Gajtan
Dobro znana faca
- Tu od
- 25 Pro 2013
- Poruka
- 1,111
P.S. ovo profi poljoprivredici je bilo namjenjeno onima kji ti savjetuju da se niš ne isplati i da nebuš u ničemu uspio i da sigradski dečko koji nema pojam. Nisam niti ja, ali sam imao volje i naučio. Bez ljutnje, nije lako, ali nije poljoprivreda baš nuklearna fizika, nemojte me zahebavati.
Koliko ja vidim nitko od "profi poljoprivrednika" mu nije rekel da se ništa ne isplati nego mu ljudi pokušavaju pomoci realnim savjetima. I dobro je mladom covjeku reci sve realne opasnosti koje ga mogu zateci na putu.
Isto tako koliko vidim pokretac teme bi htio nešto zaraditi a ako bude sve usluge placao teško ce nešto zaraditi. Svaka cast tebi i tvojim susjedima dobrotvorima ali to ne znaci da i on ima takve susjede...
Evo, ja sam se konkretno poceo baviti konjima prije par godina. Neki su me od toga odgovarali(vecina) a neki su mi rekli zašto ne. Bilo je argumenata za i protiv. Isto tako sam bio svjestan toga da ce mi trebati nešto od mojih strojeva i da ne mogu racunati na to da ce mi sve raditi netko drugi iako mi je ujak kuca do mene i ima farmu muznih krava. Kupio sam prvo jedan traktor, pa kosu, pa još par prikljucaka, pa ove godine drugi traktor....
Sad trenutno imam 9 konja a plan mi je nekakvo maticno krdo od 20 - 25 kobila + dva pastuha. Tek kad budem imao 10 kobila koje se budu ždrebile cu imati zaradu. Dakle prve tri godine samo ulaganje a tek cetvrte godine mogu ocekivati nekakvu zaradu. I to jednostavno moraš tako svatiti i tako dugorocno gledati.
A naravno da ima i onih koji imaju dvije kobile i pastuha i prodaju dva ždrebeta godišnje a tvrde da su u plusu. S druge strane ne racunaju da troškovi hrane, pripreme hrane i još neki drugi troškovi pojedu ta dva ždrebeta koje prodaju.
Hocu reci pokretacu teme da si sve dobro iskalkulira izvidi i da ne uđe u nešto kaj mu bude samo pušiona i trošak.