• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Čudni varovi na bloku IMT 533

B

baotica

Guest
Bok

Kako sam kupio traktora, tek sam sada primjetio neke čudne varove na bloku motora, nalaze se na lijevoj strani bloka motora, kod čepova na bloku.Zanima me zašto bi se ti varovi mogli nalaziti baš na tom mjestu, da li su možda tvornički.Znam da bi mogli biti zbog sleđene vode u bloku (valjda nisu), ali da li postoji još koji razlog zašto bi blok bio varen na tom mjestu.

Priložio sam i slike da se bolje vidi o čemu pričam.I zanima me ako varovi nisu tvornički, koliko je taj blok motora pouzdan, i ako nije koliko bi me izašao drugi blok (najbolje polovan), i na kraju krajeva, koliko izađe generalka motora sa izmjenom tog bloka.

I ako netko zna, gdje bi se na vodenoj pumpi IMT 533 mogao ubaciti senzor temperature vode.



 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Ako voda ne curi van ne smeta što je varen(bilo bi bolje da je zaljepljen tekućim metalom)Po varovima bih rekao da je dosta dobro zavareno i nije se trudio sakriti varove.Za termometar vode sonda ide na glavu motora između dizna.Ima tema tu na forumu vezana baš za postavljanje termometra za vodu pa malo pročitaj.
 
B

baotica

Guest
ako je blok varen zbog smrznute vode u kanalu bloka, kako znam da sam kanal nije zapunjen varom, tj kako znati da li voda kola kroz blok kako treba.I koliko je na kraju takva mašina pouzdana.U pravilu čim mi netko spomene varenenje po motoru odmah mi se diže kosa na glavi.To je uvijek loša stvar, što znaju i vrapci na grani.

Da pošalješ u kupnju vozila časnu sestru, i ona ne bi kupila mašinu sa varenim blokom.No traktor je lijepo izgledao, kompletno prefarban, novo registriran, kompletno nova elektrika, naoko sve ispravno.Nije dimio itd.A ovo sa varom primjetio sam tek kada sam tražio čep za ubacivanje termometra.Poanta je u tome da var nije bilo lako uočiti, barem ne ako ne tražiš upravo var na bloku motora.

A na to još i trebam spomenuti da traktor nije dimio, no kako sam nešto malo sa njime orao i tanjurao (oko 2 jutra) počeo je dimiti, u leru je dim bjelkast, a kad orem ili tanjuram na 1600-1700 rpm u 1 radnoj brzini dimi tamni dim.Čak i kad je na radnoj temperaturi dimi, a primjetio sam da i troši nešto ulja.Opet se postavlja pitanje koliko je pouzdan takav traktor.

Uglavnom, imao sam i prije IMT 533 koji je bio u odličnom stanju, no prodali smo ga, radio je ko urica, nije dimio, uglavnom hrpa ljudi u selu ga je htjela kupiti, no ovaj sadašnji traktor mi ima nekako čudan zvuk mašine pri radu, oštar metalni zvuk, kad dignem gas sa 0 na 2000 rpm zadimi ko lokomotiva (gusti smeđi dim), čak i kad je na radnoj temperaturi.
Traktor izgleda ko curica, neuka ekipa koja ne zna da se linija 533 više ne prizvodi, ispituju me da li je nov, pa onda moš misliti kak je zbigecan.Ali hebi ga, piše i na plotu.To što je curica zbigecana ne znači i da je dobra i pouzdana u krevetu.Uglavnom ne vjerujem u njega, za onog prvog kojeg sam prodao stavio bih ruku u vatru.

Eh sad, traktorinac je 1980 godina i registriran cijelu godinu i zbigecan došao je nekih 2500 eura, zasad sve radi normalno, no pitanje je do kada, dilema je slijedeća, koliko takav traktor objektivno vrijedi, i da li da se riješim takvog stroja, jer ako ću na njemu u slijedećih 5 godina trebati raditi generalku za 7000-10000 kuna, definitivno ga neću zadržati.Zemlje imam malo, oko 1,5 jutro koje zasijem koruzom kojom hranim isključivo perad za osobne potrebe.Dobro, bacim i nešto graha.Uglavnom, spomenuh koliko imam zemlje da bi prikazao koliko traktor mora obraditi zemlje.Ispravan IMT 533 to bi trebao pojesti za doručak.
 

