• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Električni pastiri

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
evo mog:akumulatorski koji podržava 7 km žice i napon od nekih 9000 volta.. :lol:
Obrisan neispravan link.
 
L

limun

Guest
Dovoljno dobro, , ali ja sam vidijeo solarne i daju dovoljno napona do 320 km zice, evo slovima tri stotine dvadeset kilometara zice.,Napon je sasvim dovoljan da odbije kojna ili kravu.
http://www.zarebasystems.com/
Imaju sve od 3 kilometra pa do 320 km.Sve solarne , rade dugo, ne kvare se ,proizvedene u U.S.A. nije neka kineska igracka.
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
ovaj moj je beaumont, zemlja porijekla:francuska....
ma meni je ovaj zasad dovoljan,jer nemam nijedan pašnjak sa preko kilometra žice...imam zato više pašnjaka podijeljenih u manje grupe...
nisam znao da ti solarni mogu tako mnogo žice napajati...problem je kod ovaca jer idu 4 žice, a za krave samo jedna eventualno dvije...pa se onda računa dužina ogradex4.


jel znaš koja im je cijena?(solarnim)
 
L

limun

Guest
Provijericu, znam da nisu skupi, oni mali su mislim oko 60 $ ,uglavnom vidjesu ti cijene, ali mozes i ti potraziti na internetu.
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Re: elektrièni pastiri

Zanima me kakvi se upotrebljavaju za svinje. Pošto uzgajam Crnu slavonsku sad mi je baš vrijeme kad sam počeo razmišljti o pašnjačkim površinama i kako ih ograditi. Nekako sam nepovjerljiv prema el. pastiru. Ma zaletit će se krmača i ode u... Jel sam u krivu???
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
856
Re: elektrièni pastiri

Ne brini za svinje. Kad jednom probaju, neće mu blizu.
 
S

seljaček

Guest
Re: elektrièni pastiri

Nemoj riskirat ja sam svoje ogradio armaturnom mrežom 8x8 sa rupom 100x100 i to su uspjele provalit nakon godinu dana pastira neče ali ako slučajno naleti na njega može proči kroz njega potrgat žice a kad skuži da je trese već su sve vani u susjednim kukuruzima.
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Re: elektrièni pastiri

Mislim da nisi u pravu ima jedan veliki poljoprivrednik u Baranji koji je ujedno i lovozakupnik sve svoje table ogradio je sa tim pastirom da mu divljač nebi odlazile van.Lakše je provaliti takvu žicu nego kada ga jednom strese struja pogotovo kada dotakne vlažnom njuškom.Mnoga ograđena lovišta su jedino mogla da spriječavaju izlazak divljači-Divlja svinja prvenstveno da su probali sa pletenom žicom od nekih 1cm i više , svinje su to probijale.Pojačavali su sa armaturnom žicom 2cm debljine u visinu 1,5m razmak jedan od druge 10cm.Probijali su.Sada su uz sve to ukopali na svakih cc 1m po jedan drvei stupac i sada je dobro.
 
Z

zoran

Guest
Re: elektrièni pastiri

Za ljetnih vručina žal mi je bilo gledat krave u staji i odlučim vam ja kupiti pastira. Platim oko 1500kn, zabijem akacijeve stupe i razapnem dvije "špage". Gore deblju, dolje tanju. Pošto krave nikad u životu nisu izašle iz staje, vodim jednu po jednu unutar pastira te ih namjerno roknem strujom da osjete kaj je to. I dobro, prve tri normalno skoče unatrag i lutaju okolo; Dopeljam četvrtu kad ono počele se ove naguravati, skakati, trčati u krug. Odem po petu a ona nakon kaj ju je struja stepla samo po gasu, samo ravno, ne fučka živu silu. Protrčala kroz žice i šiba po susjedovom. To je bilo dosta za taj dan. Kasnije sam ih još vezal i za stabla dok se te nemirne nisu malo privikle. Veselje uvijek s tim pastirom...
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Re: elektrièni pastiri

