• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

diskosna kosa

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
Evo sezona samo počela i odmah kvar na kosi :madmana: Izgleda da je mast pojela ležaj...:mrgreen:





Najgore je to što moram rastaviti svu kosu da bi došao do reduktora. I na kraju ne mogu skinuti ovu remenicu.

Jednostavno nemam alata koji bi je mogao uhvatiti i svući sa osovine. Svi radapcigeri koje imam su premaleni. Čak sam od komšije koji ima bager i kamion donio neki baš veliki radapciger i ništa... nemože ni on. :madmana::madmana: moraću to nositi negdje kod majstora da mi to razvali. Najvjerovatnije da ću ići u "FPPM Mehanika" :finga: oni će sigurno uspjeti izaći na kraj snjom... :axe:
 

SAME1309

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
175
Hm,mozda ce ispasti glupo al ajde da pitam.Si siguran da ta remenica treba ic dole navlacenjem??. Pitam jer slicna remenica na Gaspardo kosi ima navoj (malo veceg koraka).
 

bole1994

Član
Tu od
16 Lis 2011
Poruka
279
ajd druze kad si vec rasklopio da ti meni pomognes :D
u nas je u kose pottinger SM III otiso semering na prvom disku i pusta ulje
mi smo to gledali al nemamo pojma kako skinut diskove,dal se to treba rascupat citava kosacica da bi se doslo do onog na tvojoj 2 slici
hvala
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
nije navoj, jasno se vidi utor za klin
Samo je zapekla i tu bez grijanja i pravog alata nema ništa... A ja to nemam čime ugrijati a ni skinuti, to mora ići dalje.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
ajd druze kad si vec rasklopio da ti meni pomognes :D
u nas je u kose pottinger SM III otiso semering na prvom disku i pusta ulje
mi smo to gledali al nemamo pojma kako skinut diskove,dal se to treba rascupat citava kosacica da bi se doslo do onog na tvojoj 2 slici
hvala



Ne trebaš rastavljati kosu nego samo skinuti zaštitnu ceradu radi lakšeg pristupa disku.
Da bi došao do kućišta ležaja gdje se nalazi semering moraš prvo odvrnuti ovih 6 vijaka kao na slici. Tako ćeš skinuti disk i noževe.

Ispod diska takođe imaš još 6 vijaka koji drže kućište ležaja. Odvrni i njih i onda možeš izvaditi kućište ležaja koje sa donje strane ima zupčanik a sa gornje glavčinu na koju se privrće disk. Kad budeš skidao kućište vjerovatno ćeš ga morati malo kuckati čekićem da se odvoji od grebena. Kad sve izvadiš onda trebaš odvrnuti ovu veliku navrtku (na slici se vidi na sred diska). Međutim tu može biti problem ako je zapekla, ja sam kod sebe kad sam mjenjao ležaj, morao presjeći i onda praviti kod tokara drugu.
Kad je odvrneš onda normalno skineš glavčinu diska i na donju stranu vadiš zupčanik sa osovinom. Dalje ide ležaj van pa onda semering. Sve u svemu nije neki problem za rastaviti jedino ova velika navrtka zna napraviti problem ako je tvrdoglava pa neće da popusti.

Kad budeš sve montirao nazad, obrati pažnju na položaj diska da ti se noževi nebi stizali i sudarali sa susjednim diskovima. :)
 
B

BAGERISTA

Guest
Pa dobro prijatelju,,,,,,,,,,,,,,šta več kvar,,,,a ni krenulo se nije,,:madmana::madmana:ali kod stroja je sve moguče,,,pa makar bio i nov,,,,evo meni odmah zviznuo glavni nož,,,,,,,,,stavile se zakovice,,,i nisu bile stisnute izgleda kako spada i ode,,,nosač nožća,,,mada sva sreča pa imam drugu u rezervi,,,,a ovu smo sad dobro stisli,,,i sad opet rezervas zlu ne trebalo.....

Nisam nikad vidio u radu ovakvu,,,mada se cijelo vrijeme pita s kojom je bolje delat,,a i kako se čovijek navikne,,..
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
eto samo počela kositi i ode ležaj. Al dobro sobzirom koliko je pokosila do sad nije ni čudo.
Ja sam prije ove imao onu običnu bočnu sa grebenom. I moram ti reći da je sa ovom daleko lakše i brže kositi. Pogotovo kad je trava polegla ili slamu ili recimo grašak. Ona to ne osjeća koliko traktor može brzo ići toliko ona stigne pokositi. :D A može kositi i kad je sklopljena pa dobro dođe za živicu pored puta ;)
 

bole1994

Član
Tu od
16 Lis 2011
Poruka
279
sve bi to bilo dobro da je otiso semering na 2 il 3 disku
al u mene otiso na prvom i na disku ima valjda neka osovina sto ide u ovaj reduktor sto si ti mjenjo lezaj e kako sad odvojit reduktor i diskove,jel to neki velik problem
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
E u tom slučaju ćeš morati skinuti gredu koja ide iznad grebena. Na tom prvom disku gdje je i pogonska osovina vjerovatno ima neki doboš. Njega ćeš takođe morati rastaviti. Najčešće je taj doboš sastavljen iz dva ili tri polukružna lima i učvršćen vijcima. Kad ga rastaviš vidjećeš da je osovina na disk pričvršćena sa šest vijaka. Kad ih odvrneš onda samo izvuci greben ispod reduktora. Dalje ti je sve kao što sam već rekao. Prvo skineš disk pa vadiš kućište itd. Ima tu puno šarafanja a vjerovatno su neki vijci i zapekli pa pripremi WD 40, čekić i sječivo a Bogami i živce...
 

