• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Evo pa se smijte i rugajte opet, to nam dobro ide

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Prvo pogledajte ovo, a na Youtubeu ima još o njemu.

http://www.permakultura.hr/zanimljivosti/video/29-sepp-holzer-permakultura-plodovi-zemlje

U međuvremenu je vođenje farme preuzeo njegov sin, a stari Holzer putuje svijetom i besplatno uči ljude u zemljama u razvoju ili s lošom klimom i geografskim položajem, strukturom tla da se može.

Znam da će sada to mnogi popljuvati, ali razmislite... Nije on jedini koji u brdovitoj Austriji tako radi i zarađuje. Od toga živi, nije mu to hobi. Tek kasnije je napisao i dvije knjige, pa mu je i to dio zarade, ali zašto ne ?

To što mi imamo nesposobne i pljačkaške vlade kojima paše da se što više uvozi, je samo jedan dio problema. Drugi je naš mentalitet(čast mnogima koji nisu među njima) koji ide na monokulture, sve naveliko, a onda se buni što baš je baš te godine otkupna cijena pala, subvencije kasne ili su srezane. Reći ćete, lako je više kultura kada imaš mnogo zemlje. Ne, on ima 50 ektara strme, šrte, kamenjarske zemlje na 1300 metara, ali je godinama to pretvarao u povezani poljoprivredni raj.

Da, znam,Austrijanci daju izdašnije potpore, čuvaju svoje, ali i mnogo strože kontroliraju proizvođače.

Drugi je problem, da bez pluga, ravne zemlje, ali da nije baš uz rijeku kada su poplave, a kada su suše da je što bliže rijeci (?!) nemože.

Treći problem je možda najteže rješiti, a to je da ljudi kupuju strano i jeftinije što je normalno. Na to sam često primoran i ja, iako to izbjegavam. Radije na crno direkt od proizvođača, ma netreba mi niti račun niti išta i zabole me za državu. Što je ona nama dala ? Meni ništa.

Evo jednog tekstića objavljenog prije mjesec dana u Poslovnom dnevniku(a bilo je o tome riječi i prije)o tome kako je moguće da Austrija ima toliko razvijeniju poljoprivredu nego mi:

U prvih godinu dana članstva Hrvatske u Europskoj uniji, Hrvatska je povećala ionako veliki uvoz hrane za daljnjih 240 milijuna dolara. Pri tome, na prste jedne ruke mogu se nabrojati poljoprivredni proizvodi i kulture u kojima Hrvatska vlastitom proizvodnjom zadovoljava vlastite potrebe, a sve to rezultat je petnaestogodišnje kontinuirane politike subvencioniranja pojoprivrednih proizvođača na što su potrošeni deseci milijardi kuna. Ima li onda uopće nade za hrvatsku poljoprivredu?

Nada postoji, a kako bi hrvatska poljoprivreda mogla izgledati može se vidjeti u jednoj drugoj srednjeeuropskoj državi. Iako je Austrija svojom površinom donekle veća od Hrvatske, rezultati tamošnje poljoprivredne proizvodnje višestruko su bolji. Za usporedbu, ukupan broj krava u Austriji na tisuću stanovnika dvostruko je veći nego u Hrvatskoj. Proizvodnja mlijeka dva i pol puta je veća, a austrijski govedarski sektor je neto izvoznik, za razliku od hrvatskog gdje se junad uvozi.

Sličan usporedni pokazatelji mogu se naći u gotovo svim segmentima poljoprivredne proizvodnje, a u nekima je razlika još i veća. Primjerice, iako raspolaže relativno malim fondom poljoprivrednih površina Austrija je europski lider u segmentu ekološke proizvodnje. Ukupno 16 posto poljoprivrednih gospodarstava je ekološko, a čak 20 posto poljoprivredne površine je također ekološko, što znači da se svako peto imanje bavi ekološkom proizvodnjom.

Iako raspolaže vrlo kvalitetnim resursima za takvu vrstu proizvodnje – čistim zrakom, nezagađenim tlom i vodom – Hrvatska nema niti približno takve rezultate. Zašto? Za razliku od Hrvatske, čak 90 posto austrijskih potrošača kupuje ekološke proizvode, a Austrija u velikoj mjeri podržava ekološku proizvodnju putem financijskih potpora za programe edukacija u školama, radionicama, istraživanjima, marketingu, odnosima s javnošću te radu na kontroli kvalitete.

