• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Drva za ogrijev smijem prodavati ili ne?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,528
ne, kolega ZJ, ne nikako reći da je nešto prodal...
i ne se ići zapetljavati u raspravu jel se smije prodat drva koje kupiš od šumarije ili ne, to neće na dobro izići...
pojednostavljeno, nisi prodal niti klipice nikome, ako netko misli drugačije, taj griješi!
odi k inspektoru i postavi se tvrdo.
 

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
Ne citaj parcijalno zakon.
Samoizrada i prodaja kroz maloprodaju na blagajni sumarije se u ZOŠ podrazumjevaju za vlastite potrebe.
Pa ja ne vidim sta sam proizvoljno tumacio ili preskocio koji clanak zakona ? Zakonodavac je tu vrlo jasan i ne vidim kako bih drugacije tumacio ako doslovce pise samoizrada za vlastite potrebe i kupnja "po kucanstvu". Sama kolicina u m3 je tu nebitna, moglo je biti odredjeno za samoiztadu 25m3 a kupnja 35m3. Ako je u oba clanka tj. u zakonu i pravilniku tako napisano onda sta sam ja to parcijalno tumacio ?

@
Kupljenec
Svake godine prodam 2-10m2 max. tj. ovisi koliko se napravilo na placu ili koliko se dobilo ako nisam radio plac nego pisao klade. S obzirom da trosim oko 20m2 i da se svake godine ne dodje na red za plac i kad se rijesim tog viska mislim da ipak nisam kriminalac takvog kalibra koji bi trabao biti predmet zanimacije inspektorata a pogotovo s obzirom na kolicinu drva koju ja prodam kroz cijelu godinu tako rec...

@
ZJ
Nije me upozorio da se ista snima... ako je i snimao onda se to mora cuti na snimci da me nije upozorio. U biti razgovor je ( kao sto sam i prije napisao ) krenio tako da je uporno ispitivao dali ima drva i kada sam ja rekao da nema i da je prodano tek onda se on predstavio ! Mislim navlakusa cista i OK ako mu je to posao samo nisam siguran dali sa pravne strane on smije tako nagovarati i cimati da mu "ponudim drva" a da se prije nije predstavio.

Ocito je i sasvim jasno da sam nekomu zasmetao sa tih svojih 2-10m2 godisnje i da me netko prijavio "za sverc" no ipak mislim da nema sanse na osnovu telefonskog razgovora mi opaliti neku kaznu ili da me posalje na sud. Ono sto mi je zanimljivo da odakle mu moj broj telefona ?!? Nemam oglasa niti je tako mogao saznati moj broj, nema me ni u imeniku... dakle morao me prijaviti neko ko je kupio drva od mene ili htio kupiti a nisam ih imao jer bilo je i takvih poziva...

Nemam svoje sume, da imam nebi se sigurno tak zahebaval a nebi bilo potrebno ni prodavati drva. Nemos ti znati koliki plac ces dobiti, lugar obiljezi i javi da se dodje raditi pa svaki puta ispadne drugacije. Mislim da je svakome jasno ili bi bar trebalo biti, zasto se proda taj visak od placa koji ostane i da se tu ne radi o "zaradi" na drvima. Mislim o kojoj zaradi mi ovdje pricamo i to na godisnjoj razini ako plac platim sa izvlacenjem 3200kn a prodajom dobijem 1500kn ? Da, istina.., grijem se cjelu zimu za 1700kn pa i za manje nekada ali sam radio za to, nisam ukrao.
 

