• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

EHR na traktoru

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Ne znam jeste pisali što o EHR - u, pa evo prilike!
Stavio sam ovu temu jer imam problema s njom, a možda se i neznam koristiti s novim traktorom!
Zato pomoć forumaši!
 

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Ovako! Napisati ću što razumijem, a što ne! Nek vas ne zbuni što je slika od prednje hidraulike - zadnja je ista!
5 - je brzina zeko i kornjača. 4 - određivanje krajnjeg gornjeg položaja.3 - je kod mene malo drukčiji, ima nacrtan plug i lijevo strelice lijevo desno, a s desne strane gore dolje ( kaže serviser kojeg sam uhvatio na pol sata da je to određivanje sile na tlak i vlak, ovisno o tome da li oremo ili radimo npr s roto branama ) - to ne kužim??? 2 - podešavanje dubine na kojoj radi hidraulika kod oranja - ne kužim da li to ima veze kod drugih priključaka! 1 - prekidač za spuštanje i dizanje hidraulike.
Meni se dešava da nakon nekog vremena bez obzira na podešenu visinu hidraulika ode u krajni gornji položaj! Kada radim sa vanjskim komandama na blatobranu također mi se sve pošemeri!
Zanima me da li ima veze u kojem su položaju prekidači za oranje i kada radim npr sa frezom ili branama!
Već sam lud jer mi hidraulika divlja...
 

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
6,020


Evo možda mogu kak pomoči.
Ovako kao što je na slici imam ja na Claasu.Izgleda isto.
Kod oranja si ja sa kotačičem na broju 2 složim dubinu plugu kako želim.
S kotačičem broj 1 samo vršim dizanje i spuštanje,kod oranja mi je on prema dolje stavljen da je u plivajučem položaju.S kotačičem broj 3 štelam koliko želim da mi visoko diže,kotačič broj 4 mi služi za neku osjetljivost pluga kod oranja(neznam točno za kaj) i s kotačičem broj 5 štelam brzinu spuštanja.Kad radim s vanjskom, hidraulikom isto mi se sve pošemeri,onda si opet unutra složim kako mi odgovara.
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
evo malo bolja slika:



sta bi bilo ovo pod br 4?
i ovo br 6. sta jaga kaze da je to za silu na tlak i vlak. neko bolje objasnjenje? cemu to sluzi? pitao sam frenda kojemu su serviseri objasnjavali kad je kupio traktor. kaze on,rekli su da to drzi na sredini i da ne dira. dakle ni oni nisu znali..

ostatak svi znaju..

1 dizanje - spustanje
2 pritiskanje prema dolje
3 podesavanje max. visine dizanja
4 ?
5 brzina spustanja i krajnje lijevo zakljucavanje
6?
7 podesavanje dubine

crvena i zuta strelica pokazuju kada se hidraulika spusta ili dize.

vanjske komande hidraulike rade stalno jednako,bez obzira kako je ehr podesen. znaci max gore,max dolje. samo mora polugica za podizanje na ehr-u biti u sredini tj neutralnom podolozaju.

podesavanje dubine ti je u biti podesavanje najnizeg polozaja hidraulike. nije samo kod oranja. koji god prikljucak moras ili zelis drzati na odredjenoj dubini u zemlji,na tome si podesavas tu dubinu. naravno,ako stroj ide u zemlju.
 

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
6,020
6 kod Jage:kad voziš teže priključe to uključiš,da kad dođeš na grabu da ti hidraulik malo "amortizira" znači da nije onako čvrst da te priključak trza nego da malo popusti.To imam i ja samo nisam označio.
 

