Skrecemo polako na temu goriva, no moram reci i ovo. Jedan moj poznanik radi u sisku u rafineriji i garantira mi da su obicni eurodizel i eurodizel plavi jedno te isto gorivo. naravno, razlike postoje, no plavi je DEFINITIVNO eurodizel, a ne obicni dizel kako neki tvde.
Razlike su u tome sto eurodizel mora proci puno finije kontrole kvalitete, i jos u njega stavljaju nekih aditive da poboljsaju kvalitetu, kako bi proslo te kontrole. Eurodizel plavi nema toliko rigirozne mjere kontrole kako na izlazu iz rafinerije, pa tako ni na putu do benzinske pumpe. Vozaci znaju uzeti plavog, pa nadosuti vode, tako i ekipa na pumpama, uspe vode, pa se to jos vise "razrijedi"
U ovu pricu s vodom vjerujem, jer kad netko toci poslije cisterne, garantirano dobija vode u bacvu/rezervoar. jednom sam se i ja na to opekao i na 200 kupljanih litara, bilo je preko 20 litara vode!!!
A sto se tice razlike loz ulje i plavi, Istina je i to da se traktor puno bolje na lozu ponasa. Bolje prima gas i koliko se sjecam da je manje dimio... davno je to bilo, kad smo lozu sipali u traktor, no znam da je jace vukao na lozu i da je manje dimio...
Ako imate potrebu kmentirati o kvaliteti goriva, za to postoji odredjena tema, a ovdje bih cjenio da se nastavi rasprava o tome koliko traktori dime...
Hvala