• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cjepljenje biljki - kalemljenje

misoo83

Član
Tu od
20 Velj 2012
Poruka
170
U ovom videu mozete videti sadnicu jabuke kalemljenu na koren.

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=wp9ctp2xKrk[/YT]

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
izgleda da sam našao odličan vosak za kalemljenje :D napokon! slučajno naletio u jednoj agrariji, tražio vosak za premazivanje porezanih grana na maslinama i uzeo taj Arbosan, pakiranje od 1kg, 129kn kod mene dođe

vosak siv, gust i jako lijepo drži... baš me interesira kakav će se pokazat za par mjeseci...

inače nabavio i malo pakiranje ovog (netko ga je ranije preporučio tu na forumu)
https://www.pflanzotheke.de/lac-balsam-822_13415.html
pa kad bude sezona javim dojmove, za sad ga nisam otvarao

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
izgleda da sam našao odličan vosak za kalemljenje :D napokon! slučajno naletio u jednoj agrariji, tražio vosak za premazivanje porezanih grana na maslinama i uzeo taj Arbosan, pakiranje od 1kg, 129kn kod mene dođe

vosak siv, gust i jako lijepo drži... baš me interesira kakav će se pokazat za par mjeseci...

inače nabavio i malo pakiranje ovog (netko ga je ranije preporučio tu na forumu)
https://www.pflanzotheke.de/lac-balsam-822_13415.html
pa kad bude sezona javim dojmove, za sad ga nisam otvarao

pozdrav!
bez obzira na pročitano,svi imaju svoja iskustva,a mene samo zanima da li je sad rano uzimati plemke od jabuke pa ih spremiti u frižider za kalemljene na iduće proljeće?hvaka

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Imam plemke šljive i trešnje u hladnjaku u vlažnoj krpi u vrećici za zamrzavanje uzete početkom 12. mjeseca.
Znam da je bolje uzimati plemke u 2. mjesecu, no bila je prilika za nabavku...
Postoje li šanse da plemke, što ih imam sad u hladnjaku, budu OK za cijepiti u proljeće? Ili da nabavljam kasnije druge?

misoo83

Član
Tu od
20 Velj 2012
Poruka
170
Postoje sanse da budu dobre ja sam uzeo ove godine u 11 mesecu plemke i cuvam ih za kalemljenje, prosle godine sam uzo u 12 mesecu i bile sve dobre za kalemljenje.

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Pozdrav svima

do sada sam primjenjivao iskjucivo tehniku cijepljenja na procjep,koja se pokazala relativno uspjesnom,ali u svrhu probanja drugih tehnika odlucio sam postaviti par pitanja.

Dakle, gledao sam nesto videa od jednog korisnika na yt i jak odobro objasnjava postupak,ali mi nije jasno vrijeme cijepljenja.

Koliko sam skuzio postoje dvije vrste cijepljenja na T.
Jedna kod koje se uzima plemka zajedno sa malim komadićem drveta i druga kod koje se uzima bez tog komadica drveta , odnosno uzima se kora i pup.

sada problem je sto neznam u koje se doba izvršava cijepljenje u oba slučaja?