sanjar

Aktivni član
Tu od
15 Stu 2015
Poruka
132
Da li vam je došao poziv za saslušanje, javlja li se ponovo iko po tom pitanju? Mene ne bi čudilo da je neko drugi zvao pa se kasnije predstavio kao inspektor. Vjerujem da od toga neće biti ništa.
A sada, da li ti postoji mogućnost da u buduće odmah voziš kupcu na adresu, da ne lageruješ kod kuće (otkud oni znaju zbog čega si ti istovario drva).
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,665
Jel taj koji se predstavio kao inspektor stvarno inspektor?
Ako znaš njegovo ime i prezime raspitaj se malo o njemu, možda te netko malo vuče za nos.
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,171
Parcijalno = djelomicno si protumacio dio za koji tvrdis ili se nadas da smijes kupiti u maloprodaji visemetricu iscjepati i prodati...to jednostavno neide jer je to maloprodaja a po kucanstvu je dozvoljeno koliko vec je pa onda ne smijes prodavati ili dalje dilati. Prekrsio si nekoliko zakona i pravilnika s time: obavljanje gospodarske djelatnosti bez da si registriran za to i prevozio si drva a da nisu imala popratnicu vjerojatno i zakon o zastiti na radu jer atesti strojeva i sl....
Razlika cijene tvojih drva i obrta za izradu ogrjeva...
 

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
Prekrsio si nekoliko zakona i pravilnika s time: obavljanje gospodarske djelatnosti bez da si registriran za to
Gospodarska djelatnost "na crnjaka" bi znacila da sam radio nesto svakodnevno i u kolicinama gdje sam takvim radom mogao ugroziti poslovanje registriranog subjekta iste ili slicne djelatnosti, eventualna prodaja 2-10m2 drva na godisnjoj razini je smijesna kolicina da bi se mogla okrakterizirati kao gospodarska djelatnost.
prevozio si drva a da nisu imala popratnicu
Vidis, od takvog dugogodisnjeg clana foruma covjek bi ocekivao da zna makar procitati prvi uvodni post gdje se pocetno opisuje problematika. Dali je ovakvo netocno "lupanje" cinjenica problem mozda osobne prirode ili "namjerna nepismenosti", nebih znao... no svakako mogu istaknuti:

Gdje sam ja to prevozio drva i kada ?
Dali meni osobno treba popratnica ako bi eventualno prodao u svojem dvoristu ?

Znaci mozemo se ne slagati oko tumacenja jednog ili drugoga zakona ali neistinito navodjenje cinjenicnog stanja i argumentiranje netocnim cinjenicama bas i nije u duhu bilo kakve rasprave.
vjerojatno i zakon o zastiti na radu jer atesti strojeva i sl....
Kojih strojeva ? Opet netocno i pretenciozno iznosenje neistine.
Za koji to tocno stroj trebam atest ? Za cjepac manualni od 3kg :hahah: Dozvolu za rukovanje motorkom imam i dali kolega mislite da trebam atest i tehnicku dokumentaciju za klin i drveni sćap od 1m?

Zbilja ne znam koji je razlog sto pisete ovakve neistine i izvlacite "cinjenice" koje nisu tocne, ok sto se tice tumacenja zakona i rasprave oko toga ali bi molio da ne pisete nesto sto nije istina i sto nisam ni rekao ni napisao da se dogodilo.

@
sanjar
Nije dosao poziv, cekam pa cemo vidjeti. Inspektor je jer po pretrazi broja telefona u imeniku dobije se broj inspektorata. Prvo je htio da ja dodjem "sutra" prijepodne kod njih a ja rekao da ne mogu i pozvao da oni dodju kod mene kad god hoce... onda smo se malo "natjerivali" jer je on spomenio samoizradu za vlastite potrebe a ja sam tvrdio da nikad nista nisam prodao iz samoizrade sto je i istina.
Onda je rekao da ce kasnije zvati. Onda kad je kasnije ( nakon 10min ) nazvao kakti ne tebam sutra dolaziti, nece ni oni dolaziti kako se dogovaralo u prvom pozivu nego da cekam sluzbeni poziv koji ce oni poslati.
On je krenio "zestoko" u prvom pozivu kao da ja dilam ne znam po 200m godisnje, kada sam ja rekao da nista iz samoizrade nikad nisam prodao, onda da cekam poziv...

U konacnici, ako je telefonski razgovor sniman sad znamo da nije dokaz ako nisam upozoren a nisam...
Sta god mi pricali preko telefona moze okacit macku o rep..
Sluzbeno ispitivanje mora biti kod mene ili kod njih...
Ako cemo strogo gledati zbilja ne znam koji dokaz bi mogli predociti da sam ja ista prodao.