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Ok! Neke stvari kužim, a neke ne!
Meni se npr dešava da mi u nekom trenutku umjesto do max. određene visine hidraulika ode u maksimum. Onda malo prošaram po svim prekidačima pa je onda opet ok! Mislim da onaj prekidač za dubinu ima neke veze s tim! Serviser mi je nešto objašnjavao rad s tim, ali nisam baš skužio pa ču ga pozvat na cugu jedno popodne!
Npr. on kaže da onaj prekidač gdje je nacrtan plug lijevo desno i druga strana gore dolje se podešavaju te sile na tlak i vlak. S time se kao podešava osjetljivost pluga kod naprimjer oranja po grbavom terenu tako da plug uvijek ide po istoj dubini, a kad radiš sa branama da one kaže plivaju. Pokazivao mi je naprimjer da kada podesim taj prekidač u neki položaj i onda okrećem veliki za dubinu kada se upale strelice na hidraulici za gore ili dolje da je to idealno - ne znam baš za šta!
Blaženi oni sa polugom za hidrauliku! :) :) :) :)
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
trazeci nesto o ehr-u,naisao sam na ovo:

The aim of the investigation was to compare and unveil efficiency of electro-hydraulic control (EHR) system to mechanical three point hitch regulation in mouldboard ploughing. Increase of working velocity and three point hitch automatic regulation activity decreased depth of ploughing at both regulation systems but electro-hydraulic system done it more accurately since deviation from default value was 10% less than at mechanical regulation system. Electro-hydraulic three point hitch control system decreased wheel slip up to 30% in comparison to mechanical regulation system. Net energy requirement at mechanical three point hitch regulation system spent 3% more energy than electro-hydraulic control system. If wheel slip reduction influenced by electro-hydraulic control system would be added one could account on greater energy savings than previously mentioned value. The greatest working rates were achieved at the greatest working velocity (8, 0 km h- 1), while exactly at that velocity the greatest working rate increase of 3, 8 % influenced by electro-hydraulic three point hitch control was noticed.

link: http://crosbi.znanstvenici.hr/prikazi-r ... rad=341265

jos da su to pisali na hrvatskom,posto su to nasi ljudi radili.. :roll:
 
N

NESICRADIVOJRAKA

Guest
Mozda bih ja imao odgovor na broj 4 i 6 .Ja imam na Imt isto slican sistem bos ali nisam znao da se to zove EHR.To su mi rekli da je plivajuci polozaj.Ja sam ga konkretno koristio sa plugom i setvospremacom.Pojacao sam 4 na najjace a 6 mi je koristila za brzinu reagovanja hidraulike gore dole tako sto sam hidrauliku ostavio ukljucenu prema dole i on je naiznenicno palio lampicu gore dole naizmenicno u zavisnosti od zemljista tako kada plug krene dole on mu neda a tako isto i kada krene gore on ga tera dole a kada izadjes samo podignes a kada udjes ponovo spustis i on nastavlja operaciju.
 

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Prije 2-3 tjedna mi je otišao senzor za položaj hidraulike na EHR-u. Došao majstor nakon njih par i odmah skužio u čemu je stvar! KAže da mu se čini da košta 3500-4000 kn. Zovem jednu neimenovanu firmu i košta 3700 kn. Zovem drugu 1800+pdv. Zovem zastupnika za Lindner u HR - ne javlja se 5 dana. Zovem u Sloveniju i 139 EUR + njihov porez koji mi se vrati. Dakle sa 4000 kn dođem na 1000 kn. Pa vi sad vidite!
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
to je tolko jednostavan hidraulik na mf-u za ne povjerovat. ja sam ga sam skužio malo se igrao par dana dok smo ga kupili i sve je došlo na svoje.