misoo83

Član
Tu od
20 Velj 2012
Poruka
170
Kada se kalemi na budni pupoljak (taj bez kore) onda se kalemi kada pupoljak iz tekuce godine bude spreman sto zavisi od vremenskih uslova ali otprilike 6-7 mesec a kada se kalemi na spavajuci pupoljak (taj sa komadicom kore) onda se kalemi u 8-9 mesecu.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,355
Okuliranje ili cijepljenje na pup najrašireniji je,najsigurniji,najbrži i najsvrsishodniji način cijepljenja.Okuliranje se obavlja na dobro razvijenoj mladici(podlozi) s pupom,skinutoj s dijela dobro sazrele mladice plemke.Prema vremenu cijepljenja razlikuje se okuliranje na budni i spavajući pup.Na budni pup cijepi se u proljeće,poćetkom svibnja ili u lipnju.Primjenjuje se u toplijim krajevima.Potrebno je da se nova mladica iz nacijepljenog pupa,u istoj vegetaciji dobro razvije i odrveni.Okuliranje na spavajući pup obavlja se krajem ljeta,na početku kretanja sokova drugog dijela vegetacije.To je najčešće krajem kolovoza ili početkom rujna.Nacijepljeni pup počinje rasti(kreće) tek početkom vegetacije iduče godine.Plemke se uzimaju s matičnih stabala,s osvijetljene strane krošnje.Trebaju biti zdrave,odrvenjele i srednje bujne.S mladica se odmah skine lišće,a peteljke se ostave.Prije cijepljenja podloge se očiste od svih postranih ogranaka do visine na kojoj će se provesti okuliranje.U rasadničkoj proizvodnji najčešće na visini od 5 do 10 cm.Tehnika cijepljenja je jednostavna..Na određenoj visinioštricom noža zareže se kora u obliku slova "T",najprije odozdo prema gore,a odmah zatim zareže se vodoravna crta.Zatim se tupim dijelom noža kora malo razmakne ulijevo,pa udesno.S plemke se nožem skine okce s pupom i peteljkom lista.Stavi se u razmaknuti urez ispod kore,tako da se gornji kraj okca poravna s vodoravnom razrezanom crtom na podlozi.Kora se priljubi uz pup i poveže.Pri tome vezivo treba omotati oko cijele dužine reza.Preko pupa ne smije doći vezivo.Pup treba viriti ispod veziva.

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Kada se kalemi na budni pupoljak (taj bez kore) onda se kalemi kada pupoljak iz tekuce godine bude spreman sto zavisi od vremenskih uslova ali otprilike 6-7 mesec a kada se kalemi na spavajuci pupoljak (taj sa komadicom kore) onda se kalemi u 8-9 mesecu.

Valjda mislite s komadicom drveta?

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
922
Kupio sam ove makaza za kalemljenje, ima li neko iskustva sa njima?
images

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
i ja sam ih nedavno kupio preko ebay-a.nisam isprobao ali na netu vidim da nisu loše

Entuzijast

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2014
Poruka
206
Ja s njima cijepim lozu na suho već 2 god. i poneku voćku u proljeće ako su plemka i podloga iste debljine. Spoj je perfektan ako je nož oštar i prijem je shodno tome jako dobar. Obratiti pažnju na nož koji je dosta krt i može se zdrobiti ako je nešto pretvrdo(debela loza npr) ja sam to riješio naručivši posebno još 6 omega noževa koji su po meni najbolji.

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
Odakle si naručio dodatne omega noževe?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Hmmm, iskreno nemam iskustva s takvim skarama,ali nekako mi izgledaju kineski i ne uljevaju povjerenje. Mislim si da kad bih iso odrezati podlogu/plemku trešnje da bi one pukle na sredini,mozda se varam.

Nekako mi bolje izgledaju talijanke :

kljesta_kalemljenje_cijepljenje-500x500.jpg

Ali to je sve na temelju vizualnog,
Možete li demonstrirati rad s tim skarama u kojem videu?

Razmisljam si da li bi bolje bilo investirati u takve skare(fervi =250kn,te kineska cca 150kn),ili pak u kvalitetan kalemarski nožić.Dosada sam sve radio skalpelom, vrlo uspjesno.

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
hmmm, nisam ni ja profi
ali svake godine ipak imam nekih 250-300 komada nakalemit,
Što na divlju rašeljku,što na posađene podloge, da se razumjemo ako se sve i uhvate prezivit ce ih cca100(jer na jedan panj nakalemim 2-3)

Ali to sto nisam profi neznaci da bih morao raditi s nekvalitetnim alatom(ako me razumijes)

Mislim si da cu ipak investirati u kvalitetan nož,jer i bolje mi je vježbat ruku i usavršit se eheeheh,

Također,nista protiv klješta nemam :D
Koliko si ih platio na e bayu, i jesi li platio sto carine/postarine kada su dosle?

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
10.65$.dostava besplatna.nema carine.kod nas iste u poljoprivrednim ljekarnama 3× skuplje

Najnoviji postovi

Na vrh