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,800
evo baš jučer sused sa 539 88g i ja sa svojim 533 koji je 67g,gledamo jednog i drugog.
ja se sa njegvim nebi usudil ni vozit a kamoli kaj radit.
evo moj isto zadimi bjelo kad radi na mjestu na leru.
kad mu nabijem gas prvo baci bjeli pa onda crni dim,pali ko mina
.
izoral,stanjural posijal cca 12rali nekaj i jednom dedi.ni kapi ulj nije potrošil.
gledal sam po oglasniku plavom ima motora po 500€,generalka i sl.

ak si oral 2 jutra i traktor je odradil posel bez problema ja ga nebi diral niš.

a varenjem bloka nemre sam tak zatvorit protok vode a koliko se vidi na slici nije nekaj jako ni pukel.
moj deda je ostavil vodu na imt 560 blok se rascval toliko da je ploča bila navarena gore,traktor poslje tog odradil 4000sati i još uvjek radi.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,066
apsolutno nemoj da se opterecujes time sto je varen blok motora , skoro je nemoguce smanjiti protok ovakvim varenjem , vidi se po varu da je to uradjeno majstorski

a sto se tice dima mozda je predozirana pumpa
 
B

baotica

Guest
ma traktor radi u redu, ali kažem, troši nešto ulja, na štangici je ulje palo sa sredine na pola od toga.Znači ako je od minimuma do maximuma 100 %, onda je razina ulja pala za 25 %.A šta sam radio sa njime, možda 8 sati oranja u 3 sporoj, 6 sati u 1 radnoj.I tanjarao sam oko 10 sati.I to je sve.Dobro, i vozio sam se sa njime nekih 30 km.

ko što rekoh gore u svom postu, mene zanima koliko bi takav traktor objektivno vrijedio.Znači IMT 533 80 g. (izgleda u odličnom stanju).
 
B

baotica

Guest
kako misliš predozirana pumpa ?

i na leru mi pokazivač pritiska ulja bude u onoj početnoj crvenoj zoni.Naravno kad dignem obrtaje na 1000 i više ode u zeleno.Eh sad mene zanima da li uljna pumapa normalno podmazuje motor na niskim obrajima kad mi je pokazivač u početnoj crvenoj zoni (kao preslab pritisak ulja).Da li uljna pumpa radi brže što su obrtaji radilice veći ili to nema veze.

U principu da li me treba nešto dodati gas da pokazivač pritiska ne bude u crvenome na leru, ili ga mogu u leru ostaviti koliko hoću.
 

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
Pumpa se vrti brže ako je veći gas. I da izbjegavaj ler ako je pritisak u crvenom, drži ga uvjek u zelenom. Normalno je da pritisak u leru poslje težeg posla pada ispod zelenog. E sad pošto on u većini slučajeva ima jako mali ler, potrebno ga je uvjek držat bar na 600-700 okr/min, jer onih njegovih 300-400 (nekim i manje) je po meni premalo.
 
B

baotica

Guest
ej hvala, naravno kad sam rekao da je na 1000 rpm i preko uvijek u zelenom, baš i nije jer između tog početnog crvenog i zelenog ima maleno područje bjelog, i na niskim obrtajima (800-1200) pokazivač voli biti u tom bijelom ili na početku zelenog, tek kad ga dignem na 1500 i više onda ode debelo u zeleno, naravno kad orem onda je pokazivač na početku zelenog.

Hvala na odgovoru.
 

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pzdrav svima!
baotica kaže:
ako je blok varen zbog smrznute vode u kanalu bloka, kako znam da sam kanal nije zapunjen varom, tj kako znati da li voda kola kroz blok kako treba.I koliko je na kraju takva mašina pouzdana.
Ako se brineš zbog vode u kanalu...hmmm,,,,nemoguće ga je zapuniti varom, ako se vari sa spoljne strane bloka!!!
I nemoj da brineš,,,što se tiče toka vode!
Pozdrav Joe! :mrgreen:
 
B

Bobo

Guest
Decki moji, ja po ovoj prici zakljucujem da je covjekov traktor zrel za generalku. Ako je odradio posla na 2 jutra zemlje u par dana i dimi a koliko je tek ulja "pojeo"... Sve je to meni sumnjivo, pogotovo sto prvih par dana nije dimio, a sad dimi i koliko sam skuzio da dimi dosta.