Čitam ove komentare i čudim se,ja imam ovce i to njih 50,znaju izaći jedino ako nije uključen ili nije pokošeno,pa je narasla trava i došlo je do kratkog spoja...Illi izuzetno ako je jaako oskudna paša pa guraju glave ispod,kad dođe žica na vunu,nema kontakta sa kožom,ne djeluje,onda znaju probiti van..to se desilo samo jednom ili dvaput u 3 godine... Inače nema frke,čak se i psi i mačke drže dalje.. :lol:
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Re: elektrièni pastiri

Ovca je ovca a svinja je svinja!!
Stadom od 300 ovaca upravlja jedan pas.
Krdom od 50 svinja dva imaju šta radit!
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Re: elektrièni pastiri

Ma htio sam reći da su svinje tvrdoglave. Nisu kao ovce koje se skupljaju na jednu vrpu. Kad krmača nešto naumi ona to i izvede.
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Re: elektrièni pastiri

Do kakvog smo zaključka došli?
Šta je najbolje za svinje?

El. pastir( 1 500 kn) ili armaturna 8mm (jako puno kuna)
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
856
Re: elektrièni pastiri

Struja.
Obično se daje svinjama u ispaši i metalnu rinku u nos, da se sprijeći kopanje. To joj još dodatno pripomogne k sticanju respekta.
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Re: elektrièni pastiri

Ovo sa metalnom rinkom u nosu baš ne bi išlo. U ekstenzivnom uzgoju svinja, svinjama MORA biti omogućeno rovanje. Na taj se način one hrane korijenjem, glistama, puževima... Također kod žirovanja rovanje je vrlo važno jel svinja okreče humusni sloj te na taj način pospješuje gnojenje šume.
 
B

brundalo

Guest
Re: elektrièni pastiri

Sto se tice pastira ima jedna caka kod njega. Ja imam na solarno 12 volti. Impuls tuce na sekund ipol 10000 V, nece vani nebojte se. Ustvari moze ali samo ako je tlo suho i nije dobro uzemljeno. Treba kad je tlo suho dobro natopiti tamo di je uzemljenje i i posuti sol odnosno zakopati je uzduz zice za uzemljenje, da drzi vlagu. Dosta je kilo soli svaka 2-3 mjeseca.
Da vidite kako radi. Bitno je da je cisto i da ne dodiruje travu i grmlje. Ja sam za ovce stavio 5 redova zice. Nasao sam i nacin da ove skupe izolatore zamijenim jeftinijima, cak i zicu i stupove Ako nekog zanima nek se javi
 
B

brundalo

Guest
Re: elektrièni pastiri

Evo obecane teme o ustedi na parama ali ne i na kvaliteti cuvanja blaga.

