• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cnc izrada

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,339
Cnc tokarilica? Mi smo slagali sebi u firmi staru tokarilicu od Prvomajske tj. njihovu prvu verziju.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,351
Za koju vrstu obrade i kojih materijala, te interesuje cnc mašina.
 

floion

Član
Tu od
18 Ruj 2013
Poruka
163
Prvenstveno bi je koristio za obradu drveta, obrada laserom ili glodalicom. Da ima tri osi x,y i z ose.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,645
Ima moj bivši đak koordinatnu glodalicu, drvene konstrukcije, koju je sam napravil, veličine negdje 1 x 2 metra, ak se dobro sjećam.
Na njoj izrađuje razne natpise, reljefe...na drvenim podlogama.
Zanimljivo, za upravljanje istom koristi se kontrolerom za PS i PC-jem.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,351
Od moje svastike kćerka ima cnc rezač-graver, pre 7-8 godina plaćen oko 2500e, nakon tri godine sam ga morao remontovat. U ponudi je stajalo profi mašina, kad je stiglo obično smrçe, sve meki al, tako amaterski napravljeno. Brzo dobilo luftove na vođenju, pa sam to piksovao i mijenjao motor od frizera. Stojalo da je motor 500 w a on nema ni 100 w, pa sam stavio klasični frezer od 500 w, koji sad radi 3 puta brže iste pozicije. Jedino što je sad pokretanja frizera zasebno i ima konstantan broj obrtaja, dok je predhodni išao od 5000 do 25000 o/min. Mada što se tiče rada po osama to je ok poslije remonta. Inače program i upravljanje je bez greške. Prave od drveta razne ukrase i graviranje mnogo toga, svaki dan im radi mašina po 10 sati.
 

floion

Član
Tu od
18 Ruj 2013
Poruka
163
Ja idem u izradu stroja. Ovako sam zamislio.
Za kretanje po osama koristit cu vretena i matice sa kuglicama, vodjice cu staviti od ladica tj stavit cu vodjice ladica koje su jako kvalitetne. A za x osu imam vodjice od cnc. Radna dimenzija ce biti 60x100 cm. Kao radni alat mislim koristiti frezer kojem sam vec potenciometar izmjestio i moci cu regulisati broj obrtaja. Takodje imam do njega staviti i laser koji moze sjeci do 4 mm debljine u jednom prolazu. Cnc ce pokretati Nema 23 motori kojima ce upravljati arduino uno sa sildom i drajverima. Program za rad je mach 3
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,351
Ja nisam u toku koji program koriste. Ono oko čega sam ja je bilo da se izbegne prašina koja brzo suši lezajeve. Izradio sam jedan mali ciklon koji kupi prašinu oko frizera. I da smanjuje prašinu u radioni.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,645
Nećeš moći jer fina prašina brzo zaštopa filter a i malog je kapaciteta
Mora biti ciklon.
 

floion

Član
Tu od
18 Ruj 2013
Poruka
163
Da na to nisam ni mislio. Iako mi je to najmanji problem. Danas sam nesto razmisljao, da li ugraditi stepr motore ili obicne elektromotore
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,351
Za ose nemogu obični motori moraju mijenjat brzinu i smjer dok rade neku poziciju, recimo broj 8 ili uopšte dok ispisuju neka slova, konstanto je kombinacija X i Y osa. Za to netrebaju jaki motori. Nešto mije je reko ovaj moj da to ima kupit pa se može sastavljet, motori zajedno sa navojnim šipkama. pogledaj eby.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,645
Moraju biti koračni ili servo motori.
 

floion

Član
Tu od
18 Ruj 2013
Poruka
163
Ima varijanta sa obicnim elektomotorima preko senzora i jos necega, skuplja ali pouzdanija varijanta. Ono sto je interesantno da odredjene sivace masine imaju steper motore (to sam danas saznao). Ja cu koristiti Nema 23 motore. Fali mi jedno navojno vreteno pa sam mislio napraviti je na tokarskom stroju, maticu vec imam.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,645
Mogu biti sinkroni ili čak asinkroni sa apsolutnom enkoderima, ali to komplicira stvar.
Servo motori su dovoljno jeftini.
 

lordmorpheous

Novi član
Tu od
11 Stu 2020
Poruka
24
Pozdrav,
da oživim malo temu. Napravio sam CNC router prije skoro 3 godine. Veliki CNC router, radni prostor 3x2,1m da može stati kompletna ploča iverice/mdf na njega. 3kw glava, vodom hlađena.
Sama izgradnja je trajala nekih 3 godine (trajala bi duže, al je bio lockdown radi korone pa sam tad odradio dosta posla). Radio sam većinom vikendom kad sam imao slobodnog vremena, a nekad i radnim danom poslije posla. Uglavnom, napravio sam kompletnu konstrukciju sam, kretanje po x,y,z osi preko zupčasti letvi, HGR vodilice 20mm. (ne znam zašto nisam išao na 25mm, trebao sam)
Nacrte metalnih dijelova/ploča koje sam trebao pri izgradnji sam crtao u AutoCadu i slao u Sigmat Gromačnik da mi isjeku na waterjetu, ispalo sve odlično.
Wiring servo step motora s driverima sam isto sam radio, jedino što nisam sam radio su postavke/skripte u mach3 programu za upravljanje. To mi je radio jedan lik, doašo s USBom, nekim skriptama koje je kopirao tamo negdje u folder od mach3, riješio još neke postavke u programu i CNC od tada radi savršeno.
Međutim, prije 7-8 mjeseci sam htio dodati laser (laser tree od 80w, 10w optička snaga za graviranje/sječenje tkanina i slično). Čuo se s tim likom, pitao kako to ide i može li se to opet u mach3 dodati i laser, kaže lik može, napravi se novi profil, mach3 laser, opet neke skriptice, postavke i ostalo.
Kupio sve, pripremio, lik me zavlači 7mjeseci, ne može doći, nema vremena i slični izgovori (s time da mi je rekao da ostavim njemu da odradi wiring lasera kad dođe - ne znam iz kojeg razloga). Da bi mi jučer rekao, može doći iza 21.08. i da će me koštati 500e da to odradi.
Da napomenem, kad je radio prvi puta postavljanje mach3, odradio je za moožda 1h, ako ne i kraće i naplatio 500kn.
Tako da sad tražim alternativu, ima li tko da to može odraditi ili ako ima kakav dobar edukacijski materijal da mi da, da proučim pa da sam riješim to. Jel, o dodavanju lasera u postojeći mach3 program i o wiringu lasera (iako to ne bi trebalo biti ništa kompliciranije od wiringa step motora, obradne glave, regulatora)

Eventualno ako koga zanima meni su pri izgradnji pomogli puno ovi postovi.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,880
Nekad su u Rafineriji nafte Sisak radili izmjenjivače (i ostalo) za Ukrajinsku rafineriju. Bilo je toga ohoho!
Izradio sam oko 230 natpisnih pločica u inoxu 170mm x 170mm
Ovako su izgledale, a ugrađivale su se dvije na skalameriju!
IMG_20230809_064436.jpg
 

dani27

Novi član
Tu od
28 Svi 2023
Poruka
6
Pozdrav
Nadam se da je pitanje u primjerenoj temi, naime zanima me dali netko na podrucju slavonije moze napraviti ili udariti na plocicu od prikolice brojke broja sasije. U prilog cu stavit sliku plocice Screenshot_2023-08-23-19-24-22-628_com.android.chrome.jpg
 

Najnoviji postovi

Na vrh