Tko je ikada imao iole ispravan IMT 533 ili 539, zna da na hladnom motoru, cim ga upalis, ma koliko los bio, pri ler gasu pokazivac pritiska ulja MORA biti u zelenom podrucju. Cak i moj 539 koji jedva pali i po toplom vremenu prvih 15 minuta dok se ne zagrije ima pritisak ulja u zelenom podrucju pri ler gasu...

Blok je varen, to ne bi trebalo predstavljati nikakve probleme, pogotovo sto je majstorski odradjeno i var nije sakrivan. Vidjao sam puno puno vece varove i to na vise mjesta... Ako var ne curi, taj motor radi jednako kao i svaki drugi...

Taj traktor mi je sumnjiv, i ja bih ga dobro pregledao i pokusao ga opteretiti kako treba, pa da vidim kako dise... ako gubi snagu, ili ga prodaj dalje, ili tjeraj dok jos ide, pa generalka.
 

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
Bobo i on ima koliko mi se čini visok pritisak dok je hladan, ali poslje oranja mu pada.. Svaki motor hladan ima visok pritisak ulja taman da je prezrel za generalku ako može bilo kako upalit. Ali kad se ugrije stvar je drukčija, recimo na mojem čak ni nakon što bi mi rekli ''jeb.. majke'' na 600-700 okr/min pritisak nepada ispod 2 bara (ispod zelenog), ali traktor ima tek malo više od 1200rh. Dok onaj prije njega je imo problema s pritiskom ako ga samo duže voziš na 2000okr, ispod 1200okr nije išao u zeleno a imo je okrenut sat 500rh ponovo (okrenuo sat) i na 10000rh je imo 3 specijalu (šuma ga ubila) .. A išo ko blesav, dok ovaj nemože ni približno okrenut na kardanu ili povuć u brdo.

Prodali smo ga u selo do za 2200e s novim aku, el. instalacijom, sređen (utučeno 1000e u sve osim motora), ofarban, ali prelošim gumama, čovjek zadovoljan i opet taj traktor i dalje najviše radi šume, nešto malo poljoprivreda...
 
B

Bobo

Guest
Da ja motor, sto bi se reklo, SOLIDAN, onda i kad se zagrije, kazaljka smije pri ler gasu samo malo zaci u bjelo podrucje, ali u crveno nikako... Ono moje cudo od 539 kad je zagrijan, kazaljka u zeleno ulazi tek pri 2 000Okretaja, pa si misli ;)

Tako i ovaj 533, generalka nije radjena vec je netko utukao 1 000Kn na struju i bojanje te ga prodao "muda pod bubrege", kako i dolici balkanskom mentalitetu... Mislim, na takav slucaj mi smrdi.
 

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
Htio sam reći da onaj je imao 500h poslje generalke i opet je imao niži pritisak ulja. Što se ostalog tiče bio je ok, osim te sitnice ;) , mislim nebi ga ni prodali tako blizu, poznaniku da nije bio ok.
 
B

baotica

Guest
Bobo kaže:
Decki moji, ja po ovoj prici zakljucujem da je covjekov traktor zrel za generalku. Ako je odradio posla na 2 jutra zemlje u par dana i dimi a koliko je tek ulja "pojeo"... Sve je to meni sumnjivo, pogotovo sto prvih par dana nije dimio, a sad dimi i koliko sam skuzio da dimi dosta.

Tko je ikada imao iole ispravan IMT 533 ili 539, zna da na hladnom motoru, cim ga upalis, ma koliko los bio, pri ler gasu pokazivac pritiska ulja MORA biti u zelenom podrucju. Cak i moj 539 koji jedva pali i po toplom vremenu prvih 15 minuta dok se ne zagrije ima pritisak ulja u zelenom podrucju pri ler gasu...