Takav uspješni poljoprivredni sektor temelj je i za vrlo razvijenu prehrambenu industriju. Gotovo 62 posto ostvarenog izvoza Austrije otpada na proizvode prehrambene industrije.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Znam da nije u duhu teme ali ako ostane ovdje može se nastaviti u duhu emisije na mreži TV , gost admiral Domazet .
Iznosio je opču teoriju geostrateškog položaja Hrvatske i kopletne regije bivše juge .
Moč velikih sila , značaj svijeta u tome itd.

Ako se napravi poveznica zaključek je vrlo jasan .

Ako odem predaleko bude post izbrisan a i vrlo vjerojatno tema .
Tko je gledao zna , svaka mu čast ..da ima hrabrosti javno progovorii o tome
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
A neznam što se tebe tiče, ali što se mene tiče neka mi slobodno izbriši temu ili se smiju ili rugaju. Pa i napisao sam da slobodno to mogu i neka uživaju ako žele. Ili neka ignoriraju. To isto dovoljno govori. Nema ljutnje. Sada sam već počeo uživati gledajući zašto nam propada poljoprivreda. Ja uzgajam što uzgajam na malo. Imam za sebe, a nešto i prodam.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E moj giga, sve je to lijepo rečeno i prikazano, i sve to klapa dok možeš postići onaj krajnji,najbitniji momenat - unovčiti po cijeni kojoj ćeš pokriti troškove gospodarstva. Ne ulaganje u proizvodnju. Dvoje ljudi,ma čime se oni bavili moraju moći od onoga što u osam sati dnevnoga rada naprave i zarade do svoje četerdesete godine zadovoljiti sve potrebe jedne obitelji - izgraditi si krov nad glavom,odškolovati djecu.
U Hrvatskoj trenutno to nije moguće nijednom vrstom proizvodnje. Moguće je ako imaš gazdinstvo naslijeđeno od roditelja.

Neznam ti ja ništa o ovom načinu proizvodnje osim onoga što mi logika govori.
Ali znam da o nekakvim prinosima ili nadprinosima ne vrijedi govoriti jer su statistički podaci o njima nerelevantni.
Druga je priča o isplativosti i cijeni koštanja takve proizvodnje - to je ono što ja uvijek govorim na primjeru krava - imaš u modernoj štali od tri miljuna kuna,koja sa kamatama prelazi pet,kravu koja daje četerdeset litara mlijeka dnevno. Ali,da bi dala tih četerdeset,mora pojesti hrane i umjetnih dodataka za cijenu trideset pet litara.Ostati će u štali šest godina,dati četiri teleta za to vrijeme i ide u klaonicu po nikakvoj cijeni. I opet treba kupiti drugu za koju će se utrošiti novci za ona četiri teliča.I na kraju ostane čistog dobitka pet litara gazdi u đepu.
A imaš četiri kravice u štali koju je još tvoj deda napravio poslije prvog svijetskog rata,i one sve zajedno daju četerdeset litara. A pojedu od tih četerdeset litara niti petnaest.I žive dvadeset godina u štali i daju kroz to vrijeme sedamdesetak teliča.I svaki dan čistih dvadeset pet litara mlijeka.Koje neće otići na otplatu kredita. I od kojih će se za prodanih desetak teliča kupiti četiri nove kravice.I biti će gnoja za pognojiti zemlju tolko da se cijeli atar pognoji.

Ali to ne paše nikome.Niti selekcioneru koji radi pasminu,niti proizvođaču opreme za staje,niti građevinskoj industriji,niti državi koja od svake stavke ubire porez i pdv.Ne paše državi niti sa da ti sam uzgojiš hranu za sebe na svome gazdinstvu jer na nju nećeš u dučanu platiti pdv. Ništa što ne prolazi kroz fiskalku državi ne paše. I time možeš fino izgubiti iluziju da će se ovakav način proizvodnje forsirati i ulagati u njenu promociju.

