Re: elektrièni pastiri
Evo ja naravno učim na svojim greškama.
Naime, prije određenog vremena krenio sam ograđivati novi tor ( okolac ) za svinje svojih 1000 kvadrata i naravno bila je dilema sa čime ograditi. Moram priznat da sam bio jako sumnjičav prema električnim pastirima.
Iako su me ljudi koji se bave uzgojem svinja na otvorenom (outdoor, free-range, pasture raised) nagovarali da se odlučim za električni pastir ja ih nisam slušao te kupio armaturnu mrežu 6 mm ( 8-ica mi je bila preskupa), narezao bagrovih stupaca, sve to fino ukopao, dolje pri zemlji razvukao bodljikavu žicu...
Uglavnom, nije to to. Ne smeta njoj bodljikava žica. Kopa svinjče i kopa dok ne iskopa toliku jamu da se provuče. Da ne pričam da su skroz na ogradi koju guraju, pritišću tj. imaju tendenciju prema zelenilu koje je vani ali ništa ih ne odvrača od ograde ( struja). Još se fino češkaju.
Dakle, pastir, pastri i samo pastir. Trenutno sam u fazi kupnje pašnjaka i ako se daj Bože to ostvari ograđivati ću samo sa el. pastirom. Nikakve klasične ograde ne mogu sprečiti svinju da izađe napolje. To je njena preokupacija.