Taj traktor mi je sumnjiv, i ja bih ga dobro pregledao i pokusao ga opteretiti kako treba, pa da vidim kako dise... ako gubi snagu, ili ga prodaj dalje, ili tjeraj dok jos ide, pa generalka.


malo sam se zahebao, :scratch ne potroši ulja za 25 % štangice, potrošio je jedno 10 %.Ali da dimi uvijek, dimi.Razumijem da dimi dok nešto radim sa njime, ali mi smeta onaj bijeli dim kod lera.Eh da, kad sam ga kupio bila je nafta u rezervaru, no ja sam stavio lož ulje.Pa možda malo više dimi i zbog toga.

bio sam kod mehaničara u vezi senzora pritiska ulja, i ovaj je stavio svoj senzor koji je nešto življi, ispalo je da mi senzor ulja nije baš najispravniji, funkcionira, ali onako ko na ruskim avionima u filmovima, kad se kazaljka ne miče moraš udarati po stakalcu sa kažaprstom, onda proradi ;) iako ni onda ne ode u zeleno ako nema barem 1200 rpm-a

i na kraju, kako misliš da ga dobro opteretim :?: pa znam da je najstresnije oranje, i to sam radio, i ide normalno u prvoj radnoj.Jedino što sam imao jedno 600 ha zemlje koju sam morao raditi u 3 sporohodnoj, jer je to bio travnjak neobrađivan jedno 10 godina, a i sam zemlja ima dosta ilovače, znači teška zemlja.

Jedini pravi pokazatelj je po meni provjera kompresije kod mehaničara, ali hebi ga ovim lokalnima se to ne da raditi, jer kao moraš skinuti pol djelova da bi mogao staviti ispitivač, tako da ću morati otić jedno 20 kilometar dalje do lika koji radi samo IMT traktore.Ali budem otišo jer jedino tako ću biti siguran u traktor.
 
B

Bobo

Guest
baotica kaže:
Bobo kaže:
Decki moji, ja po ovoj prici zakljucujem da je covjekov traktor zrel za generalku. Ako je odradio posla na 2 jutra zemlje u par dana i dimi a koliko je tek ulja "pojeo"... Sve je to meni sumnjivo, pogotovo sto prvih par dana nije dimio, a sad dimi i koliko sam skuzio da dimi dosta.

Tko je ikada imao iole ispravan IMT 533 ili 539, zna da na hladnom motoru, cim ga upalis, ma koliko los bio, pri ler gasu pokazivac pritiska ulja MORA biti u zelenom podrucju. Cak i moj 539 koji jedva pali i po toplom vremenu prvih 15 minuta dok se ne zagrije ima pritisak ulja u zelenom podrucju pri ler gasu...


Taj traktor mi je sumnjiv, i ja bih ga dobro pregledao i pokusao ga opteretiti kako treba, pa da vidim kako dise... ako gubi snagu, ili ga prodaj dalje, ili tjeraj dok jos ide, pa generalka.


malo sam se zahebao, :scratch ne potroši ulja za 25 % štangice, potrošio je jedno 10 %.Ali da dimi uvijek, dimi.Razumijem da dimi dok nešto radim sa njime, ali mi smeta onaj bijeli dim kod lera.Eh da, kad sam ga kupio bila je nafta u rezervaru, no ja sam stavio lož ulje.Pa možda malo više dimi i zbog toga.

bio sam kod mehaničara u vezi senzora pritiska ulja, i ovaj je stavio svoj senzor koji je nešto življi, ispalo je da mi senzor ulja nije baš najispravniji, funkcionira, ali onako ko na ruskim avionima u filmovima, kad se kazaljka ne miče moraš udarati po stakalcu sa kažaprstom, onda proradi ;) iako ni onda ne ode u zeleno ako nema barem 1200 rpm-a

i na kraju, kako misliš da ga dobro opteretim :?: pa znam da je najstresnije oranje, i to sam radio, i ide normalno u prvoj radnoj.Jedino što sam imao jedno 600 ha zemlje koju sam morao raditi u 3 sporohodnoj, jer je to bio travnjak neobrađivan jedno 10 godina, a i sam zemlja ima dosta ilovače, znači teška zemlja.

Jedini pravi pokazatelj je po meni provjera kompresije kod mehaničara, ali hebi ga ovim lokalnima se to ne da raditi, jer kao moraš skinuti pol djelova da bi mogao staviti ispitivač, tako da ću morati otić jedno 20 kilometar dalje do lika koji radi samo IMT traktore.Ali budem otišo jer jedino tako ću biti siguran u traktor.