bole1994

Član
Tu od
16 Lis 2011
Poruka
279
aha hvala ti druze
to me je malo mucilo kako skinut onaj dobos na disku al mi je sad jasno sve :gitarist:
bice propremljen i vedo 40,i cekic i macola i sjeciva i brusilica i busilica i zivci
ziv ti meni bio,hvala :drinkers:
 

orač 1

Član
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
292
Jedno pitanje Vi forumaši koji posedujete kosilice sa diskovima koje su se pokazale bolje kosilice. Sa dva diska ili ove sa više diskova ali manjim diskovima.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
sa više diskova su diskosne a te kako kažeš sa dva diska su zapravo bubnjaste ili dobošaste kose. Dobre su i jedne i druge, razlika je u tome što diskosne ostavljaju otkos rastresen po cijeloj širini koju kose, dok bubnjaste zbijaju otkos. Diskosne su osjetljivije ako je zemlja vlažna i ima dosta krtičnjaka dok bubnjaste po takvom terenu kose bez problema. Diskosne su lakše za pokrenuti ali traže veću rezervu snage dok su bubnjaste upravo obrnuto, znači teže za pokretanje ali traže manju rezervu snage zbog velike inercije. Uglavnom dobre su i jedne i druge i imaju niz prednosti nad običnim "grebenašicama".
 

bole1994

Član
Tu od
16 Lis 2011
Poruka
279
daleko su ti bolje ove sa vise diskova,ljepsi otkos ostane lakse se osusi,bolje pogupi kad je trava polegla
i ako uzmes sa 2 diska onda moras uzet i rastresac zato sto one zbiju otkos i nema tog sunca koje moze osusit prvu detelinu koja se pokosi sa 2 diska
 

orač 1

Član
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
292
Nije problem rastresanje poseduje već rastresač ali mene samo interesuje kave su koja što se tiče izdrživosi i kvarovima,rekao mije jedan moj prijatelj da kosilice sa više tanjira poseduju ulje u kod svakog tanjira i odu brzo nekakve čaure i smerinzi i ulje brzo iscuri dok kod doboš kosilice nema ulja,možda i ima ali meni nije poznato.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,665
Ja imam bubnjastu tj. sa dva diska, SIP 135 cm otkos staru 24 god. Dosadašnji kvarovi su bili ovi: na jednom bubnju sam promijenio ležajeve i jedan ili dva nosača noža, obično najviše strada onaj drugi bubanj. Na prvom je još uvijek sve orginal. Drugih kvarova nije na njoj bilo. Bilo je još nekih popravaka al to je sve uzrokovano našom nepažnjom. Za nju ti treba barem 539 da ju vrti, sve ostalo je preslabo. Može i slabiji traktor al onda se kosi samo slabija trava. Mana joj je velika težina, pogotovo se to osjeti u transportu kad je zakrenuta u položaj za transportiranje. Meni na U-445 bi bilo idealno kad bi imao jedno 60-70 kg utega naprijed. Kod košnje se može skinut sakupljač trave koji ima i onda pokošena trava nije jako na hrpi, više je razbacana ali opet ne toliko kao kad kosiš sa običnom kosom.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
I dobošaste kosilice takođe imaju ulje. Ovo o semerinzima nije tačno! Ja sam na svojoj kosi do sad mjenjao dva ležaja (stoje u paru) na zadnjem disku i evo sad mi je otišao jedan u stubu ispod reduktora, semering još ni jedan nije otišao niti igdje pušta ulje. Zupčanici su još uvijek kao novi, nigdje ni jedne mrlje a kamoli šta drugo. A to je upravo zato jer su stalno potopljeni u ulju.
Diskosne imaju daleko više pokrenih dijelova nego bubnjašice ali to ne znači da se zbog toga više i kvare.
U suštini dobre su i jedne i druge ako kupuješ novu onda nema veze koja je. Ako kupuješ polovnu onda obrati pažnju kako je održavana, dali je šta lomljeno, motano itd.

E da... Diskosne imaju problema ako se kosi po vlažnom a ima puno krtičnjaka ili mravinjaka na njivi, onda se to blato zna zalijepiti ispod između diskova i bude "starije" od noževa pa ruši tj. ne siječe travu.
 
Posljednje uređivanje:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
Dobošaste imaju tekuću mast a ne ulje;)

OK. Hvala, Nemam dobošastu pa neznam baš !? Al u svakom slučaj neki sistem podmazivanja mora biti.
 
B

BAGERISTA

Guest
Cowboy,,,,,,,,,,,,,,,jesi nuspija izbit onu tvrdoglavu remenicu...
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,430
Nisam još skinuo, odnio sam sve danas i reduktor i kućište i remenicu u firmu u Dubici pa će oni napraviti alat i na presi je izbiti. A inače firma je "Mehanika" i bave se proizvodnjom priključaka za traktore. Tako da bi to za njih trebalo biti "mačiji kašalj"
 
Na vrh