• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cjepljenje biljki - kalemljenje

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Bolja je neuporedivo folija, jer dihta 100%, tj pup bolje srasta. Samo treba voditi računa da se na vrijeme skine, koko nebi slijepila pup.

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
Bolja je neuporedivo folija, jer dihta 100%, tj pup bolje srasta. Samo treba voditi računa da se na vrijeme skine, koko nebi slijepila pup.
Preko pupa neiden folijom,vec oko njega ko i s gumicom jel tako,koliko ti drzis foliju do proljeca ili

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
ja sam okulirao na spavajući pup uz korištenje folije. na pola sam omotao pup a na ostalim nisam. ne diram ništa do proljeća pa ćemo vidjeti šta je bolje. mada mislim s obzirom da se radi o spavajućem da mu je bolje da je skroz zamotan :cool:

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Pup se skroz omata. Folija se skida čim pup kalusira, može da bude od 15 do 40 dana,što zavisi od temperature, vlage, debljine podloge i dr. Nikako ne ostavljati za proljće skidanje folije. Zato redovno obilaziti i provjeravati stanje.

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
pa jel može škoditi i kako ako ostane folija. radi se o spavajućem pupu pa računam on je ionako neaktivan do proljeća :icon_question:

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
i te kako. Folija počne previše zatezati pup, tako da ga slijepi što ima za poslijedcu propadanje. Takođe tu na mjestu gdje je folija, ostaje vlaga non stop pa takođe dovodi do propadanja pupa. Znači čim počne puno zatezati ili ako je pup kalusiaro odamah skinuti foliju, nema nikakve više funkcije. Najednostavnije žiletom s duge strane od pupa, rasjeci po vertikale.

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
Ako omotam skroz pup kako cu vidit jel se primo?
kad ga neomotam skroz vidim po peteljci dal je se primio ili ne,ako na dodir otpadne je ako ne nije pa mogu ponovit cjepljenje.

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
a j... ga, reskirao sam jer sam na youtube-u vidio primjere gdje skroz omota i kaže da ne dira do proljeća. za skidanje folije ću za jedan dio poslušati tatkadvd ali ću ipak ostaviti par komada do proljeća pa ću se pohvaliti ili potužiti kada ih na proljeće odmotam.

chokac

Novi član
Tu od
25 Ruj 2014
Poruka
26
Postovani, pokusacu da pomognem ljudima koji su kao i ja pocetnici.
Kalemio sam ove godine prvi put limun izrastao is semena. Biljka je nikla iz semena prosle godine, seme zasadjeno decembar 2012. Kalemio sam na sve moguce nacine i sve se primilo. Prve nedelje jula sam prvo kalemljenje obavio i sve se primilo. Videcete na slikama prisutno je kalemljenje na dodir, na procep i na trn.
Jedino ne znam za kaleme od 20.09.2014.god. njih jos nisam otkrio*. Sada sam okalemio mandarinu na limun?! Za to nisam siguran ali videcemo!Koristio sam dve vrste linuna za plemku, sve se primilo! Procep i obican spoj na dodir sam izolovao obicnom izolir trakom sto se i vidi na slikama. Kalem na trn sam prvo spojio u donjem delu izolir trakom a potom obavio parcetom folije providne. Ponovo foliju spojio izolir trakom u vrhu i u dnu tako da pupoljak ostane ne umotan u izolir traku. Posle 21 dan skinuo sam sve sa kalema i video da mi je se sve primilo i krenulo da buja. Moram priznati da mi se dva trna nisu primila a i znam zasto. Koristio sam dva trna sa limuna za koji nisam znao da je i on divlji* !

Pozdrav i nadam se da ce ovo nekome pomoci u kalemljenju!?

Prilozi

• 50-1.jpg
    50-1.jpg
    43.4 KB · Pregleda: 149
  • 54-1.jpg
    54-1.jpg
    16.3 KB · Pregleda: 137
  • 56-1.jpg
    56-1.jpg
    53.3 KB · Pregleda: 149
  • 59-1.jpg
    59-1.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 112
Posljednje uređivanje:

misoo83

Član
Tu od
20 Velj 2012
Poruka
170
Imam i ja jednu podlogu limuna staru 2 godine i negde skoro kao olovka debljine, nju cu najverovatnije u prolece probati kalemiti na procep ako uspem da nabavim plemku.
To sto si kalemio limun na podlogu mandarine trebalo bi da bude isto ok :).

chokac

Novi član
Tu od
25 Ruj 2014
Poruka
26
Imam i ja jednu podlogu limuna staru 2 godine i negde skoro kao olovka debljine, nju cu najverovatnije u prolece probati kalemiti na procep ako uspem da nabavim plemku.
To sto si kalemio limun na podlogu mandarine trebalo bi da bude isto ok :).

Ispravka kalemio sam mandarinu na limun :)
Nadam se da ce biti ok !??

Plemku ti mogu nabaviti samo javi ranije da ti posaljem !

Pozdrav

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
A najbolje sto uspijeva od toga na glogu? Cuo sam da glog ima plitko korijenje i da cesto stradava zbog suse i drugih nepogoda. Jel to istina?

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,357
Na bijeli glog odlično uspijeva i raste kruška. Cijepljenje na isječak.

Najnoviji postovi

Na vrh