• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Električni pastiri

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
srna.gif

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
933
Išel sam danas popodne pogledati ovaj sistem kaj imaju lovci. Solarna ploca je 20W i najobicniji regulator napona od 10A. Akumulator je 75ah. Pastir pokriva nekih 6 - 7 km sa tri reda žice i sve funkcionira.

U glavnom vec sam proguglal sve živo i 20W ploca je 247,50 kuna a regulator kakav trebam je 125 kuna. Definitivno to uzimama i postavljam.

Dalisi probao taj sistem sa solarnom pločom i kako tise pokazao?

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Kako sam gore i napisao išel sam pogledati sistem koji imaju lovci i sistem koji ima moj ujak. Oba sistema imaju 20W ploce i regulatore od 10A. Oba kompleta su kupljena tu: http://www.gumex-eko.hr/index.php/konji-i-jahanje/elektricne-ograde

Košta 1200 kuna i PREPREPREPREPRESKUP JE.
I oba kompleta rade s obicnim akumulatorima od 75ah.

Kak sam i pisal cijena ploce od 20W je 247,50 kuna i regulator je 125 kuna. Znaci za 372,50 kuna kupiš takav sistem samo ti još treba par žica da spojiš.

Ja cu u proljece postaviti takav sistem samo ja planiram postaviti dvije ploce po 20W i to tako da jednu iskljucujem u ljetu kad je puno sunca a ali da ju mogu koristiti ostali dio godine kad je manje sunca.

Ovaj komplet je po meni sasvim dovoljan za pastir ako nemaš neki bijesni pastir i ako nije u travi da ga vuce stalno: http://www.njuskalo.hr/elektronski-uredaji/solarni-set-vikendice-akcija-oglas-11643916

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
To je ista firma cini mi se. U glavnom hocu reci da je to sasvim dovoljno za nekakav pastir normalni.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Koliko je dao ujak za pastir 11J?
Ako je stvarno toliko, to može pokrivati 66 milja ili 106 km žice.

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Ne znam stvarno koliko ga je platio. On ima 30ha odrađeno s tri žice

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Obzirom na ekstremno nisku impedanicju sekundara trafoa, puni udar doživi se i na 10Ω.
Travu neće biti potrebno kositi, i pokoji lakši kratki spoj neće smetati.

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=DLFDwnVcer0[/YT]

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Napravljeno po principu sheme od par postova unatrag uz par izmjena

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
imam jedan traf , daj ti ti barem nešto utopim kad nisi zagrijan za diode ?
ili
mi daj riješenje za njegov drajver

Da li pastir od bobine starog stojadina mora imati nekakkvo iskrište da prebaci iskru ako nema dodira na žici ograde ?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
puknuti, nisam baš dobro raumio kaj si pital ovim zadnjim pitanjem ali moj prvi pastir je složen na bobinu. Dobro radi i dobar je za manje površine. Ja sam imal ograđen mali koral od nekih 600tinjak kvadrata. Problem je kaj kod njega moraju biti svi izolatori 100% i ne smije ga nigdje ni travka dodirivati jer na jednu jedeinu travku probija i dalje ne trese.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
bobina od auta , napravljan je da baca iskru a ne da "lupa" na prazno .

Znači da bi zadovoljili taj uvjet treba napraviti iskrište na koejm bude iskra preskakala sve dok se negdje netko ne približi žici ili se bilo gdje drugdje ne stvore uvjeti da je put preskakanja iskre manji nego na iskrištu .

imam jedan traf , daj ti ti barem nešto utopim kad nisi zagrijan za diode ?
ili
mi daj riješenje za njegov drajver
nema više trafa , ostale su smao još diode

Posljednje uređivanje od moderatora:

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Evo ga, konacno je gotov sistem. Ploca je 30W, solarni regulator 5A, akumulator 75ah.

Ovako to izgleda iz vana:

Ovako unutra:

Uzemljenje:

Zakljucavanje:

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
933
Svaka čast dobro izgleda jasam od svog sistema odusto za ovu godinu ozljeda me spriječila. Al nagodinu moram i ja pravit. Demi reci koliko te nakraju izašlo i koja je dužina ograde?

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Ploca 30W 290 kuna, solarni regulator 5A 110 kuna, kabel 2,5 kvadrata i klemice 50 kuna, akumulator 75ah 430 kuna, pastir 400 kuna. Sve u svemu sam zadovoljan jer u trgovini ploca s regulatorom košta 1200 kuna. S time da je ta ploca 20W a moja je 30W. Znaci za iste pare imam solarno punjenje, akumulator i pastir.

Ograda je nekih cca 600 metara, odnosno 1200 metara trake(dvije) jer mi je pašnjak ograđan samo s tri strane. S cetvrte strane je voda.

Posljednje uređivanje:

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
U solarshopu. Inace regulator se može kupiti još kojih 10 - 20 kuna jeftinije ali mi se nije dalo ici na drugo mjesto pa sam uzel di i plocu.

Ovo kaj sam gore napiso da je u trgovini ploca s regulatorom 1200 kuna sam mislio na trgovinu di prodaju pastire pa nisam htio imenovati. Ako se kupuje ovako pojedinacno u specijaliziranim trgovinama naravno da je jeftinije.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,184
Pozdrav gajtan
Kako si zadovoljan sa solarnim panelom i punjenjem akumulatora?
Razmišljao sam napraviti nešto slično,jedino sam na stranicama solar shopa našao panele samo od 20w:(

deksonja

Član
Tu od
24 Svi 2009
Poruka
32
Bok,
molio bih preporuku za el.pastir.
Znači, treba mi za cca 200m ograde, za vrt.

Trebalo bi ograničiti kokoši i patke :)

Pretpostavljam da to može obaviti bilo koji.
isto tako budući da se isto postavlja unutar naseljenog mjesta ne bi želio da prejako "drma" , čisto da ne bi kakav klinac naletio.
Znači, nema šanse da ga spajam na 220V.

Druga stvar, malo dalje, cca 20-30 m se nalazi dalekovod pa ne znam jel smijem postaviti takvu vrstu ograde.

Hvala na savjetima.

Lp,

d

Najnoviji postovi

Na vrh