Inače,naša vlada je napravila veliki zaokret u viđenju izlaza države iz krize - utvrdili su i počeli provoditi mjere povečanja plača.Jer su skužili da ako ti se stolica ispod guzice spotere, sa malom plačom nećeš otići u dučan i kupiti novi,nego budeš u garaži uzeo zarđali čaval i lupil ga u stolac i dalje na njemu sjedio. A desetak su godina masirali nam mozak da su plaće (cijena rada) prevelike pa nismo konkurentni.I kontinuirano ih smanjivali. Bem ti budale.
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Johabica: "Ali to ne paše nikome.Niti selekcioneru koji radi pasminu,niti proizvođaču opreme za staje,niti građevinskoj industriji,niti državi koja od svake stavke ubire porez i pdv.Ne paše državi niti sa da ti sam uzgojiš hranu za sebe na svome gazdinstvu jer na nju nećeš u dučanu platiti pdv. Ništa što ne prolazi kroz fiskalku državi ne paše. I time možeš fino izgubiti iluziju da će se ovakav način proizvodnje forsirati i ulagati u njenu promociju."

Bravo. Konačno da je netko rekao ono što ja na ovome forumu svako malo govorim. Ali badave pričati i kukati. Evo samo na ovome forumu je gotovo šest tisuća članova. Uzmimo da su pola od toga(a tako sam primjetio) neki ozbiljniji poljoprivrednici i smislu da barem pola ukupnog prihoda imaju od poljoprivrede.
I da se udruže i shebu ovo što si napisala gore. To se već događalo drugim državama. Primjerice, Argentinu je shebala SAD negdje tamo 70-tih, a onda su popizdili i odhebali ih i postali bogata država jedan od najvećih izvoznika poljoprivrednih proizvoda, pogotovo goveda(kada smo već kod krava).

Druga je priča što su ameri, kada su skužili da za njih potencijalnu opasnu državu u ekonomskom smisli nisu uspjeli na taj način držati na uzdi, pa su je sada shebali ogromnim kamatama i drugim neokapitalističkim smicalicama od ovih s Wall streeta. Ali problem je što i Argentina zajedno sa državama BRICKS-a drži amere u šaci, a američka ekonomija je ne na tankim nogama, nego na končićima. Evo nova vijest, Nizozemska povlači zlatne rezerve iz SAD-a uz dodatak: što je sigurno sigurno.

Zato im i trebaju ratovi, ali to je već druga priča.

Problem je što ovdje niti jedna vlada to ne želi jer im paše, a ne jel smo mala država. Ima mnogo malih država koje su na vrhu. Luxembourgh, Švicarska, ima ih još...

Ali znate u čemu ja stvaran, najveći problem ?

Što se kod nas oko jednog malog kombajna kukuruzara nemogu dogovoriti niti dva brata, a kamoli pet tisuća ljudi.


Ha, ha, ha ! Pardon, sada sam vidio ovo zadnje što si napisala o povećanju plaća. Da, baš će nas to povećanje izvući - i radnike i državu. Baš si me dobro nasmijala.
 
Posljednje uređivanje:

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Ajmo ljudi, još malo pa nestalo! Ali bit će još toga pa da se smijete i zabavite.
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Je činjenica je da kod nas zadruge sigurno neće zaživjeti jer smo takvi kakvi jesmo. zadruga mora imati ljude koji će ju voditi i za to biti plaćeni. Tu odmah slijedi naš poznati jal, je kaj bum ja za njega delal dok on sedi u toplom. S druge strane je i opravdano pitanje dal će taj raditi za zadrugare ili samo za sebe. E kad bi bilo što ne može biti, tj da zadruga postane prava i velika, tu bi nastupila naša država pogurana od interesnih grupa i sasjekla ju u temeljima. Dakle ostaje nam i dalje isto, dio naroda se uvalio u državne službe i LADI za sigurnu plaću, dio kuka i prigovara ali ne radi ništa, a ono malo radoholičara radi i radi, pa opet radi da bi nešto zaradio i još mora paziti da ne preraste okvire u koje su nas smjestili.
Sa svojih 50+ baš i ne razmišljam o nekom velikom širenju, samo mi bude krivo kad ponekad proradi duh knjigovođe pa postavim pluseve i minuse pa razliku podijelim sa satima rada i dobijem nešto s decimalama, Pa to nešto pomnožim sa fondom sati kojeg imaju državni službenici i dođem do cca 1/4 minimalne plaće. E onda se jako naljutim, uzmem motiku i u polje ili plastenik.
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
E ljudi moji. Kada bi uveli doživotnu kaznu ili Goli otok za one koji u zadrugama kradu ili rade samo za sebe, ne bi se taj tako ponašao. I općenito
za one koji se tako ponašaju.