Sto se ovog podebljanog tice... tu sam oda se provozas s 533, on bi bio zrel za generalku ;)

A sto se tice potrosnje ulja i bjelog dima, smrdi mi na lose uljne karike i da ti ulje izgara u motoru. Obicno to bude plavo-ljubicasti tim, al ak trosi ulje, najvjerovatnije da izgara unutra... Bijeli dim je, koliko znam, znak loseg sagorjevanja goriva, isto kao i crni dim, tako da svakako preporucam da ga odvezes tom majstoru i nek ga cjelog pretrese ak ga vec neces prodavati dalje...
 

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,598
digni haubu i skini rezervar pa skini dizne i stavi ih na cijevi tako da su ti elementi vani okreni kljucem motor ako sve tri dizne bacaju naftu u maglu i zaškripe one su Ok onda posudi mijerac kompresije i stavi ga u rupu dizni izmijeri pritisak mora bi biti preko 20 bara ako je manji stavi malo ulja u cilindre kroz rupu od dizni malo zaverglaj i ponovno izmijeri kompresiju ako se kompresija poveca onda su karike a ako ostaje ista onda su ventili.

sto se tice varenja bloka to je uredu nemoj da te zabrinjava a pritisak ulja mozda je previse rijetko ulje dodaj onaj aditiv za povecanje pritiska ulja to bi moglo malo pomoci vec ako traktor ne radi puno da ne moras raditi generalku

cudno mi je da si uopce posao prodavati doar traktor ako vec sa njime radis malo :scratch
 

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
maiky kaže:
digni haubu i skini rezervar pa skini dizne i stavi ih na cijevi tako da su ti elementi vani okreni kljucem motor ako sve tri dizne bacaju naftu u maglu i zaškripe one su Ok onda posudi mijerac kompresije i stavi ga u rupu dizni izmijeri pritisak mora bi biti preko 20 bara ako je manji stavi malo ulja u cilindre kroz rupu od dizni malo zaverglaj i ponovno izmijeri kompresiju ako se kompresija poveca onda su karike a ako ostaje ista onda su ventili.

sto se tice varenja bloka to je uredu nemoj da te zabrinjava a pritisak ulja mozda je previse rijetko ulje dodaj onaj aditiv za povecanje pritiska ulja to bi moglo malo pomoci vec ako traktor ne radi puno da ne moras raditi generalku

cudno mi je da si uopce posao prodavati doar traktor ako vec sa njime radis malo :scratch

I obavezno drži pun gas dok verglaš i mjeriš kompresiju, jer on ima leptir u usisnoj grani ;)

Osobno nebih stavljao adative, kakvo ima ulje, možda je izrađeno, sipaj inin super 5 (ne 3) pa javi, naravno i promjena uljnog filtera...
 

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,598
petar kaže:
maiky kaže:
digni haubu i skini rezervar pa skini dizne i stavi ih na cijevi tako da su ti elementi vani okreni kljucem motor ako sve tri dizne bacaju naftu u maglu i zaškripe one su Ok onda posudi mijerac kompresije i stavi ga u rupu dizni izmijeri pritisak mora bi biti preko 20 bara ako je manji stavi malo ulja u cilindre kroz rupu od dizni malo zaverglaj i ponovno izmijeri kompresiju ako se kompresija poveca onda su karike a ako ostaje ista onda su ventili.

sto se tice varenja bloka to je uredu nemoj da te zabrinjava a pritisak ulja mozda je previse rijetko ulje dodaj onaj aditiv za povecanje pritiska ulja to bi moglo malo pomoci vec ako traktor ne radi puno da ne moras raditi generalku

cudno mi je da si uopce posao prodavati doar traktor ako vec sa njime radis malo :scratch

I obavezno drži pun gas dok verglaš i mjeriš kompresiju, jer on ima leptir u usisnoj grani ;)

Osobno nebih stavljao adative, kakvo ima ulje, možda je izrađeno, sipaj inin super 5 (ne 3) pa javi, naravno i promjena uljnog filtera...


Slažem se!
 

Najnoviji postovi

Na vrh