Evo i pitanje za uvazenog clana @sttipa ako je sposoban istinito i cinjenicno raspravljati:

Ako je zakonodavac propisao "osobne potrebe za kucanstvo" na godisnjoj razini, dakle uvjetovao neko pravo vremenskim okvirom kako je isto moguce iskoristiti, dali se istekom tekuce kalendarske godine i samog vremenskog okvira to pravo koje je ostvareno kao i obveze prenose u drugu kalendarsku godinu ako predmet toga prava nije "iskoristen" u potpunosti ?

Nadam se kolega da razumijete pitanje ?

Dakle zakonodavno gledao, sta je sa drvima koja nisu iskoristena u tekucoj godini ? Posto se smiju pisati nova dali "stara", posto vise nisu vezana zakonskim vremenskim okvirom moraju na carinu/inspektorat za unistavanje u slucaju da smo promjenili nacin grijanja ? Dosao plin ili pelet ili dizalica topline, tako svejedno koji vid grijanja... Koliko godina drva moraju "stajati" kako bi se mogla prodati kao osobno vlasnistvo ?
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,171
Postovani @nescafe2 ovim putem ti se ispricavam ukoliko si moje odgovore shvatio kao provokaciju ili vec nesto lose nije mi bila namjera.
Pisem ti kao poznavatelj Zakona o šumama i teme prodaje drveta te njegovog prijevoza.
Iskljucujem se iz daljnje debate.
Pozdrav.
 
  • Like
Reactions: ZJ

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
ukoliko si moje odgovore shvatio kao provokaciju ili vec nesto lose nije mi bila namjera.
Nisu problem vasi "odgovori", naprotiv kao netko tko poznaje materiju - pozeljini su.
Problem je krivo predstavljanje stvari i cinjenica. Tvrdili ste da sam ja vozio i prevozio drva pa time krsio zakon jer nemam popratnicu a to nije istina, takodjer spominjete neke strojeve, ateste i slicno a nije bilo ni rijeci o tome i takvom nacinu rada niti da ja to uopce koristim.

Nemam nista protiv vasega misljenja taman se i ne slagao sa njime, naravno da je Vase pravo dati svoj uvid i razmisljanje no drzimo se cinjenica a ne implicirati razne stvari nekome da je nesto radio pa je automatski radi toga svakako kriv.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,066
I ja sam mišljenja kao @DARIJUS .
Čak i ako postoji snimak vašeg razgovora on na sudu apsolutno ništa ne vrijedi.
Ako nemaju (avjerovatno nemaju) nikakav konkretan dokaz da si ti prodavao drva ja sa njima nebih ni razgovarao. Odazvao bih se pozivu ustvari bi insistirao da oni dođu kod mene i uvjere se svojim očima da nema nikakvih drva. Dobili bi moj odgovor da nikada u životu nisam ni jedne iverke prodao i jedno veliko zbogom.

Razumijem ja tebe da ti želiš dokazati pravdu ali vjeruj mi da si "igru" izgubio kada zvanično kažeš da si prodavao drva.
 

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
Razumijem ja tebe da ti želiš dokazati pravdu ali vjeruj mi da si "igru" izgubio kada zvanično kažeš da si prodavao drva.
Ma nije mi do pravde, pravda je u ovoj drzavi prestala postojati kad se ista osnovala... zalosno ali istinito.

Pa i POS stan smijes prodati kada si ga isplatio, ne moze zakonodavac zabraniti dozivotnu prodaju bilo cega sto je kupljeno putem bilo kakvog poticaja ili olaksica ako na to gledamo u smislu pravilnika o prodaju drvnih sortimenata po kucanstvu. Moze je ograniciti naravno, no evo ako kupim tehnicku oblovinu za koju vazi isto pravilo po kucanstvu te izrezem daske/grede sta god... u ugradim u kucu, prodam kucu i prekrsio sam zakon ?!?