I opet ponavljam, kada bi na jedno 10 godina zatvorili granice totalno, nema uvoza niti izvoza ničega, da vidite kako bi nam nakon toga država procvjetala. I ne bi ti u zadrugama muljali, i nitko ne bi bio jalan jer ne bi imao izbora pogotov ako je sistem rotacije vođe zadruge, pa bi se mogli drugi jaliti badave koliko hoće i hraniti svoj ego.

I da vidite kako bi se dogovorili i oko tratktora i oko okrupnjavanja zemlje i svega i svačega. Glad čini svoje.

A gradski snobovi kao i seljački bi hrlili sijati i saditi te milijune hektara neobrađene zemlje, plus opet izgradili tvornice.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
da je sustav bil dobar ne bi propal .. a stanje u zadrugi je trebalo kontrolirati kod zadrugara doma ne u zadrugi
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Taj sustav nije bio dobar, itekao se slažem, jer je bilo previše slobode za muljatore, Ali kada smo mi zatvorili granice? Sve je bilo na kredit, zato je i propalo.

Isto zato je i ova država već propala, odnosno bankrotirala davno, samo to se još nitko ne usudi službeno objaviti, kao što se niti jedan premijer svojedobno nije usudio objaviti da smo u banani, kada smo već davno bili, nego jedno par godina kasnije.
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
Zadruga može opstati pod uvjetom da je u privatnom vlasništvu, a da su zadrugari u odnosu na nju kooperanti. Kod nas se baš i ne priča puno, ali u Semeljcima pored Đakova postoji jedna takva tvrtka, odnosno zadruga, Osatina. Godišnje proizvedu i do 60 000 t kukuruza godišnje, prvi su izgradili bioplinsko postrojenje, prvi su podigli hidroponski staklenik (što mi baš i nije drago, ali su prvi), redovno isplaćuju sve obaveze prema svojim zadrugarima, osiguravaju im sav repromaterijal, mislim da i gorivo daju. Nikad se nitko nije žalio na njih, koga god sam pitao, svi su iznimno zadovoljni. Većina poljoprivrednika iz okolnih sela rade za njih i sustav savršeno funkcionira. I što je najvažnije, ne ucjenjuju ljude s glupostima. Sve se može kad se hoće, samo što ne mogu svi biti direktori i šefovi, netko mora i radit.
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
zabole me za državu. Što je ona nama dala ? Meni ništa....
Svaka čast za tvoj razmišljanje o poljoprivredi i permakulturi i ostalome, ali ti preko ovoga ne mogu preći.
Tebi država ništa nije dala?????
Upravo je zbog takvih koji tako razmišljaju, u Hrvatskoj tako loše.
Država nije Karmako, niti Milanović, niti Pucića, niti Joca precednik... Država je nešto iznad toga, i dala ti je puno više, nego što ćeš ti njoj ikada moći vratiti.
:icon_sad:
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Svaka čast tebi ako je tebi dala i ako tako razmišljaš, nemam ništa protiv. Ali vidiš meni nije ništa dala. Ja smo dajem njoj, a što dobijem zazuzvrat(od zdrastvenih usluga koje plaćam di god se okrenem? Policijske zaštite ?, Subvencija, potpora(to ne primam)? Kuću, stan ? Posao ? Vrtić za dijete koji košta 970 kuna mjesečno, pa i ne de u vrtić? Posao ženi koja je diplomirala i poslala 1000 molbi i kucala na vrata i neznamšto i luda je već i ništa ? Za to što mi je pola prijatelja i rodbine dobilo otkaz prvo 90 - tih, aonda u zadnjih šest godina krize dodatno jer su politmafijaši opljačkali tvornice i sve ostalo ? Sada su odlučili da više neće čistiti ceste ako je snijeg manji od petanest centimeta, pa da poginemo u autu zbog štednje države kojoj plaćam 80 posto od bruto zarade ???!!!

