proteinima i još da proizvede jaje.Sam kukuruz je energetsko krmivo,ima više ugljikohidrata nego proteina.Zato treba dodati i tritikala ili ječma,zobi,suncokreta,brašna lucerne ili čak ribljeg brašna.I još jedan trik,možete kupiti kalcitno brašno u trgovini i košta 25 kila oko 30 kuna ili ljuske od jajeta sušiti i mljeti u mlinu dok ne postanu kao prah i to im mješati u hranu.I svaka kokoš će snjeti jaje svaki dan,bez puno filozofije i nagađanja.

upravo suprotno , kokoš ima mišičavi želudac a ako nema zrnja za mljevenje pozoba kemen da sama sebi ne probavi želudac .

cijelo zrno se ne smije davati kravama , pa čak ni svinjama

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Kamenčići u želucu služe za usitnjavanje hrane,jer onda bi ove u kavezima što nikad ne vide kamenja sve bile bez želudaca jer bi im sam sebe probavio

zzzz

Član
Tu od
12 Sij 2016
Poruka
97
Kokosima u kavezima se svakao daje koncentrat, a i da nemaju kamencice u bubcu mogu svakako da samelju zrno, jer ono prvo prolazi kroz voljku u kojoj se natopi i omeksa, pa ga zeludac opet moze svariti tj prethodno samleti. ne bi zeludac sam sebe svario jer ima zastitnu prevlaku koju ce zrno, bilo kakvo tesko probiti.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Možda mogu da ga samelju ali ga neće iskoristiti tako dobro kao mljeveno zrno.Treba im puno više vremena i energije da probave zrno nego što bi im trebalo da probave to isto zrno ali samljeveno.Nema od zrnja jaja,nek priča tko god hoće i što hoće.Znam ja dok odem nekud na par dana pa mater počne hraniti kokoši samo sa zrnima jer joj je baba tako bila rekla nekad.Odmah nesivost padne za više od duplo,i onda kad se vratim kaže "neznam zašto su prestale nesti jaja".Da je zrno bolje od mljevenog sve peradarske farme bi koristile samo cijela zrna,i bilo bi im puno jeftinije tako.Ali onda nebi bilo dosta jaja ni da otplate tu hranu koju pojedu

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Majok,
ovaj tvoj komentar potpisujem u cjelosti. :) U prvom si malo fulal. :(
Treba još napomenuti da šrot ne smije biti presitno samljeven.
Imam praksu da kokicama dajem malo cijelog zrna, a šrot posipljem po zrnju. Pojedu uglavnom šrot (smjesa od: kuruze-80 lit, pšenica-40 lit, kolači od prešanja bučnih košic-8 lit, sojina sačma-4 lit), a zrnja nekaj malo kad in zmanjka šrota. Na taj način ih kontroliram da nisu predebele (grahoraste) jer onda opet ne nesu.
Mlade (5 mjeseci stare grahoraste) dobivaju samo šrot. Jednog kokotića smo morali ubiti. Bil je prelakoten i jel je više nek mu je trebalo pa mu je to došlo glave. Očiščen je imal malo prek 2 kg i bil pun masti.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Iwanho slobodno me ispravi to malo što sam fulao.Kod mene su kokoši slobodne i hodaju po cijelom imanju i po pašnjaku od krava.Tak da nemoram paziti na debljinu,nisam nikada imao predebele koke jer stalno hodaju i trče.Vjerujem da ti imaš za koke dobro uređeno mjesto,kak sam vidio tvoje slike od kukuruza i vrta vidim da paziš na detalje :icon_thumright:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Već su ti drugi skrenuli pažnju (boldano). :icon_e_wink:

Hvalu na lijepim riječima u tvojem zadnjem postu. :drink:
Možda nemam tak veliko dvorište ko ti. Imam oko 300 kvadrata voćnjaka. To pomoću premjestive ograde dijelim na 2 dijela. Kad popasu jedan preselim ih na drugi dio. Nije ih puno, 2 stare i 15 mladih (16. je podletel pod nož). Šteta za njega, bil je dominantan kokotek.
Kaj se tiče dobivanja na težini, smatram da je to više do pasmine nego do veličine prostora. No, to ne znači da i raspoloživi prostor ne utjeće na debljinu.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Ti onda imaš prava eko jaja.Da,grahoraste se hoće debljati ako previše jedu.Kod njih treba više trave a manje žitarica po ljeti

Myrnas

Član
Tu od
29 Lip 2015
Poruka
151
Majok, moram se i ja umjesat haha. Ja dajem kokuruz u zrnu početkom ljeta i u jesen kada počinje zima i kada je hladnije vrijeme. Kod mene se pokazalo da ih kokuruz udeblja i počnu nositi ponovo. To mi zimski menu za kokoške, a ljetni menu im je mljeveni kokuruz i hrana za koke nesilice mjesam im pola-pola.. ekonomski jako dobro prolazim i jaja imam hvala Bogu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Zašto im ne samelješ taj kukuruz?Imao bi više jaja da im daješ brašno od kukuruza umjesto cijelog zrna.Koliko više treba vremena da se probavi cijelo zrno u odnosu na mljeveno zrno :(handshake):

Myrnas

Član
Tu od
29 Lip 2015
Poruka
151
Sto se tiče samljevenog kokuruza nisam probavao ali znam da zimi dajem u zrnu i pokazalo mi se kao dobra hrana.

Sent from my iPhone using Tapatalk

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
možda čovjek nema kam s jajima

kukuruza u zrnu kokoši trebaju imati uvjek , ne tako da ju zagaze u blato ...poseru ili nešto .
i pustite da jedu kaj hoče , neče one kolomast i šmer ,bez brige

nesilice nisu mjerodavne jer one nisu kokoši , one su strojevi za jaja

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Puknuti kod mene babe u selu uzmu lavor zrnja i ujutro ga bace kokošima u blato.I one pod tim podrazumijevaju da su za taj dan kokoši nahranjene :icon_rofl:

zzzz

Član
Tu od
12 Sij 2016
Poruka
97
svu zivinu hranim zrnastom hranom, doduse, nije mi bitno koliko nose jer za nas ima dosta, normalno kvocaju, nisu debele, sve super. Normalno je da ce vise energije trositi na mlevenje zrna nego srota, mada to je bitno samo ako juris kolicinu jaja ili brzinu rasta.

emka

Novi član
Tu od
28 Lip 2017
Poruka
22
Dobila sam odgovor da pilići jedu nakon cca 1,5 mjesec nakon startera sve što
i odrasle kokoši, no možda nisam dobro objasnila. Što ako pilići u toj hrani koju dajem kokošima pojedu i uz šrot, smjesu za nesidbu (koncentrat) . Da li to ima kakve veze ???. Hvala.

Na vrh