Hrast ako se raskala bez ikakvih problema moze stajati 4-5 godina pa i vise, jos ako je gore pokriveno i na prozracnom prostoru, suh ko barut, milina za loziti u pravom kaminu. Znaci ako je drvo kupljeno "po kucanstvu" i u onoj kolicini koju godisnje smije isto povlasteno kupiti, ispada da se to mora poloziti ili unistiti i bez obzira na protek godine kada je povlastica za tu kupnju istekla i bez obzira sto je moguca nova kupnja za novu kolicinu ono sto je ostalo od prije se ne smije prodati ?

Mislim da zakonodavac nije isao u tom smjeru tako razmisljati kada je pisao zakon jer ako je cilj bio spreciti sverc onda je to samo ogranicenje kolicine po kucanstvu sasvim dovoljno da bi sprijecilo bilo koje fizicko lice da na svoj OIB proda vise nego smije i uopce povlasteno kupiti. Ako proda nesto sto nije na vlastiti OIB i osobno vlasnistvo e onda mozemo pricati o kriminalu i svercu i to ne podrzavam.

Ne moze drzava meni dozivotno zabraniti kako cu ja raspolagati sa svojim vlasnistvom ! Moze uvjetovati kao na primjer zabrana prodaje POS stanova dok se ne otplate, moze uvjetovati da povlasteno mogu kupiti toliko i toliko drva svake godine ali kad ih ja kupim i platim PDV na njih pa moja su !! Ne postoji zakon koji bi zabranio izricito prodaju drva, zabranjuje se promet sa drvima bez papira i tu nista nije sporno.

Naravno da im necu to tupiti ako me i pozovu na razgovor ali realno gledano da je situacija zakonski cista ko suza - bogme nije 😖
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Pital sam te neki dan jel ti to prvi put da prodaješ? Evo ti primjera od mojeg prijatelja. Automehaničar je, radil dugo godina u Njemačkoj u audiu,i malo si je prišparal novci i vrnul se doma, mislil je veliku radionu napravit al ke odustal jer ima veliku štalu, a više niš ne hraniju pa je rekek bu ju malo zrifral, tak je i bilo.
Malo po malo ju je zriftal, al ono baš top, i namjestio je da ti slabo dojde kak, od podnog grijanja, 2 dizalice nove stupne,ma sve, podno grijanje i neznam kaj sve ne.
I naravno delal je tak, fušaril polako, al ono doma je niko mu me kvoca iznad glave i baš ga briga, malo po malo je počel birati aute koje bu delal, naravno samo audije, i to samo nove, došel je do toga da može birat kaj bu delal, i dalje u fušu sve dela, posla prek glave, nezna kam bi od posla.
Vidi da to tak nejde, puno dvorišče skupih i bjesni auti, odluči otvorit firmu, ali dolazi do toga da nemre jer mu štala nije legalizirana, eh sad to sve treba neko vrijeme da se legalizira. Ok i dalje dela u fušu, auti se vani gomilaju ko ludi. Posel idel ko u snu.
I prošli Božić mu bane Carina u radionu, pazi par dana prije Božića, i kaj sad? Manje više auti nema jer je sve ponapravil, i počme im objašnjavari o tima autima kaj su se tu zatekli, jedan je od strica, jedan od tate, pa od seke, pa od brata.
Objašnjava da ne dela baš puno da si skupil novce da otvori firmu, ali zapelo je sa štalom jer nije legalizirana.
Normalno ovi auti nisu bili od familije već od mušterija. Veli mu carinik ok, mi se sada pravimo konda nema ni jednog auta tu, jeste se već uplašili? Normalno da jesam al mi odma lakse. Veli carinik kolegi da ide u auto njihov po materijal.
E tek tu šok, imaju svaki autu slikan kod njega na dvorištu unazat 6mj.,ovome se sve okrenulo u sekundi, znači imaju dokaze za sve kaje delal na crno u zadnjih 6mj.Nije niš mogel promjeniti niti kaj lagati, ali sad on njima govori kak otvara firmu, ali njih to ne zanima nimalo. Stisli mu kaznu 160000 kuna. Tak da sad nema ni lagalizaciju niti za firmu, Eto kaj se dogodi od rada na crno. I zapečatili mu radionu dok ne plati kaznu.