Za sve navedeno bih ti mogao dati konkretne primjere, ali mi se ne da jel bi potrajalo.

A ti ako možeš lako prijeći preko svega ovoga onda brate prelazi, zato nam je i tako. Stoka sitnog zuba ne zaslužuje bolje.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
O kakvom to zatvaranju granica mislite? Mi u Hrvatskoj ne proizvodimo gotovo ništa od sjemena povrća, sve kvalitetno je iz uvoza kako onda proizvesti nešto?.. a da ne govorim o strojevima. Da mi zatvorimo granice na 10 godina, većina nas bi umrla od gladi. Na nama je da se prilagodimo trenutnom stanju, a ne razmišljati o neprovedivim zakonima i odlukama.
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
O ne, ne bi. Sjeme bi uzgajali sami tako da ostavimo biljke za sjeme(e tu su nas sjebali sa hibridima,ali sva sreća postoji banka starog sjemena i ljudi ga sve više skupljaju), strojeva već kod nas ima i previše(vidi prijašnje postove gdje sam napisao da je jedan od problema kod nas nedjeljenje pa svatko, i onaj koji ima pola hektara zemlje mora imati svoj traktor isve drugo).

I treće, pa ima nezaposlenih, ima gradskih snobova, ima lažnih invalida, ima seljaka koji dobivaju poticaje a ne uzgajaju ništa ili nešto tek toliko posiju da bi opravdali poticaje, ima ljudi pa neka uzmu motike u ruke !

Prilagođavanje ? Pa zato i jesmo tu di jesmo zato što se samo nekome prilagođavamo: trgovcima, korporacijama, zakonima protiv malih i srednjih poljoprivrednika itd.)
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Hvala Gigi,decko ajde oladi, dej semalo smiri pa ne se tak crno.Nisi balavac te znas kak srbin veli: para vrta di burgija nemoze.A mi smo se dobro zaduzili(GLUPANI uz velike kamate) i sad smo tu di jesmo,ipak smo fraj,kaj mislis kako su ziveli nasi preci,podjarmljeni od turci ,austrougarske,srbije mi imamo ono kaj su oni sanjali.Ja sam sretan da zivim v horvatskoj a druga je stvar da smo lako kvarljivi,pohlepni i da nam fali kulture(posebno skupinice nasih navijaci) e trebalo bi krenut od vrtica,postivanje starijih,cuvanju okolisa pomaganja jedni drugima jer covjek je drustveno bice i nebres sam opstat ak se na trepavice postavis.Nisi dobil nist od drzave,daj se jos jemput zamisli nej gledat se kroz peneze ak si lose volje bu preslo,vjerovatno si zdrav i valjda imas drage prijatelje-neko bi htel imat bas to.
Ak imas dobru kapljicu dej nas pozovi, ja prinesem i svoju ,pa se bumo druzili i skupa mastali kaj bi bilo dobro za nasu bolju buducnost tak kak su negda nasi stari znali.Aj Gigi budi mi dobro mort se jemput zidemo(sretnemo)pak nas sam deli :drink: Drava i par bregi.
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Blago vama koji u to stvarno vjerujete. Iako u mnogome kaj si reko imaš pravo. Eh....:drink:
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Drago mi je da ima i pozitivnih primjera, ali čini mi se da smo krenuli u krivom smjeru. Previše politiziramo,, tema je ekološa poljoprivreda, pa ajmo o tome, iskustva, pripravci, eko sredstva.
I ne mogu odoliti da ne spomenem junačku narodnu " narod ima vlast i popove baš onakve kakve zaslužuje" , budimo pošteni i priznajmo da baš i nismo (čast izuzecima) vrijedan narod osim kad nas netko tjera batinom.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hotela i giga, pridružujem se :drink: :icon_jook:
Važno je pokušati pozitivno razmišljati i ne se sekirati zbog onog na kaj nemaš utjecaja. Samo sebe ždereš i svakim danom je sve gorše dok na koncu ne :fiery:.
 

Najnoviji postovi

Na vrh