JA.... jedan savjet ovo tvoje pod broj 1. ti je nepotrebno kad ga jedamput aktiviraš gore do kraja i onda dolje do kraja dalje radiš s kotačičem broj 7. jer ovak ti preko prekidača i trza i naglo spušta. mislim tak ja radim al meni ovak "škljocat bezveze brzo če otič šalter onda opet banana. ovo što ti imaš pod broj 2 za oranje neki mf-ovi nemaju kao recimo moj. ovo pod broj 4 je jako jednostavno sve ti nacrtanorecimo rotiraš s rotodrljačama i sad dolaziš o kraja parcele i prvi kotači ti sjednu u jaraki rotodrljače odu za traktorom u zrak znači staviš na max tu valovitost i tebi kad drugi put uđeš u jarak s prednjim kotačima rotodrljače ostaju u zemlji na istoj dubini kako su i bile i prolaziš i idu ti zadnji u jarak one se postepeno podižu i spuštaju na istoj dubini ako me kužiš kaj hoču reč dakle dok traktor promjeni položaj prednji kraj na nižu točku one se spuštaju ili zadnji kraj na nižu točku a prednji na višlju one se podižu vrlo jednostavno znači kako god bio one su stalno u istom položaju. ovo pod br 5 ja nikad ne koristim stalno je na max jer radim s kotačem hidraulika pod br7 i spušta tak polako da sporije nemože sam ga malo okreni več popusti ili podigne jer mf- ima najprecizniji hidraulik u traktora osim naravno štajera.
a ovo pod br6 opet jednostavno ako okreneš prema plugovima to ti je osjetljivost pluga prema opterečenju poluga i zato to postoji dok oreš okreneš na plug i kad njemu recimo dođe teško da ne vrte kotači na mjestu on si to sitnicu lagano podigne da ide s lakočom ili recimo zapneš u zemlji za kamen i sad da ne strgaš plug i traktor on ga diže tolko visoko dok traktoru nebude lako i dok ne krene odnosno da ne počneju okretat kotači to znači osjetljivost pluga a dok okreneš na ovo prema lijevo je plivajuči sistem to se okrene kad se recimo rotira opet okreneš to na lijevo i ono gore na valovitost i nema greške ideš kako hočeš bez da gledaš rotodrljače dal če iči preplitko ili preduboko. one su na jednom te istoj dubini kako ih na kotaču 7 nariktaš tak i rotiraš cijelu njivu bez da morašmalo popuštat ili podizat dok ti kotači dolaze u jarak. evo cijela nejasnoča i mudrolija tolko problematičnog ehr. ja pitalč i majstore i sve i svašta i nitko nije znao obajsnit i ja dok sam orao igrao ce cijeli dan dok nisam skužio i onda poslje opet sa rotodrljača se igrao i sad ide samo okrenem po priliki več znam kako i kaj i sve i nemam beda idem ko metak samo se kotač br 7 okreče čas na jedan čas na 5-6-7-8-9. i drugo ništa ne diram niti ne gledam kako se to ponaša iza jer netreba pratiti ko autopilot da radi s hidraulikom. dok aktoviram na blatobraniu vani gore ili dolje sjedem u kabinu aktiviram hidrauliku gore dolje na br 1 i porikčem kak treba i deri.s tim da se jako lijepo i kosi s rotokosom kako se radi i s rotodrljačama ne pozna se niti jedan trakg kako je kosa prošla ko da si njivu u jednom potezu pokosio laserom. nešto fenomenalno najbolje kaj su izmislili na traktorima
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
e to se trazi majstore :prayer:

sto se tice dizanja i spustanja kod okretanja na polju,nekako mi je prakticnije ovaj prekidac pod br 1. namjestim si dubinu, visinu dizanja, brzinu spustanja da prikljucak ne lupa o zemlju jako i vise to ne diram. samo salter gore dolje..
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
ako sam uspio pomoč super malo sam opširnije to izveo al nisam mogao o kračim crtama.
kak se naučiš tak je bolje ja okrečem stalno na broj gore dolje i gas i to je to tak sam se ja naučio jednostavnija mi je
 

kiraj

Član
Tu od
13 Ožu 2009
Poruka
303
Koliko znam dugme broj cetiri na ehr kod MF serije 30xx sluzi da u transportu tezih orudja amortizuje nagle trzaje prikacenog orudja ako je put neravan.Dugme br 6 je za osetljivost plivajuceg polozaja.Za oranje se koristi pozicija od3-5.
pb040011.th.jpg
[/url][/img]
 
M

meyconi

Guest
Da dam i ja svoj doprinos temi!
Dugme odnosno potenciometar broj 4 kontrolise visinu podizanja poluga kada automatski reaguje na opterecenje pluga ili kada koriguje visinu poluga ako se one spuste same ili podignu , to jest dali ce kada osete opterecenje pluga da plug podugnu za 2,3,4 ili vise centimetara i da ga ponovo vrati u prvobitni polozaj, tj podesava se amplituda podizanja i spustanja poluga. Toliko o potenciometru 4.