Poanta je ako veliš da ti je prvi put da si prodal drva, a oni možda imaju dokaz da si prodaval više puta.
 

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
Poanta je ako veliš da ti je prvi put da si prodal drva, a oni možda imaju dokaz da si prodaval više puta.
Ma nema ni teoretske sanse da su oni bilo sta uslikali mene ili drva zajedno na istom mjestu :D Jedno ako je inspektor bio maskiran u kukuruz ili krumpir u polju. Doduse vidjeh prije mjesec ili 2 jedan Dron di leta ali taj dan sam kosil travu vani tak da...

To sa autima koja se vide ispred kuce, u dvoristu itd... to je specificno i naravno da kad bi svako malo imao 5m ispred kuce da bi bilo vise nego ocito jel.

Nema ja njima sta "veliti", ako i kad budem bio na tom razgovoru neka se oni ljepo izjasne i pokazu na osnovu cega oni mene terete, nisam ja njima nista duzan objasnjavati dok ne kazu i pokazu za sta me tocno optuzuju i na osnovu cega. Ja sva drva sto imam kod sebe su papirno pokrivena, po kolicini ili vrsti i po godini izrade ili kupnje od HS-a i zigove imaju tak da sto se toga tice mogu se oni i na zadnje noge propinjat ko magarci, bar u tom djelu ja zakona nisam prekrsio.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,387
Ne moraš nama tu dokazivati da nisi kriv...uostalom priznal si ovdje da si prodal višak drva (ne sudim o tome jel se smije ili ne, ali logično mi je da smiješ prodati ono kaj je tvoje), a sam Bog zna tko sve ovo pročital.
 

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
Gle Nescafe2, mislim da te tu svi razumiju ali ti uporno ne želiš razumjeti da si zakonski u krivu. Kupnja za osobne potrebe je upravo to što piše i ne, ne smiješ dalje prodavati. Točka gotovo, amen. To što svi tako rade na papire kupca, to je druga priča ali su u prekršaju. Ono što je problem inspekciji, a tebi olakotna okolnost je da bi išta pokupio ipak trebaju imati dokaza, a za razgovor uvijek možeš reći da se nisi snašao ili da si htio kupca skinuti sa one stvari bla bla bla. Vjerujem da ćeš proći samo sa packom ali moraš shvatiti da nisi u pravu.
 

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
ti uporno ne želiš razumjeti da si zakonski u krivu. Kupnja za osobne potrebe je upravo to što piše i ne, ne smiješ dalje prodavati.
@Green23
"Kupnja za osobne potrebe" ne postoji niti u zakonu niti u pravilniku o prodaji drvnih sortimenata.
Sve ja shvacam i nisam bas tako nedokazan kako mislis no hajde, uputi me u clanak zakona ili pravilnika gdje je to tako od rijeci do rijeci sroceno kako si ti napisao ? To sto ti tvrdis, apsolutno nigdje ne pise !

1. Postoji samoizrada u sumi i placanje onog sto si izradio za vlastite potrebe.
2. Postoji slobodna kupnja doslovce sa stovaristu za prodaju drva i ogranicenje u mogucnosti kolika se kolicina po kucanstvu uopce smije kupiti.

To su dvije razlicite stvari sa dva razlicita cjenika ! Obje su uvjetovane kolicinom po kucanstvu medjutim direktna kupnja u maloprodaji na blagajni sa stovarista i bez odlaska u sumu i rada u njoj a prema samom pravilniku HS-a nigdje ni jednim slovom zakona nije uvjetovana da je za osobne potrebe i doslovce pise "potrebe kucanstva".

Zakon o sumama u svom cl. 50 govori o samoizradi vlastitim radom i za osobne potrebe, uopce ne navodi mogucnost kupnje finalnog proizvoda bile to klade, metrice ili sjecka itd... no ta mogucnost je dozvoljena internim pravilnikom o prodaji drva kako pravnim tako i fizickim osobama i u njemu se ne uvjetuje osobna potreba nego se naslanja na zakon o sumama u dozvoljenoj kolicini po kucanstvu. To su cinjenice.

