Pozdrav,
da oživim malo temu. Napravio sam CNC router prije skoro 3 godine. Veliki CNC router, radni prostor 3x2,1m da može stati kompletna ploča iverice/mdf na njega. 3kw glava, vodom hlađena.
Sama izgradnja je trajala nekih 3 godine (trajala bi duže, al je bio lockdown radi korone pa sam tad odradio dosta posla). Radio sam većinom vikendom kad sam imao slobodnog vremena, a nekad i radnim danom poslije posla. Uglavnom, napravio sam kompletnu konstrukciju sam, kretanje po x,y,z osi preko zupčasti letvi, HGR vodilice 20mm. (ne znam zašto nisam išao na 25mm, trebao sam)
Nacrte metalnih dijelova/ploča koje sam trebao pri izgradnji sam crtao u AutoCadu i slao u Sigmat Gromačnik da mi isjeku na waterjetu, ispalo sve odlično.
Wiring servo step motora s driverima sam isto sam radio, jedino što nisam sam radio su postavke/skripte u mach3 programu za upravljanje. To mi je radio jedan lik, doašo s USBom, nekim skriptama koje je kopirao tamo negdje u folder od mach3, riješio još neke postavke u programu i CNC od tada radi savršeno.
Međutim, prije 7-8 mjeseci sam htio dodati laser (laser tree od 80w, 10w optička snaga za graviranje/sječenje tkanina i slično). Čuo se s tim likom, pitao kako to ide i može li se to opet u mach3 dodati i laser, kaže lik može, napravi se novi profil, mach3 laser, opet neke skriptice, postavke i ostalo.
Kupio sve, pripremio, lik me zavlači 7mjeseci, ne može doći, nema vremena i slični izgovori (s time da mi je rekao da ostavim njemu da odradi wiring lasera kad dođe - ne znam iz kojeg razloga). Da bi mi jučer rekao, može doći iza 21.08. i da će me koštati 500e da to odradi.
Da napomenem, kad je radio prvi puta postavljanje mach3, odradio je za moožda 1h, ako ne i kraće i naplatio 500kn.
Tako da sad tražim alternativu, ima li tko da to može odraditi ili ako ima kakav dobar edukacijski materijal da mi da, da proučim pa da sam riješim to. Jel, o dodavanju lasera u postojeći mach3 program i o wiringu lasera (iako to ne bi trebalo biti ništa kompliciranije od wiringa step motora, obradne glave, regulatora)
Eventualno ako koga zanima meni su pri izgradnji pomogli puno
ovi postovi.