Potenciometar 6 ima funkciju podesavanja osetljivosti reagovanja na opterecenje, ili drugacije i jednostavnije :eek:no sto je radila kod starijih traktora torziona opruga , sad na prednjim krajevima poluga postoje senzori pritiska koji reaguju kada plug zapne raste pritisak na senzor i kada dostigne limit koji vi postavljate potenciometrom broj 6 daje signal potenciometru broj 4 da podigne plug za onoliko koliko ste mu zadali potenciometrom 4, i kada opadne pritisak u senzoru na polugama ( prednji kraj zadnjih poluga) EHR vrati poluge u pocetni polozaj pre reakcije na signal zadatog od strane senzora pritiska.

Nadam se da sam uspeo da vam predocim kako to funkcionise , ako je nekome potreban shematski prikaz radi opravke istog
slobodno me kontaktirajte na pp.
P.S. najcesce problem prave dve diodice na ulaznom kanalu i neka zoner dioda boshova.
 

kiraj

Član
Tu od
13 Ožu 2009
Poruka
303
U pravu si sto se tice poteciomera br 4 .a 6 smo isto protumacili.
 
M

meyconi

Guest
U principu se to retko kvari ,mislim na samu kontrolnu jedinicu ehr sistema , mnogo cesce probleme pravi zapusenost ili kako kazete zastopanost filtera za ulje za hidrauliku i ponekad mogu praviti problem senzori pritiska na polugama sa donje strane . Posto se senzori nalaze skroz dole ispod kucista diferencijala slije se ulje i prljavstina u cinceve gde se senzori prikopcavaju na instalaciju i onda nemaju kontakta sa kontrolnom jedinicom sto za posledicu ima ne funkcionisanje ehr sistema .Potrebno je da je ceo sistem kompletno povezan i ispravan da bi radilo , ispad u bilo kom segmentu dovodi do prekida u radu celog sistema ehr-a. :weedman:
 
Tu od
28 Kol 2019
Poruka
40
U principu se to retko kvari ,mislim na samu kontrolnu jedinicu ehr sistema , mnogo cesce probleme pravi zapusenost ili kako kazete zastopanost filtera za ulje za hidrauliku i ponekad mogu praviti problem senzori pritiska na polugama sa donje strane . Posto se senzori nalaze skroz dole ispod kucista diferencijala slije se ulje i prljavstina u cinceve gde se senzori prikopcavaju na instalaciju i onda nemaju kontakta sa kontrolnom jedinicom sto za posledicu ima ne funkcionisanje ehr sistema .Potrebno je da je ceo sistem kompletno povezan i ispravan da bi radilo , ispad u bilo kom segmentu dovodi do prekida u radu celog sistema ehr-a. :weedman:
Pozdrav
Imas li iskustva s ehr na New Hollandu TL serije? Kakve je kvalitete? Kvari se cesto?
Da li ga je moguce popraviti i doma da se izbjegnu visoki troskovi servisera?
Hvala unaprijed!
 

TOSO

Član
Tu od
26 Lip 2013
Poruka
43
Pozdrav svima, nemam iskustva sa EHR hidraulikom pa me zanima konkretno za sta sluzi koji kotac prema donjoj slici. Rijec je o traktoru Same Silver 110 (2002. godiste). Unaprijed hvala na odgovorima

EHR.jpeg
 

Najnoviji postovi

Na vrh