Odbijam vjerovati da bi me i jedan sud osudio sto sam raspolagao sa svojim osobnim vlasnistvom a za koje ne postoji neki poseban zakon u vidu placanja poreza na promet sa istim. Isto tako porezna uprava navodi sljedece:
primici ostvareni od otuđenja osobne imovine smatraju se poslovnim primicima od samostalne djelatnosti ako se prodaja obavlja kontinuirano
Odluka USRH – 83/14 i 143/14 – u daljnjem tekstu Zakon) propisano je da se dohotkom ne smatraju primici od otuđenja osobne imovine
primici ostvareni od otuđenja osobne imovine smatraju se poslovnim primicima od samostalne djelatnosti ako se prodaja obavlja kontinuirano, odnosno ako se naziru elementi samostalnosti, trajnosti s namjerom ostvarivanja dohotka/dobiti ili ako je to osnovna djelatnost poreznog obveznika.

Obavljanje nerigistrirane djelatnosti:
Članak 5.
(2) U smislu stavka 1. ovoga članka ne smatra se obavljanjem neregistrirane djelatnosti obavljanje drugih djelatnosti koje služe obavljanju djelatnosti koja je upisana u sudski ili drugi odgovarajući registar nadležnog tijela, ako se one obavljaju u manjem opsegu ili se uobičajeno obavljaju uz upisanu djelatnost.

Osobno sam Legalist, bez obzira bilo pravedno ili ne, ako je zakon propisan onda se po njemu valja i ravnati pa kak bilo... no iz svega zakonskog sto sam procitao ja ne vidim da bi krsio bilo koji zakon ako bi kupio drva od HS-a u onoj kolicini koju i smijem povlasteno kupiti te istu i prodao kad "istekne tekuca godina te povlastice" kao svoje osobno vlasnistvo. Tu ne moze biti govora o svercu jer sverc je prodaja bilo kojih kolicina robe bez porijekla, papira, placenog PDV-a na istu ili ukradene robe. Ovdje to jednostavno nije taj slucaj.
 

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
Nista... niti telefonskih poziva niti pismenog poziva, razmisljam da krknem kakav oglas, cisto da vidim jel me udba jos prati :p
 
  • Like
Reactions: ZJ

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Nisam dugo ništa pisao, ali me evo ova tema malo ponukala na to. Ima tu dosta krivih informacija i pogleda na cijelu situaciju.

Nakon kupnje ogrjeva ili samoizrade u šumariji osoba dobiva popratnicu. Po novom se to zove teretni list. Dobiva popratnicu od pomoćnog stovarišta ili sječine do svog dvorišta. I to je to. Šumarija više ne izdaje novu popratnicu za drvo koje više nije na području šume odakle je odveženo.

Novu popratnicu može izdati privatnik - licencirani izvođač za poslove doznake i nadzora uz navođenje klase, broja popratnice i naloga po kojemu je prvotna popratnica izdana.
Bez tog papira (popratnice) svaki prijevoz drveta po cesti je ilegalan.
Mada je i to izdavanje upitno iz mnogo razloga i činjeničnog stanja na terenu.

Dalje, prodaja drveta i bilo čega drugog nije regulirana u ovom slučaju zakonom o šumama već zakonom o trgovini. I to sve lijepo piše pod II OBAVLJANJE TRGOVINE u članku 5.
Lijepo i jasno piše tko smije prodavati drvo na malo.

I kupac kad vozi mora imati popratnicu. A popratnicu mu MORA osigurati prodavatelj kako bi se znalo da je roba koja se vozi legalna. Ne ulazim treba li mu ili ne, može li ili ne prodavatelj osigurati novu popratnicu, ako može zašto ne traži ili ne može...

Dalje, u zakonu o šumama jasno piše koliko se smije u samoizradi napraviti ogrjeva i iz čega. Članak 50. o tome govori u cijelosti, a posebno stavak 3.

Eto, znam da je tema malo starija, ali morao sam.
LP do sljedećeg čitanja.
 

Najnoviji postovi

Na vrh