Kad sam ja preklani kupio el.pastira, nisam nista znao o tome. nazvao jednostavno gumexfarm. Uplatio negdi oko 5000 kuna za pastira zicu i stupove. Rastegao sam sve to i onda malo po malo sijevale su ideje. Ja sam kupio Lacme uredjaj. Jako je dobar. solarni. Ploca orginal francuska 25W ne staje punit, za razliku od kineskih koje se odmah saviju na suncu.
Dakle pravilo prvo ne kupujte kinesko.
Mozete i sami napraviti pastira. Obratite se casopisu Majstor oni imaju nacrte i sheme. Meni je slucsjno jedan broj dopao u ruke i tamo sam to vidio.
Sto se tice stupova i zice tu se najvise moze ustedit. Na trzistu se nude plasticni stupovi po maloprodajnoj cijeni od nekih 25 kn. Za hektar zemlje (100x100) treba ih minimalno 80. Raspon izmedju stupova je u tom slucaju 5m. znaci 80x25 (bez postarine i inih troskova) 2000 kn +zica otprilike 1,3 kune metar( za hektar u 5 redova potrebno je 2 km
jos oko 2600 kn. Znaci samo zica i stupovi otprilike 4500 kn. Govorim o cijenama +- 100 kn.
Ja sam u Lacmeovom katalogu vidio da oni ogradjuju pasnjake i pocincanom zicom i onda mi je sinulo.
Svako od nas ima prljavog terena zaraslog u siblje i makiju. Ja stupove pravim od toga. Radim 2 koristi. cistim teren i ujedno od tog materijala ga i ogradjujem. U pocetku sam kupovao izolatore po 2.2 kune kom. Sad radim nesto drugo.
Kupio sam plasticne vodovodne cijevi od 20 mm i rezem ih na duzinu od 3 cm. Zamislite koliko ih se nareze od 4 ili 6 metara za 20ak kuna ili 30.Ovisi o duzini cijevi.. Za zicu upotreblavam pocincanu od 1,6 ili 1,8 mm. 3,2 km kosta nekih 800 kuna. Dakle ako idem u 4 reda 20000 kvadrata a u 5 15000 i jos ostane. Od materijala jos je potrebno ravno vuceno rebrasto gradjevinsko zeljezo promjera 8 ili 10 mm.takodjer sipke od 6 m. Kosta nekih 25 kn jedna. Ona se mora narezati na komade od po 30 cm. Znaci dobijete jedno 20 kom za sidra za stupove od jedne sipke.Jos je potreban tanak lim za izradu omega spojeva za ucvrscivanje izolatora ili gotovi u cavlici ili neki sitni vijci ili bilo sto. Ukoliko nemate siblja i makije, pilane prave gotove stupove od drva 3x3 cm velicine oko metar i 30 ili 50 cm. Vrlo jeftino. Cak i ako se kupe letve 3x5 cm jos uvijek se isplati. Od jedne od 4 metra dobijete 3 stupa za 8 kn..
Stup se zabusi sa jedne strane sa svrdlom fi 8 ili 10 u dubinu od 10 cm. Zatim se u tu rupu uglavi komad rebrastog zeljeza. Zavije se 4 ili 5 cijevcica kao izolatori i umoci se bar 30 cm stupa blizu zemlje u staro strojno ulje i imate stup za niti 10 kn. Napominjem da se izolatori mogu raditi od bilo kojeg materijala koji ne provodi struju. 4 krajnja stupa bi morali bit od jaceg materijala i dobro ucvrsceni. Tako kad se zica nategne da ne padaju i ne krive se. Zica se moze natezat i rucno i ide bez problema ako rade dvojica. moze se i jos poneki stup kroz sredinu staviti pojacan. Vjerujte isprovano na mom vlastitom blagu. I funkcionira. O ustedi da i ne govorim oko 60% novaca ostane u dzepu. Jedino je malo zajebanije ako je teren kamenit onda treba jos busit rupe za stupove ali ni to ne poskupljuje bitno stvar. Nas bodule nevolja natira na sve jer nas na ove cijene ubije jos i transport trajektom i svi nameti na to. Ja do drva dolazim mukte, neko ce ga i platit ali jos uvik se ustede dobri novci. Pozdrav kolege forumasi :D
PS ja teren cistim stalno a stupove radim kad je kisa i kad se ne moze iz kuce kao sad kad je bura fijukala da smo 3 dana bili odsjeceni od svita jer brod nije vozija
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Re: elektrièni pastiri

Čini mi se kvalitetnije to sa pocinčanom žicom. Ona je ipak čvršča od one kupovne i sama fizički je več prepreka za svinju u mom slučaju. Pogotovo ako se na gušče stavi. Ideja ti je fantazija. Mislim da je odlično rješenje pogotovo za nekoga kao ja koji u dogledno vrijeme namjerava ograđivati kilometre dužne. Pogotovo ako imaš kuma električara kao ja. He, he
 
B

brundalo

Guest
Re: elektrièni pastiri

Ovo i je zamisljeno kao permanentna ograda. Ona koju ne treba selit. Seli se samo pastir :D
I jos nesto izolatori od cijevi se mogu sjeci i na 2 cm. Za ucvrscivanje se koriste vijci sa upustenom glavom.
Cijev se probije skroz a onda se sa jedne strane rupa prosiri tako da moze manji srafciger kroz nju i zavije se. Najbolji su pocincani vijci jer ako se uzmu kromirani a dodju u dodir sa zicom nastaje galvanizacija i propadanje zice
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Re: elektrièni pastiri

Ne bi bilo loše da poslikaš malo kako to izgleda. Zanima me ta izvedba izolatora.
 
Na vrh