Što se dešava ukoliko policija zaustavi vozilo koje transportira takva drva za ogrjev?
U pravilu, da imas papir da su tvoja stecena na bilo koji nacin - nista. Selis pa i drva sele ako nisu potrosena jer i da dodjes do suda zbilja ne znam po kojoj osnovi bi sudac procjenio da su drva morala ostati u prodanoj okucnici...
No isto tako moras znati da je inspektorat kaznio zenu jer je svoja samonarasla drva sa vikendice posjekla i vozila kuci, doduse u metricama, isla na sud i kazna je smanjena ali ostala je ipak kazna... bilo po novinama.
Inace, znam da malo kasnim ali pravni rasplet situacije na post br: #63 iz 2020 godine.
1. Inspektorat odvalio kaznu preko 4000kn.
2. Zalio se i isao na sud.
3. Dokazao da inspektor debelo laze oko cinjenicnog stanja.
4. Nema kazne za prodaju samih drva.
5. Nema kazne za obavljanje neregistrirane djelatnosti.
6. Nije bilo ni jednog svjedoka ili dokaza osim sto sam ja izjavio da sam prodao 5m iz nuzde.
A morao sam na taj nacin jer mi je ostao vidljiv na internetu jedan oglas, neaktivan ali vidljiv... E sad posto sam zakon ne brani izricito prodaju drveta kao osobnog vlasnistva, nije bilo pravnog uporista jer sam imao racun i jer
tih konkretno 5m nije bila samoizrada iz sume, onda se sutkinja dosjetila da me kazni za "nelegalno oglasavanje" - dakle doslovce to pise u rjesenju. Kazna 400kn +100kn trosak, u konacnici platio 366kn kazne.
Sto se tice nerigistrirane djelatnosti tu sam se branio misljenjem i tumacenjem iz porezne uprave. Za tako nesto mora biti
visekratna trgovina, sljedivost poslova jednog za drugim a kako je u sudskom procesu bilo dokazivo samo 5m i to na osnovu moje izjave te samog oglasa koji je precizirano prodavao samo 5m
jednokratno, tako je i kazna za nerigistriranu djelatnost otpala.
U tumacenju pise da sam se ja kao fizicka osoba oglasavao u trgovini a da to smijem samo kao pravna osoba., malo bedasto objasnjenje ali alternativa je bila zalba na visoki sud u Zagrebu pa s obzirom na troskove putovanja itd... platih 2/3 kazne i trosak.
Ima jos jedna novina od jesenas:
Sada kod uplate drveta u sumariji ide nova izjava. Koji teski paradoks, potpisujes dobrovoljno i
bez prisile a bez toga papira ne mozes uplatiti vec izradjena drva!
Nadzor ovlastene osobe? To je definitivno protuzakonito da se bez sudskog naloga za pregled kuce/okucnice tebi netko muva po dvoristu i gleda sta imas ili nemas. Naravno ako ne pristanes na ovakvu izjavu ili otjeras "sluzbenu osobu" kada ti dodje na kapiju - mos misliti kako sljedece godine dobijes drva za izraditi.
E da bar HRT inkasator oce tako, otjeras ga ko pesa i oni ti vise ne daju rtv pretplatu