Re: elektrièni pastiri
Evo obecane teme o ustedi na parama ali ne i na kvaliteti cuvanja blaga.
Kad sam ja preklani kupio el.pastira, nisam nista znao o tome. nazvao jednostavno gumexfarm. Uplatio negdi oko 5000 kuna za pastira zicu i stupove. Rastegao sam sve to i onda malo po malo sijevale su ideje. Ja sam kupio Lacme uredjaj. Jako je dobar. solarni. Ploca orginal francuska 25W ne staje punit, za razliku od kineskih koje se odmah saviju na suncu.
Dakle pravilo prvo ne kupujte kinesko.
Mozete i sami napraviti pastira. Obratite se casopisu Majstor oni imaju nacrte i sheme. Meni je slucsjno jedan broj dopao u ruke i tamo sam to vidio.
Sto se tice stupova i zice tu se najvise moze ustedit. Na trzistu se nude plasticni stupovi po maloprodajnoj cijeni od nekih 25 kn. Za hektar zemlje (100x100) treba ih minimalno 80. Raspon izmedju stupova je u tom slucaju 5m. znaci 80x25 (bez postarine i inih troskova) 2000 kn +zica otprilike 1,3 kune metar( za hektar u 5 redova potrebno je 2 km
jos oko 2600 kn. Znaci samo zica i stupovi otprilike 4500 kn. Govorim o cijenama +- 100 kn.
Ja sam u Lacmeovom katalogu vidio da oni ogradjuju pasnjake i pocincanom zicom i onda mi je sinulo.
Svako od nas ima prljavog terena zaraslog u siblje i makiju. Ja stupove pravim od toga. Radim 2 koristi. cistim teren i ujedno od tog materijala ga i ogradjujem. U pocetku sam kupovao izolatore po 2.2 kune kom. Sad radim nesto drugo.
Kupio sam plasticne vodovodne cijevi od 20 mm i rezem ih na duzinu od 3 cm. Zamislite koliko ih se nareze od 4 ili 6 metara za 20ak kuna ili 30.Ovisi o duzini cijevi.. Za zicu upotreblavam pocincanu od 1,6 ili 1,8 mm. 3,2 km kosta nekih 800 kuna. Dakle ako idem u 4 reda 20000 kvadrata a u 5 15000 i jos ostane. Od materijala jos je potrebno ravno vuceno rebrasto gradjevinsko zeljezo promjera 8 ili 10 mm.takodjer sipke od 6 m. Kosta nekih 25 kn jedna. Ona se mora narezati na komade od po 30 cm. Znaci dobijete jedno 20 kom za sidra za stupove od jedne sipke.Jos je potreban tanak lim za izradu omega spojeva za ucvrscivanje izolatora ili gotovi u cavlici ili neki sitni vijci ili bilo sto. Ukoliko nemate siblja i makije, pilane prave gotove stupove od drva 3x3 cm velicine oko metar i 30 ili 50 cm. Vrlo jeftino. Cak i ako se kupe letve 3x5 cm jos uvijek se isplati. Od jedne od 4 metra dobijete 3 stupa za 8 kn..
Stup se zabusi sa jedne strane sa svrdlom fi 8 ili 10 u dubinu od 10 cm. Zatim se u tu rupu uglavi komad rebrastog zeljeza. Zavije se 4 ili 5 cijevcica kao izolatori i umoci se bar 30 cm stupa blizu zemlje u staro strojno ulje i imate stup za niti 10 kn. Napominjem da se izolatori mogu raditi od bilo kojeg materijala koji ne provodi struju. 4 krajnja stupa bi morali bit od jaceg materijala i dobro ucvrsceni. Tako kad se zica nategne da ne padaju i ne krive se. Zica se moze natezat i rucno i ide bez problema ako rade dvojica. moze se i jos poneki stup kroz sredinu staviti pojacan. Vjerujte isprovano na mom vlastitom blagu. I funkcionira. O ustedi da i ne govorim oko 60% novaca ostane u dzepu. Jedino je malo zajebanije ako je teren kamenit onda treba jos busit rupe za stupove ali ni to ne poskupljuje bitno stvar. Nas bodule nevolja natira na sve jer nas na ove cijene ubije jos i transport trajektom i svi nameti na to. Ja do drva dolazim mukte, neko ce ga i platit ali jos uvik se ustede dobri novci. Pozdrav kolege forumasi
PS ja teren cistim stalno a stupove radim kad je kisa i kad se ne moze iz kuce kao sad kad je bura fijukala da smo 3 dana bili odsjeceni od svita jer brod nije vozija